fbpx

A fésű kagyló egy olyan alapanyag, amivel kevés helyen találkozunk, pedig egyszerűen beszerezhető és könnyű vele dolgozni. Most egy igazán különleges receptet hoztunk, ami tökéletes fogás lehet Valentin-napra.

Hozzávalók a fésű kagylóhoz:

Hozzávalók az édesburgonya-püréhez:

Hozzávalók a chimichurrihoz:

  • 50 g aszalt paradicsom 
  • 100 g olívaolaj 
  • 5 cl vörösbor 
  • 4 g só 
  • 4 g tabasco 
  • 3 g kristálycukor  
  • 10 g friss koriander 
  • 25 g friss bazsalikom 
  • 10 g friss oregánó 
  • 20 g friss petrezselyemzöld 
  • 7 g friss rozmaring 
  • 2 db fehér hagyma  
  • 1 db kaliforniai paprika 
  • 4 gerezd fokhagyma 
Fotó: Szabó Richárd

Az édesburgonya-püré elkészítése:

  • Az édesburgonya-kockákat egy tepsibe helyezzük, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd a fokhagymával 160 °C-on 45 perc alatt lesütjük, közben pedig a másik burgonyát sós vízben megfőzzük.
  • Ezek után mindent egy tálba helyezünk, hozzáadjuk a vajat, majd egy villával összetörjük a kétféle burgonyát.
  • Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk 1 db lime levét, majd a héját a friss korianderrel sifonádra vágjuk és alaposan összekeverjük a burgonyával.

A chimichurri elkészítése:

  • A chimichurrihoz a kaliforniai paprikát 200 °C-ra melegített sütőben megsütjük, majd meghámozzuk. A friss fűszernövényeket felaprítjuk, majd a kaliforniai paprika húsával beleteszünk egy turmixgépbe és leturmixoljuk. 

A fésű kagyló elkészítése:

  • A fésű kagyló felszínét bekenjük kevés olívaolajjal és füstölgő, forró serpenyőbe minden oldalát 1-1 percig sütjük. Fordításkor adjunk hozzá hideg vajat, fokhagymát, rozmaringot, majd további 1 percig locsolgassuk a vajjal.
  • Miután ezzel vagyunk, hagyjuk a kagylókat pár percig regenerálódni, addig pedig pirítsuk le a bébirépákat.
  • Tálaláskor kínáljuk pirított kesudióval. 

Jó étvágyat! 

Tags: , , , ,
Matusz-Vad technikai séfje azóta szakács szeretne lenni, hogy hatéves korában elkészítette élete első rántottáját. Mindig is ambiciózus volt, több szakmai versenyen is részt vett, melynek eredményekeként ösztöndíjat nyert Valenciába, majd később Ausztriában is tapasztalatot szerzett. Hazatérve már konyhafőnökként állt több ismert étterem élén és a rendezvényszervezésbe is belekóstolt. A Matusz-Vaddal még szakácsként ismerkedett meg, majd pár évvel később területi képviselőként csatlakozott a céghez. Jelenlegi pozíciója számára az igazi álommunka. Technikai séfként folyamatosan fejlődhet, ötletelhet, és jobbnál jobb receptekkel kényeztetheti olvasóinkat, melyek nem csak a szakmát, de gasztronómiára fogékony „amatőröket” is főzésre csábítja.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE