fbpx

Az igazi halászlérajongók nem csak a szálka nélküli, harcsahalászlét kedvelik, hanem az eredeti vegyes vagy ponythalászlét is, amiből bizony a belsőségek sem hiányozhatnak.

Ikra, máj és haltej, az ínyenc halászlé legjava. Persze, nem feledkezünk meg a szép kis halszeletről, pontypatkóról a levesben, de, ha az évben csak egyszer eszünk élő halból halászlét, akkor bizony érdemes megkóstolni a belsőségeivel együtt.

Milyen a tökéletes halászlé?

Szép sűrű, vöröspiros lével, ízesen, enyhén csípősen, puha kenyérrel tálalva, hogy mindenki megnyalja a tíz ujját utána. Másként készítik a szegedi, balatoni, a szigetközi, a bajai, a határontúli, a bográcsos hallevest vagy halászlét, de ettől lehet izgalmas kóstolgatni is őket.

www.pixabay.com

Azt mondjuk, hogy többnyire karácsonykor esszük, pedig ez nem teljesen igaz. Nyáron a hobbi- és hivatásos horgászok sokkal szívesebben üldögélnek a vízparton és fogják a szebbnél szebb példányokat, mint decemberben. Rengeteg halászléfőző-verseny van az ország több pontján júliustól szeptemberig, ahova egyre többen nevezek be. Van hol a passzírozásra esküsznek, van, ahol pont az ellenkezőjére. Figyelnek a halfajtákra, a főzési időre, egy azonban közös bennük, mindenki az első helyre pályázik egy ilyen versenyen. A többség véleménye szerint azonban akkor a legjobb, ha minél több minden fő benne. Nem csak 3-4 fajta halhús, mint a keszeg, a busa, a harcsa és a ponty, hanem azok fejei, csontjai, belsőségei és ezután jön csak a fűszerezés. A halászlé alap akkor jó, ha sokízű. Hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, paradicsommal, paprikával, borssal és jó fajta őrölt pirospaprikával. Amennyiben ezek mind belekerülnek egy halleves alapjába, kizárólag kiváló lehet a végeredmény.

Minden, amit eddig nem tudtál a haltejről

Elsősorban fontos a tárolása és a biztonságos felhasználása. A haltej igen érzékeny és könnyen romlandó alapanyag, ahogy a belsőségek többsége is. Sóban érdemes tárolni, valamint hűtőben 5-7 Celsius fokon és a halpucolás után 1-2 napon belül felhasználni.

A haltej egyébként egy megtermékenyítő nedv a halaknál, ami tojásrakás idején az ikrákra választódik ki, és ezzel megtörténik a megtermékenyítés. Többnyire ponty, lazac és hering haltejet forgalmaznak, néhol a makréla és a tőkehalét is megtaláljuk. A tenger egyik gyümölcseként sok ételhez használják főtt vagy nyers hozzávalóként. Magyarországon a halászlében találkozunk vele leginkább, míg Japánban pl. a lazac- és heringikrákat nyersen használják fel a sushi készítésénél. A haltej igen nagy népszerűségnek örvend az Egyesült Királyságban és a fine dining konyhában egyaránt. Lisztbe forgatják, kisütik, citrommal tálalják, de frissen egy ízes öntettel vagy prádként is fogyasztják. Használják még fűszernek, ízesítésként, de a legfontosabb szempont mindig az, hogy nagyon friss legyen.

Tags: , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE