fbpx

A gyerekek étkezése a mindennapokban, az éttermekben és a közétkeztetésben egyaránt szomorú képet fest. Rettentő nagy a felelősségünk ezen a téren, mégis elfeledett, félredobott téma. Még inkább elszomorító, hogy ennek kardinális fontosságát nem ismerik fel a megfelelő helyeken.

Gyerekek étkezése a mindennapokban, az éttermekben, és a közétkeztetésben.
Fotó: Envato elements

Miért fontos odafigyelni a gyermekek étkezésére?

A gasztronómia történelmében nem csak kor szokásai, hanem a nemzetek rendszerei, rutinjai is befolyásolják az fiatalok étkezését. A téma roppant szerteágazó. Elkezdődik az otthoni étkezéssel, folytatódik a közétkeztetéssel, és mindezek befolyásolhatják a jövő felnőttjeinek szokásait. Ami még inkább elgondolkodtató, hogy nemzedékek egészségügyi állapotára is hatást gyakorol. Ha valahol el kelleni kezdeni az eljövendő korosztályok tudatos táplálkozását, a jövő generációinak élelmezési szokásait, az nem más, mint a gyerekkor. Óriási felelősség van a rendszerek által megteremthető körülményeken, és a vendéglátáson és természetesen a jó alapanyaggal kezdődik minden

Fotó: Envato elements

A gyermekmenü a mindennapokban

Minden szülő elmondhatja, hogy ahhoz, hogy a gyerekével együtt vacsorázzon, egy sor ismeretlen kérdésre kell magában választ adni. Otthoni körülmények között széles skálán mozog azon ételek repertoárja, amit nekik tálalunk. A legtöbb esetben olyan ételeket, amiket szeretnek, kevésbé olyanokat, amik elősegítik a fejlődésüket. Egy vacsorára odahajított pizza, vagy egy összedobált szendvics, nem feltétlenül ideális táplálék egy fejlődő szervezet számára. A „jutalomfalatok”, csokoládék, pedig szintén csak rontanak a helyzeten. Szomorú tényként lehet konstatálni, hogy a fiatal generációk vitaminhiányosak és túlsúlyosak. Ez pedig két dologra vezethető vissza. Egyrészt az otthoni étkezésre, mivel a szülőknek több helyen is dolgozni kell, így alig van kapacitásuk a mindennapi friss ételre, valamint a közétkeztetés sanyarú helyzetére.

Szomorú tényként lehet konstatálni, hogy a fiatal generációk vitaminhiányosak és túlsúlyosak.

Fotó: Envato elements

Van-e gyerekmenü?

Ha a család étterembe megy, az éttermet, a helyét és az ottlét időpontját lehet tudni. A gyerekeknél azonban az is fontos, hogy vannak-e ülésmagasítók, jár-e fedő és szívószál az italokhoz, és – ami a legfontosabb – van-e gyerekmenü. Az a jellemző -tisztelet a kivételnek-, hogy az éttermek nem is gondolnak rájuk az étlapok kialakításánál, kreativitás terén legalábbis. Rántott-, vagy grillezett sajt, csirke, pizza, esetleg főtt brokkoli, krumpli, jó sok ketchup és rizs. A választék nem túl széles és mintha 50 éve nem is akarna változni. 

A gyermekekkel való étterembe járás ma már nem ritkaság.

Fotó: Envato elements

Gyerekmenük a múltban és ma

A gyermekekkel való étterembe járás pedig ma már nem ritkaság. A New York-i Waldorf-Astoria szálloda 1921-ben már kínált gyermekmenüt, amelyben sült bárányszeletet, pelyhes csirkét rizzsel és aszalt szilvás desszertet tartalmazott. A Restaurant-in Through History egy 1918-as gyerek ebédmenüt emel ki egy Ohio-i áruházból, amely tejszínes rizst, mogyoróvajas szendvicset, tejet és fagylaltot tartalmazott. Egy másik, 1927-es menü a bostoni Shepard Store-ban egy spenótos buggyantott tojásból, sült burgonyából és egy vajas kenyérből álló menüt kínált.

Az 1940-es évekre sokan elkezdtek színes illusztrációkat, játékokat megjeleníteni az ételekben.

Fotó: Envato elements

Az 1940-es évekre sokan elkezdtek színes illusztrációkat, játékokat megjeleníteni az ételekben. Állatokról vagy képregényekből ismert figurákat, hogy az étkezés mellett kielégítsék a gyerekek szórakozási igényét. Viszont azért, hogy az étel a számukra ne csak látványos, hanem biológiailag is kielégítő legyen, csak a 20. század közepén történtek lépések. A sajtburger mellé egy friss gyümölcsturmix, smoothie, vagy shake nem fogja fedezni a megfelelő tápanyagbevitelét. Félretéve a gazdasági helyzet adta lehetőségeket, a gasztronómiai evolúció megkövetelné a gyerekeink megfelelő táplálkozását. Ennek ellenére világszerte változatlan a helyzet.

A gyerekek mindennapi táplálkozása két területre osztható. Az otthoni családi környezetben történő táplálkozásra, és a szociális alapon működő közétkeztetésre.

Fotó: Envato elements

Mi a helyzet ma Magyarországon a gyermekmenüvel

A gyerekek mindennapi táplálkozása két területre osztható. Az otthoni családi környezetben történő táplálkozásra, és a szociális alapon működő közétkeztetésre. A fentiek alapján pedig sajnos egyik sem funkcionál megfelelőképpen. A családokban, a rohanó világ miatt, kevésbé figyelnek oda a tudatos, és egészséges táplálkozásra, inkább csak gyorsan legyen valami az asztalon. A közétkeztetést pedig komolyan érintette a gazdasági háttér. Kénytelenek néhány száz forintból kihozni egy gyermekmenüt. Valljuk be, ez mission impossible.

Közös érdekünk, hogy a jövőt jelentő generációk megfelelő tápláló ételekhez jussanak.

Fotó: Envato elements

Közös érdekünk, hogy a jövőt jelentő generációk megfelelő tápláló ételekhez jussanak. A szülők, a szervezetek, az éttermek egyre többet tesznek ezért, de még mindig nem eleget. Amit mi, a gasztronómiában meg tudunk tenni, hogy sokkal nagyobb odafigyeléssel gondoljuk át az éttermekben a gyermekek étkeztetését. 

Forrás

Címkék: ,,,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE