fbpx

Mi is az a BBQ? Miért olyan felkapott az utóbbi időben? Ezekre a kínzó kérdésekre keresem ma a választ, kezdjük az alapoknál.

Évek óta foglalkozom a grill és BBQ világával az állandó, saját oldalamon, tulajdonképpen ez hobbiból mára már a hivatásommá vált. Gondoltam a munkásságom ezen szegletéből is mutatok Nektek egy szeletet.


A téma meglehetősen összetett, igyekszem az esszenciáját összefoglalni konyhanyelven, egy rövidebb cikk sorozatban.

A BBQ nem egy szósz, nem egy fűszerkeverék, mint, ahogy az sokak fejében él, egy ételkészítési technika.

Lassú tűzön, alacsony meghatározott hőtartományban történő füstön sütés (110-120 ‘C). Ezt a fajta sütési stílus az USA-ból érkezett hozzánk, pontosabban az USA délkeleti, vidéki részéről. Néhány éve komoly szakemberek, nagy lelkesedéssel vágtak bele, hogy pitmasterek, azaz a füst őrzői és mesterei lehessenek kis hazánkban és megvessék a technológia lábát a vendéglátásban is. Szakállas, tetovált, füstös, nagydarab férfiak lebegnek az ember szeme előtt, de azért persze ez sztereotípia…

Egyre népszerűbbé vált és válik ez az eljárás, folyamatosan formálódik a magyar barbecues társadalom. Mára már tízezer fős csoportokban kaphatunk tippeket, ötleteket, ha elakadunk valamiben. Fogalmazhatunk úgy, hogy beköltözött a magyar szívekbe, kertekbe és a vendéglátásba is.

Miben más a BBQ, mint a grill? Mi jut eszünkbe a grillezésről?

Faszénparázson sült ételek, gyűjtőfogalom is egyben. A nagy világban a grillezésre használják a BBQ kifejezést és fordítva, egymás szinonímái sok esetben, de tisztázva a fogalmakat jól kivehető a különbség. Grillezés esetén közepes-magas hőmérsékleten, direkt hő fölött, viszonylag gyorsan elkészíthető ételekről beszélünk, grillrácson készítve. Ez a BBQ tökéletes ellenpontja.

Vizsgáljuk meg néhány hús félén keresztül az eltérést.

Természetesen grillezésre azokat a húsokat használjuk, amelyek viszonylag gyorsan elkészülnek ide sorolhatjuk első sorban a különféle steakeket, ez lehet hús vagy, akár hal is. Egy korábbi cikkemben már olvashattatok a grillezésre alkalmas halfajtákról és a hozzájuk tökéletesen passzoló köretekről is. Kiválóan alkalmas a csirkemell, a tarja, de hatalmas a választék grill kolbászokból és virslikből is. Nem maradhat ki a hamburger pogácsa sem, vagy az egyéb darált vegyes húsokból készíthető finomságok, mint a csevap vagy a mics.

A BBQ az egy más kategória ide a nagyobb zsíros, a magyar ízlésnek igencsak fekvő húsokat preferáljuk. Sertésből oldalas, lapocka, csülök javasolt, marhából az oldalas és a szegy, szárnyasokból az egészben sült kiterített csirke méltán népszerű.

Ami fontos és hangsúlyos, hogy a grillezés egy amatőr számára is gyorsan sikerélményt nyújtó terep, lehet villantani rövidebb gyakorlás után is, a BBQ viszont egy merőben más pálya. Szükség van speciális sütőre, technikai tudásra és töménytelen időre, alázatra. Tudnunk kell milyen fűszerekhez nyúlunk, milyen szószokat használunk és, akkor még a fáról, füstölő fákról szó sem esett.

A következő anyagban a BBQ sütők sokféleségét és a bennük történő sütési eljárások közötti különbségeket igyekszem majd bemutatni. Tartsatok velem akkor is, folyt köv.
A Füst Legyen Veletek!

Címkék: ,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE