fbpx

A békacomb immáron nem csak az ínyenceknek és az egzotikus ételek kedvelőinek a kiváltsága. A békacomb alapanyagkénti előállítása egyre jobban elterjedt a világban, igencsak jövedelmező iparággá változott. Ám békacombnak van egy speciális titka is. Most eláruljuk, hogy miért vált emberi élelmiszerré, és miért jöhet kapóra pont most ebben a tavaszi időszakban!

Miért fontos a béka

Sajnos a globális felmelegedés nem tesz jót a békáknak, márpedig a táplálékláncban rendkívül fontos szerepük van. A tudósok néhány évvel ezelőtt felhívták erre a figyelmet. Mára már, hála Istennek, nem fenyegeti a békákat semmiféle veszély. A kétéltűek osztályába tartozó békának nagyon fontos szerep jutott, hiszen nélkülük megfékezhetetlenné válna a rovarok szaporodása. Immáron a táplálkozásunkban is egyre nagyobb jelentőséggel bír. Hogy elejét vegyék a békapopuláció jelentős megcsappanásának, lépéseket kellett tenni. Mára, hogy ki tudják szolgálni a megnövekedett keresletet, békatenyésztelepeket is létrehoztak, így az élelmezésre használható békacombok száma éves szinten már több milliárdnyi.  

A békáknak leginkább a combja kerül felhasználásra, és a telepeken szigorú előírások szerint nevelik, majd dolgozzák fel őket. Nemrégiben még csak az ínyenc guormetek fogyasztották előszeretettel, csakúgy, mint a cápauszonyt, de manapság egyre inkább általánosan fogyasztott élelmiszer.

frog serpenyőben
Fotó: Flickr

Érdekesség a békacombfogyasztásról

A békacombot ugyan már nagyon régóta fogyasztjuk, annak nagyobb léptékű elterjedéséért egy egyházi tilalom felelős. A kutatók szerint a XII. században kerülhetett először a békacomb az asztalra. Ennek hátterében a katolikus egyház regulája állt, mi szerint az év bizonyos szakaszaiban, a böjt idején tiltott a húsfogyasztás. Ugyanakkor a hal nem került fel a tilalmi listára, így a leleményes szerzetesek azt kutatták, hogy mit helyezhetnének ebben az időszakban az asztalra. Ám hogy miként bukkantak rá a békára, mint alapanyag, arról nem szól a fáma. Egy bizonyos, békát fogtak, megkeresték a leginkább húsos részét, és azt igyekeztek a legízletesebben elkészíteni. Így startolt a rántott békacomb gasztronómiai karrierje francia honban. S mivel a béka, nem hús, hanem hal, az pedig még a böjti időszakban is az asztalra kerülhet, a köznép is hamar átvette ezt az étkezési szokást. Ráadásul rájöttek arra is, hogy bár látványra nem túl tetszetős állat a béka, a combja igen finom! Egyre több templomba járó kóstolta meg, így gyorsan elterjedt a békacomb fogyasztásának kultúrája.

Fotó: Pixabay Rántott békacomb

Hol fogyasztják a legtöbb békacombot?

Köztudottan Franciaországban fogyasztják európai szinten a legtöbb békacombot. Náluk szinte nemzeti ételnek számít, csakúgy, mint a csiga. Az elfogyasztott óriási mennyiségű békacombot belső „termelésből” nem is tudják fedezni, ezért Ázsiából, Latin-Amerikából pótolják a hiányzó mennyiséget. Rajtuk kívül a világban leginkább India, Indonézia és egyes ázsiai országok a legnagyobb békafogyasztók.

A békacomb fogyasztása hazánkban

Nálunk sem számít új dolognak a béka fogyasztása. Már több évszázaddal ezelőtt szokás volt a vidéki életben, hogy kimentek a tó- vagy folyópartra, nádasokba. A tavasz beköszöntével, főleg a párzási időszakban, nagy számmal lehetett találni békát. Azt mindenki tudta, hogy a lápos, nedves területek a béka kedvenc élettere, így könnyen beszerezhető része lett a táplálkozásnak. Ma már persze ez törvényileg büntetendő cselekmény, hiszen több békafajt is védetté nyilvánítottak azóta.

Felmérések alapján a békacomb már nem kuriózum, és nem csak az elit éttermek palettáján található meg. Egyre jobban elterjedt a hétköznapi étkezésben is. Megtalálható a nagykereskedésekben, a szupermarketekben, hiszen a békaevés alternatívát jelent az egészséges táplálkozás felé vezető úton, ami ami a trendek szerint egyre jobban erősödik.

békacomb lakoma
Fotó: Flickr

Mért egészséges a békacomb

A békacomb roppant egészséges, mivel alig, vagy egyáltalán nem tartalmaz koleszterint, ami megvédi a vérereket, és csökkenti a különféle szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét. Emellett egy igazi fehérjebomba, amire szervezetünknek szüksége van. Az egészséges táplálkozás híveinek, a diétázóknak kincset ér.

Azt sem árt tudni a békacombról, hogy sokkal ízletesebb, mint a sertés-, vagy a marhahús – legalábbis sokan ezt mondják. Előnye, hogy omlós, könnyen emészthető, íze pedig leginkább egy édeskésebb csirkehúséra emlékeztet.

Fotó: Flickr

A békacomb fogyasztása

Mint a legtöbb alapanyag elkészítésének, a békacombnak is számos formája ismert. Franciaországban leginkább a rántott és pácolt békacombot szeretik. Természetesen vajon futtatják, petrezselyemmel, foghagymával készítik, és legtöbbször különféle salátákkal tálalják. Náluk legalább olyannyira színes receptúrákat találhatunk a békacomb elkészítésére, mint hazánkban, mondjuk a töltött káposztára. Azt biztosan ki lehet jelenteni, hogy leginkább sütni érdemes. A békacomb elkészítésére rengeteg receptúra fellelhető már manapság. Ne legyünk restek kipróbálni, mert rendkívül élménydús ételek készíthetőek belőle.#

https://shop.matusz-vad.hu/hu/search?search=b%C3%A9kacomb

Fotó: Pixabay, Flickr 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE