fbpx

A forró, meleg nyári munkanapokon gyakran jut eszünkbe, milyen jó is lenne, ha ebéd után az asztalunkra kerülne egy hideg citromos krémes szelet. Vannak álmok, amelyek megvalósulhatnak.

Az édesség a nyáron ugyanúgy kelendő a háztartásban és a vendégek körében is, csak éppen más formában. Jobbak a könnyű, üdítő hideg desszertek, amitől nem nehezül el a gyomor. A fagyin túl azonban vannak más lehetőségeink is.

Pohárkrém citromosan vagy egy szelet sütemény?

Magyarországon is sok helyen látunk már pohárkrémeket, pohárdesszerteket a cukrászdákban, sőt, akár a bisztrókban, de még mindig nem olyan népszerűek, mint a déli városkákban. Nem véletlenül gyakoriak arrafelé, hiszen sokkal könnyedebbek, mint egy sok tésztás pite, fánk vagy a kelt kalácsok. A pohárban viszont az üde krémek dominálnak, azok is jobbára gyümölcsökkel, némi csokoládéval, de nem maradhat el egy kis „morzsa” sem az aljáról, tetejéről. Ebben az arányban a legjobb az édesség, ha hazaérkezünk a strandról, vagy ha egy könnyű desszertet rendelnénk a salátaebédünk után hétköznap.

www.pixabay.com

A világ legjobb citromos krémje: LEMON CURD

A 19. század híres alkotása a citromból, vajból, tojásból és cukorból készült édes és nagyon savanyú krém. Bármibe tesszük, teljesen átvarázsolja, felemeli, felejthetetlenné teszi. A tömény, ám selymes krém olyan ízekkel rendelkezik, amiből egy falás is elég ahhoz, hogy az édességvágyunkat csillapítsa. Személy szerint, én nem szeretem a citromos édességeket, sőt, fagylaltból is messziről kerülöm a citromízt, de a lemon curd mindent felülírt, mikor először kóstoltam.

Citromos, nagyon citromos és mennyei

Egy kis olasz városkában voltunk, valójában egy „mamma” konyhában, ahol abban a pillanatban készültek az édességek, amikor a vendég megérkezett. Természetesen kellett hozzá némi előkészület, például egy lemon curd bekészítve a hűtőbe. Ugyanis a főzés során a vajtól, cukortól eláll nagyon sokáig, így bátran használhatjuk egész héten át, ha csak egy palacsinta tetejére kanalaznánk belőle. Visszatérve az első kóstolásomra, nem én rendeltem az édességet, inkább ajánlották, hogy ezt a citrompitét kell megkóstolnom itt. Ki is hozták a vajas aljú, omlós tésztát, amiben ez az okkersárga krém kocsonyásodott és picit folyt is ki belőle. A tetején édes hab, ami roppant a szakács fáklya lángjának pörzsölésétől. Kicsit szkeptikusan, de megkóstoltam, és azóta benne is van az íz a számban. Soha nem gondoltam, hogy a citrom lehet ennyire tökéletes egy desszertben. Azóta a citromos édességeket is szívesebben kóstolom, ráadásul ténylegesen üdítőek a nehéz karamell, csokoládé vagy mogyorós finomságok mellett.

Rendelhető citromkrémes szelet – gluténmentes.

A citromkrémek a puha piskótát átáztatva tökéletes kombinációt alkotnak, amiből egy szelet bőven elég, ha egy kis könnyű, nyári édességet szeretnénk enni ebéd után.

Kezdőkép: www.pixabay.com

Tags: , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE