fbpx

A gyerekek étkezése a mindennapokban, az éttermekben és a közétkeztetésben egyaránt szomorú képet fest. Rettentő nagy a felelősségünk ezen a téren, mégis elfeledett, félredobott téma. Még inkább elszomorító, hogy ennek kardinális fontosságát nem ismerik fel a megfelelő helyeken.

Gyerekek étkezése a mindennapokban, az éttermekben, és a közétkeztetésben.
Fotó: Envato elements

Miért fontos odafigyelni a gyermekek étkezésére?

A gasztronómia történelmében nem csak kor szokásai, hanem a nemzetek rendszerei, rutinjai is befolyásolják az fiatalok étkezését. A téma roppant szerteágazó. Elkezdődik az otthoni étkezéssel, folytatódik a közétkeztetéssel, és mindezek befolyásolhatják a jövő felnőttjeinek szokásait. Ami még inkább elgondolkodtató, hogy nemzedékek egészségügyi állapotára is hatást gyakorol. Ha valahol el kelleni kezdeni az eljövendő korosztályok tudatos táplálkozását, a jövő generációinak élelmezési szokásait, az nem más, mint a gyerekkor. Óriási felelősség van a rendszerek által megteremthető körülményeken, és a vendéglátáson és természetesen a jó alapanyaggal kezdődik minden

Fotó: Envato elements

A gyermekmenü a mindennapokban

Minden szülő elmondhatja, hogy ahhoz, hogy a gyerekével együtt vacsorázzon, egy sor ismeretlen kérdésre kell magában választ adni. Otthoni körülmények között széles skálán mozog azon ételek repertoárja, amit nekik tálalunk. A legtöbb esetben olyan ételeket, amiket szeretnek, kevésbé olyanokat, amik elősegítik a fejlődésüket. Egy vacsorára odahajított pizza, vagy egy összedobált szendvics, nem feltétlenül ideális táplálék egy fejlődő szervezet számára. A „jutalomfalatok”, csokoládék, pedig szintén csak rontanak a helyzeten. Szomorú tényként lehet konstatálni, hogy a fiatal generációk vitaminhiányosak és túlsúlyosak. Ez pedig két dologra vezethető vissza. Egyrészt az otthoni étkezésre, mivel a szülőknek több helyen is dolgozni kell, így alig van kapacitásuk a mindennapi friss ételre, valamint a közétkeztetés sanyarú helyzetére.

Szomorú tényként lehet konstatálni, hogy a fiatal generációk vitaminhiányosak és túlsúlyosak.

Fotó: Envato elements

Van-e gyerekmenü?

Ha a család étterembe megy, az éttermet, a helyét és az ottlét időpontját lehet tudni. A gyerekeknél azonban az is fontos, hogy vannak-e ülésmagasítók, jár-e fedő és szívószál az italokhoz, és – ami a legfontosabb – van-e gyerekmenü. Az a jellemző -tisztelet a kivételnek-, hogy az éttermek nem is gondolnak rájuk az étlapok kialakításánál, kreativitás terén legalábbis. Rántott-, vagy grillezett sajt, csirke, pizza, esetleg főtt brokkoli, krumpli, jó sok ketchup és rizs. A választék nem túl széles és mintha 50 éve nem is akarna változni. 

A gyermekekkel való étterembe járás ma már nem ritkaság.

Fotó: Envato elements

Gyerekmenük a múltban és ma

A gyermekekkel való étterembe járás pedig ma már nem ritkaság. A New York-i Waldorf-Astoria szálloda 1921-ben már kínált gyermekmenüt, amelyben sült bárányszeletet, pelyhes csirkét rizzsel és aszalt szilvás desszertet tartalmazott. A Restaurant-in Through History egy 1918-as gyerek ebédmenüt emel ki egy Ohio-i áruházból, amely tejszínes rizst, mogyoróvajas szendvicset, tejet és fagylaltot tartalmazott. Egy másik, 1927-es menü a bostoni Shepard Store-ban egy spenótos buggyantott tojásból, sült burgonyából és egy vajas kenyérből álló menüt kínált.

Az 1940-es évekre sokan elkezdtek színes illusztrációkat, játékokat megjeleníteni az ételekben.

Fotó: Envato elements

Az 1940-es évekre sokan elkezdtek színes illusztrációkat, játékokat megjeleníteni az ételekben. Állatokról vagy képregényekből ismert figurákat, hogy az étkezés mellett kielégítsék a gyerekek szórakozási igényét. Viszont azért, hogy az étel a számukra ne csak látványos, hanem biológiailag is kielégítő legyen, csak a 20. század közepén történtek lépések. A sajtburger mellé egy friss gyümölcsturmix, smoothie, vagy shake nem fogja fedezni a megfelelő tápanyagbevitelét. Félretéve a gazdasági helyzet adta lehetőségeket, a gasztronómiai evolúció megkövetelné a gyerekeink megfelelő táplálkozását. Ennek ellenére világszerte változatlan a helyzet.

A gyerekek mindennapi táplálkozása két területre osztható. Az otthoni családi környezetben történő táplálkozásra, és a szociális alapon működő közétkeztetésre.

Fotó: Envato elements

Mi a helyzet ma Magyarországon a gyermekmenüvel

A gyerekek mindennapi táplálkozása két területre osztható. Az otthoni családi környezetben történő táplálkozásra, és a szociális alapon működő közétkeztetésre. A fentiek alapján pedig sajnos egyik sem funkcionál megfelelőképpen. A családokban, a rohanó világ miatt, kevésbé figyelnek oda a tudatos, és egészséges táplálkozásra, inkább csak gyorsan legyen valami az asztalon. A közétkeztetést pedig komolyan érintette a gazdasági háttér. Kénytelenek néhány száz forintból kihozni egy gyermekmenüt. Valljuk be, ez mission impossible.

Közös érdekünk, hogy a jövőt jelentő generációk megfelelő tápláló ételekhez jussanak.

Fotó: Envato elements

Közös érdekünk, hogy a jövőt jelentő generációk megfelelő tápláló ételekhez jussanak. A szülők, a szervezetek, az éttermek egyre többet tesznek ezért, de még mindig nem eleget. Amit mi, a gasztronómiában meg tudunk tenni, hogy sokkal nagyobb odafigyeléssel gondoljuk át az éttermekben a gyermekek étkeztetését. 

Forrás

Tags: , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE