fbpx

A Matusz-Vad cégcsoport Ausztriában szintén nagy sikereket ér el, így az ottani sikertermékeinket a magyar gasztronómia számára is elérhetővé tettük. Próbálja ki az ott nagy népszerűségnek örvendő 4×4-es kockázású szarvas színhúst, amely nyakból és lapockából van kivágva.

Mert miről is ismerszik meg a minőségi hús? Nem túl zsíros, tápanyagdús és vegyszer-, azaz ebben az esetben gyógyszermentes. Keresgélünk a hentesek kínálatában, találgatjuk, melyik sertés, szárnyas vagy marha jöhetett a legtermészetesebb közegből, de a megoldás nem csak itt van. A vadon élő állatok azt eszik, amit találnak, orvost soha nem látnak, húsukban tehát nyoma sincs a két főmumusnak, a hormonoknak és az antibiotikumnak.

A vadak húsa az állandó mozgástól szálkásabb, keményebb, aki közvetlenül vágás után szeretné elfogyasztani, az bizony megküzd vele, jobban tesszük, ha pár napig érleljük.

A vadhúsok családjának fontos és kedvelt tagja a szarvashús. Most mondhatnám, hogy nézzük meg az állatot magát, a teste karcsú, a lába erős, kitűnően fut, ugrik és úszik – ha mi is ilyenek akarunk lenni, együnk több szarvast, de nem mondok ilyet, mert akkor ki fog ezentúl tojást enni, pedig az is egészséges? Kedvcsinálónak annyi legyen elég, hogy a szarvas húsa a megfelelő érlelés, pácolás után igen finom, pörköltnek, vadasnak, gulyásnak vagy egyéb, kifinomult módon elkészítve biztosan nem okoz csalódást.

Tudom, a XXI. században élünk, sokan városban, íróasztal mögött, jogos a kérdés, hogy honnan tudjuk beszerezni a legjobb minőségű, tiszta eredetű szarvashúst? Ami nagyon fontos, hogy ne vásároljunk a sógorunk által elütött vagy az ismerősünk ismerősének az orvvadász ismerőse által elejtett állatot, csak azért, mert olcsóbb, vagy esetleg ingyen van. Ezekben az esetekben ugyanis beigazolódhat az, amivel a vadhúsellenesek érvelnek, azaz, hogy mindenféle érdekes betegséget kaphatunk. Ez valóban így van, ha ellenőrizetlen forrásból szerezzük be a vasárnapi pörinekvalót, de a szabályos eljárás a minimálisra csökkenti ennek az esélyét. Egy igazi vadász már az állat külsejéből is képes megítélni, hogy egészséges-e vagy sem, aztán az elejtés után, amikor kizsigereli az állatot, szintén meggyőződik róla, hogy egészséges volt-e az illető. Utána engedik kihűlni a húst, és már érkezik is a feldolgozó cég egy hűtőkamionnal, az üzemben pedig egy állatorvos várja csőre töltött mikroszkóppal, hogy megállapítsa, volt-e bármi betegsége az elejtett szarvasnak.

Namármost, akinek nincs kedve, ideje ahhoz, hogy egyedül végigjátssza az ez-elment-vadászni első három stációját, annak ajánlom, hogy a szarvashúst vagy egyéb vadhúst feldolgozva, fagyasztva szerezze be. A kézzel, gondosan kockára aprított hús előkészítésénél a legszigorúbb előírásokat tartották szem előtt. Semmi egyéb előkészületet, érlelést nem igényel, a felolvasztást követően azonnal, veszteségmentesen felhasználható. Másik nagy előnye, hogy kis kiszerelésben, családbarát méretben csomagolják, így nem kell rögtön egy fél állatnak helyet keresnünk az amúgy is túlzsúfolt fagyasztónkban. Hogy mit készíthetünk belőle? A leggyakrabban gulyást, de bármilyen raguhoz, leveshez, pörkölthöz kiváló, a megvalósításnak csak a fantáziánk szab határt. Jó étvágyat!

Tags:

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE