fbpx

A forró, meleg nyári munkanapokon gyakran jut eszünkbe, milyen jó is lenne, ha ebéd után az asztalunkra kerülne egy hideg citromos krémes szelet. Vannak álmok, amelyek megvalósulhatnak.

Az édesség a nyáron ugyanúgy kelendő a háztartásban és a vendégek körében is, csak éppen más formában. Jobbak a könnyű, üdítő hideg desszertek, amitől nem nehezül el a gyomor. A fagyin túl azonban vannak más lehetőségeink is.

Pohárkrém citromosan vagy egy szelet sütemény?

Magyarországon is sok helyen látunk már pohárkrémeket, pohárdesszerteket a cukrászdákban, sőt, akár a bisztrókban, de még mindig nem olyan népszerűek, mint a déli városkákban. Nem véletlenül gyakoriak arrafelé, hiszen sokkal könnyedebbek, mint egy sok tésztás pite, fánk vagy a kelt kalácsok. A pohárban viszont az üde krémek dominálnak, azok is jobbára gyümölcsökkel, némi csokoládéval, de nem maradhat el egy kis „morzsa” sem az aljáról, tetejéről. Ebben az arányban a legjobb az édesség, ha hazaérkezünk a strandról, vagy ha egy könnyű desszertet rendelnénk a salátaebédünk után hétköznap.

www.pixabay.com

A világ legjobb citromos krémje: LEMON CURD

A 19. század híres alkotása a citromból, vajból, tojásból és cukorból készült édes és nagyon savanyú krém. Bármibe tesszük, teljesen átvarázsolja, felemeli, felejthetetlenné teszi. A tömény, ám selymes krém olyan ízekkel rendelkezik, amiből egy falás is elég ahhoz, hogy az édességvágyunkat csillapítsa. Személy szerint, én nem szeretem a citromos édességeket, sőt, fagylaltból is messziről kerülöm a citromízt, de a lemon curd mindent felülírt, mikor először kóstoltam.

Citromos, nagyon citromos és mennyei

Egy kis olasz városkában voltunk, valójában egy „mamma” konyhában, ahol abban a pillanatban készültek az édességek, amikor a vendég megérkezett. Természetesen kellett hozzá némi előkészület, például egy lemon curd bekészítve a hűtőbe. Ugyanis a főzés során a vajtól, cukortól eláll nagyon sokáig, így bátran használhatjuk egész héten át, ha csak egy palacsinta tetejére kanalaznánk belőle. Visszatérve az első kóstolásomra, nem én rendeltem az édességet, inkább ajánlották, hogy ezt a citrompitét kell megkóstolnom itt. Ki is hozták a vajas aljú, omlós tésztát, amiben ez az okkersárga krém kocsonyásodott és picit folyt is ki belőle. A tetején édes hab, ami roppant a szakács fáklya lángjának pörzsölésétől. Kicsit szkeptikusan, de megkóstoltam, és azóta benne is van az íz a számban. Soha nem gondoltam, hogy a citrom lehet ennyire tökéletes egy desszertben. Azóta a citromos édességeket is szívesebben kóstolom, ráadásul ténylegesen üdítőek a nehéz karamell, csokoládé vagy mogyorós finomságok mellett.

Rendelhető citromkrémes szelet – gluténmentes.

A citromkrémek a puha piskótát átáztatva tökéletes kombinációt alkotnak, amiből egy szelet bőven elég, ha egy kis könnyű, nyári édességet szeretnénk enni ebéd után.

Kezdőkép: www.pixabay.com

Címkék: ,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE