fbpx

A legismertebb magyar édességek egyike a túrógombóc. Fogyasztjuk melegen, hidegen, édes tejföllel, vajasan, pirított morzsával, lekvárral és szalonnával, mazsolával vagy anélkül. Különlegességének hátterében az áll, hogy ha nem is sikerül tökéletesre, akkor is jó. Számos formában esszük, hiszen készítette a nagyi, elénk rakták a menzán, és elmaradhatatlan kelléke volt a vasárnapi ebédeknek. Találkozhatunk vele szofisztikált gourmet-fogásként az éttermekben, de az biztos, ha valaki elkészíti, sok időt fog rászánni.

Túrógombócot mindig

Ez az az édesség, amit nem lehet megunni, és szerencsére semmi köze nincs a szezonalitáshoz, az ünnepekhez. Nyáron azért készítjük, mert lehűtve isteni frissítő édesség, télen azért, mert emlékeztet minket a hegyek hósipkáira. Tavasszal azért, mert jól néz ki, ősszel meg azért, mert szeretjük. A túrógombóc fogyasztására, elkészítésére szerencsére nem kell indokot, eseményt találni. Mindig, minden körülmények között egyszerű, de annál finomabb ékessége lehet az étkezéseinknek. Készíthetjük lágyra, krémesre vagy keményebbre, tunkolósra, habosra és roppanósra, a lényeg semmit nem fog változni. Egy olyan ételről beszélhetünk, ami mindenhol és minden körülmények között megállja a helyét.

Honnan is származik?

A túrógombóc elődje az egyszerű tésztagombóc. Képtelenség meghatározni az eredetét, a lepény, a zabkása, és a belőle gyúrt gombócalakú tésztaféleség már időszámításunk előtt is létezett. Egyes leletek szerint már i.e 1800-ból is találtak meggyőző leleteket. Megdöbbentő, hogy már négyezer évvel ezelőtt is tésztába töltöttek gyümölcsöket, húsokat, és a feltételezések alapján innen eredeztethető a mai túrógombóc. A mostani ismert formáját jóval később érte el.

Hazánkba valószínűleg osztrák közvetítéssel érkezett a 19. században. Ez csakis a fennmaradt szakácskönyvek alapján jelenthető ki. A gombócok már évezredek óta részei az étkezésnek, de az északi népek hagyományaiban régóta szerepelnek. A legelső gombócok a legegyszerűbb megoldásokkal készültek, kenyérből, lisztből. Ehhez hozzátevődtek a regionális lehetőségek. Volt, ahol halpépet, húst, és később zöldségeket is gyúrtak hozzá. Ez az az étel, amit mindennel kevertek, így rengetegféle szabadon szedhető gyümölcsöt és virágot is hozzátettek.

A burgonyából készült gombócok csak a XIX. század vége felé lettek ismertek, mint például a bécsi zsemlegombóc is. Az édes változatok jóval később terjedtek el. Eleinte a legnépszerűbbek a gyümölccsel töltött édes gombócok voltak az osztrák fővárosban, és onnan terjedtek át hazánkba.

A jó túrógombóc titkai

Ha egyszerűen szeretnénk fogalmazni, akkor a jó túrógombóc titka az odafigyelés, a precíz munka és a rászánt idő. Mint minden ételnél, itt is minden az alapanyagoktól kezdődik. A túrógombóc egyszerűen elkészíthető, olcsó tésztaétel. Alapanyaga tehéntúró, búzadara és tojás keverékéből készült tészta, melyet néhány perces főzés után pirított zsemlemorzsában megforgatunk, és változatos módon ízesítve tálalunk. Tésztájának elkészítéséhez a túrót áttörjük, majd összekeverjük a búzadarával és a tojásokkal. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztva, és a fehérjét habbá verve lágyabb gombócok készíthetők. A keveréket kevés sóval ízesítjük, majd néhány órára állni hagyjuk, hogy a búzadara megszívja magát a tojással, és a gombócok a főzés során ne essenek szét. Egyszerű, mégis könnyen elrontható folyamat. A túrógombócot néha gyümölccsel, lekvárral töltve készítjük. A pirított morzsát pedig vaníliával, őrölt fahéjjal, dióval ízesítjük.

A gombócok tálalása során ugyancsak sok a variációs lehetőség. Az általános a vaníliaszósz, de simán tejföllel, porcukorral meghintve is fogyasztjuk. Ezen kívül tehetünk rá gyümölcshabokat, mivel tökéletes párosításai a túrónak.

Egy gyors recept

Hozzávalók: 500 g túró, 2 db tojás, 50 g porcukor, 70 g búzadara, 1 citrom héja

Elkészítés: A túrót összekeverjük a többi hozzávalóval, majd lefedjük, és hűtőben 2-4 órán keresztül állni hagyjuk. Gombócokat formálunk belőle, és ez után főzni kezdjük. Fele-fele arányban vizet és tejet használva. Ekkor egy kis só, cukor, vaníliarúd mehet bele. Minimum öt percig forraljuk, majd alacsony lángon főzzük körülbelül húsz percig. A kész gombócokat pirított morzsába forgatjuk, tejföllel, porcukorral tálaljuk.#

Tags: , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE