fbpx

Kinyitottak egy olyan kincseskamrát, amiről gyakorlatilag nem is tudtuk, hogy létezik. Egy ötlet nyomán egyszerre találkozhattunk csúcsborokkal, magas minőségű ételekkel és szervezettséggel. Mi is történt valójában Helembán?

Bauer Ildikó a 3 folyó völgye ötlet egyik megálmodója nem a már jól ismert borkóstolót szervezte és találta ki sok jó borásszal, finom falatokkal, hanem elénk tárta az egykor elcsatolt magyar területek értékeit. A rendezvény helyszíne sem volt elhanyagolható, amiről később még részletesen mesélek, de annyit elárulhatok, hogy Esztergom és Párkány mellett, Helembán a Világi Winery az a csúcskategóriás látványborászat, amivel ritkán találkozunk az országban. Ez a hely viszont egész évben nyitva áll mindenki számára.

Jobb oldalon Bauer Ildikó, bal oldalon Herczeg Ágnes.

Ötlet, inspiráció a szakmának

Szlovákiában 6 borterület van és azon belül is inkább borkörzeteknek nevezi az ötletgazda is. Amennyire nehéz meghatározni, éppen annyira nehéz apropót is találni az összefogásukhoz. Itt viszont a lehető legegyszerűbb közös pont során gyűlt össze a 3 folyó, a Garam, a Duna, az Ipoly menti borászok, ami nem volt más, mint a csúcsminőségű termékeik és a szakértelmük. Az első rendezvények egyike volt, ami ezentúl csak gyakrabban látható és bejárható majd. A szakma apraja-nagyja ott volt, és érdemes volt inspirálódni, kérdezni, hiszen itt mindenki szívesen mesélt a legféltettebb technológiájáról, eladási rátájáról és piaci elhelyezkedéséről egyaránt, ami lássuk be, elég ritka a vendéglátásban.


Miért éri meg borban, gasztronómiában az összefogás?

Egészen más megközelítésben és gondolkodásban dolgoznak együtt. Nem hátráltatják egymást a borászok, nem konkurenciaként tekintenek egymásra, hanem húzóerőként. Akik egyesével is nagy közönséggel, rajongótáborral rendelkeznek, most nem osztoztak mindezen, hanem megsokszorozzák közönségüket. Az őket ismerő tábor ellátogat minden hasonló borkóstolóra, hogy újrakóstolhassa ismert tételeit, közben pedig megkóstolja a „szomszéd völgy” menti terület borait is. A borkedvelő közönség, ha jobbat is talál, nem pártol át, hanem még több bort vásárol – ezek a tapasztalatok.

Nézzük, ki az a 10 borász, akikről beszélünk:

–          Bott Frigyes – Muzsla

–          Bóna Winery – Bátorkeszi

–          Château Béla – Béla község

–          Château Rúbaň – Fűr

–          Csernus Winery – Ipolynyék

–          Geönczeöl Pince – Garamkövesd

–          Kasnyik Winery – Kürt

–          Mátyás Családi Pincészet –Kisújfalu

–          Strekov 1075 – Kürt

–           Világi Winery – Helemba

Mitől lehet más egy megszokott bor, -gasztrorendezvénytől?

A szakmai tapasztalatok szabad cseréje. Nem kellett szégyenlősnek lenni, sem pedig megválogatni a mondanivalójukat, mindenki szívesen osztotta meg több tízéves tapasztalatait egymással. Érdemes laikusként is ellátogatni, kóstolni, de a szakmának legalább ennyire fontos találkozó pontok lehetnek a 3 folyó völgye rendezvényei. Az ételek mellett sem tudtunk elmenni, hiszen a magas minőség és figyelem a rendezvények egyik pontján sem csökkenhetnek – vallotta a házigazda. Itt a luxusbonbonoktól kezdődően a prémium-mangalicapástétomig, disznósajtig és sajtvariációig minden megtalálható volt. A közös pont itt is a saját  készítés, a prémiumminőség volt.

Kik voltak a gasztroasztalok mögött?

  • Bindics Imre falatkái és Kukkonia termékek, a Biopack Ekofarm, a Georgina Farm, a Green Plantation, Pemak és a Zax kínálta termékeit.

Nem mindennapi helyszín

A pince modern berendezése.

Fiatal, Balaton-felvidéki származású a főborász, aki izgalmas kihívásnak tartja ezen vidék borainak készítését. A kiváló feltételek csábították ide, hiszen a világ több pontján is tanulta mesterségét, így a tulajdonos és a borászok egyaránt hagyatkoznak döntéseire, amelyek olykor szokatlanok és kockázatosak is.

Ettől független a borok kiválóak voltak, a szakmai titkait pedig ő is szívesen átadta bárkinek. A birtok frissen telepített szőlőültetvényekkel díszeleg, a kilátás felbecsülhetetlen, és a borkészítés minden olyan csúcstechnológiás és hagyományos eszköze egyaránt megtalálható, amiről sokan csak olvashattunk ez idáig.#

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE