fbpx

A balatonszéplaki Piroska Csárda története legalább olyan izgalmas, mint az étlapja. 1963-ban épült, 2009-ben gyakorlatilag porig égett, 2011-es átadása óta pedig szebb, mint valaha. Az idelátogatóknak pedig hamisíthatatlan kemencés csülök, szarvaspörkölt és tenyérnyi borjúbécsi lesz a jutalma!

A tulajdonos, Majoros János a 90-es évek elején vásárolta meg a Piroska Csárdát, mely hamar a környék egyik leglátogatottabb éttermévé avanzsált. A recept mondhatni egyszerű volt, jó ételek jó áron, mindez pedig hatalmas adagokban. A sikerszériának egy 2009-es tűzeset szabott gátat, mikor egy feltehetőleg zárlatos légkondicionáló miatt lángra kapott a nádtető, ahonnan továbbterjedt a fagerendákra, onnan pedig a teljes berendezésre, így az étterem néhány óra leforgása alatt a földdel lett egyenlő. Személyi sérülés szerencsére nem keletkezett, a legnagyobb túlélőnek még így is a kemence számít, ami csodával határos módon épen maradt. A csárda ezután másfél évvel támadt fel hamvaiból, hogy ismét elkápráztassa vendégeit.

Fotó: Horváth – Szekeres Anna

Skóciától Széplakig

A jelenlegi üzemeltető, Pilhoffer István nagy utat tett meg, míg a vendéglő első embere lett. Az egyetem alatt műszaki informatikusnak tanult, majd a 2008-as válság miatt külföldön próbált szerencsét. Bár korábban semmilyen vendéglátós tapasztalata nem volt, Skóciában helyezkedett el felszolgálóként. Az itt töltött 5 év alatt szép lassan haladt feljebb a ranglétrán, míg végül egy fine dining étterem vezetője nem lett. Skóciából hazatérve a Balatonra költözött, majd  hotelüzemeltetéssel kezdett foglalkozni. A csárda vezetését 2020-ban vette át, azt követően, hogy jó barátságot kezdett ápolni a tulajdonossal, aki végül rábízta az étterem irányítását.

Fotó: Piroska Csárda

Magyar gasztronómia tálalva!

István ezután többféle koncepcióban is gondolkodott a csapattal. Hosszas tanakodás után végül úgy döntöttek, hogy a külső, belső megjelenéssel összhangban megtartják a hazai vonalat, és szinte kizárólag tradicionális magyar ételeket készítenek. Az étlap ennek szellemében jóval rövidebb lett, a fennmaradt ételek viszont cserébe a legjobb minőségű alapanyagokból készülnek. A legnagyobb kedvencnek természetesen a kemencés és pörkölt ételek számítanak, így mi is a borjúpaprikás mellett tettük le a voksunkat. A borjú valósággal szétomlott a szánkban, a mártás színén pedig már messziről látszott, hogy nincs okunk aggodalomra. Külön piros pontot érdemel, hogy egyáltalán nem volt túlzó a fűszerezése, így jól tudott érvényesülni a borjú egyedi íze.

Fotó: Horváth – Szekeres Anna

Etyeki hófehér

Bár nagyon sok olyan tétel szerepelt az étlapon, ami minden bizonnyal nem, hogy egy, de több misét is megér, mikor meghallottam, hogy (szó szerint) világbajnok sajt is kapható náluk, nem tudtam ellenállni. Az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra már több mint egy évtizede szabadon tartott kecskék tejéből készít sajtokat, kizárólag természetes alapanyagok és rengeteg friss fűszer felhasználásával. 2019-ben az Olaszországban megrendezett World Cheese Awardson 42 országgal versenyezve a „Hófehér” elnevezésű kecskesajtjuk Super Gold díjat nyert, mellyel bekerült a világ legjobb 84 sajtja közé. A Piroska Csárdában a legnagyobb örömömre ezt olyan salátával tálalták, amiben vegyesen volt zöldség és gyümölcs. Ennek köszönhetően édes és sós ízek egyszerre jelentek meg a tányéron valóságos ízrobbanást okozva. Tökéletes választás, ha nem szeretnénk degeszre enni magunkat, és/vagy igazán nagy szerelmesei vagyunk!

Fotó: Horváth – Szekeres Anna

Szőlőlé a világ minden tájáról

Szintén hatalmas változáson esett át a borlapjuk, amit beszállítójukkal közösen állítottak össze. Magától értetődő módon nagy hangsúlyt fektettek a Balaton környéki borokra, de megtalálhatóak náluk Chile, Argentína, és az én személyes kedvenc borvidékem, Új-Zéland kincsei is. Utóbbit azért szeretem nagyon, mert abszolút egyedi természeti adottságainak köszönhetően, szerintem a világ legszebb tételei készülnek az ottani pincékben. A talajnak köszönhetően a legtöbb boruk ásványos jegyeket hordoz, ami a Sauvignon Blanc-juknak áll a legjobban, így ezerből is könnyedén felismerhetőek. Ami a Balatont illeti, a füredi Figula pincészetről kizárólag elismerően tudok nyilatkozni, így tőlük is bármit jó szívvel ajánlok. Ugyanez igaz a bogláron található Konyári pincére, akik az elmúlt években elsősorban a vörösboraikkal vettek le a lábamról.

Fotó: figula.hu

Családias hangulat és hatalmas terek

A berendezés egyébként híven tükrözi a csárda koncepcióját. Én a magam részéről imádom az ilyen piros kockás terítős helyeket, ahol kis lábasban tálalják az ételeket. A környezet a rengeteg fának köszönhetően melegséget áraszt, sok asztal körül gyerekek rohangálnak, itt tehát igazán családias a hangulat. Ha pedig igazán ez a célunk, nincs akadálya, ugyanis 300 férőhelyüknek és pazar étlapjuknak köszönhetően igen népszerű esküvői helyszínnek számítanak. A környéken viszonylag egyedülálló módon az év minden napján nyitva tartanak, így télen-nyáron lehet hozzájuk fordulni egy életmentő húslevesért.

Fotó: Piroska Csárda

Akit hidegen hagynak a fúziós fogások és az apró fine dining ételek, ellenben annál lelkesebben ülnek neki egy jó velős pirítósnak, vagy cigánypecsenyének, azok ki ne hagyják a Balaton legkedvesebb csárdáját!#

Cím: 8600 Siófok, Zamárdi út 37.

Tags: , , , , , , ,
Hivatalos szakmáját tekintve PR-marketing területen szerzett diplomát a BGE Külkereskedelmi karán, ám az élet minduntalan az írás felé terelte, így 7 éve ezen a területen kamatoztatja tudását. Egészen kis korától a gasztronómia szerelmese, imád főzni és rendületlenül járja a hazai éttermeket új ízek, új trendek után kutatva. Korábban két éven át a Street Kitchen csapatát erősítette szerkesztő-újságíróként, majd ő lett a Nagy Vega Könyv egyik felelős szerkesztője. A Matusz-Vadhoz már főszerkesztőként csatlakozott 2022 májusában. A Chef Inspirációval kapcsolatos feladatokon túl, a cég marketing osztályán a kreatív írói munkáiért is ő felel. Hat éve vegetáriánus, emellett fanatikus sajt- és borrajongó.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE