fbpx

Mi is az a BBQ? Miért olyan felkapott az utóbbi időben? Ezekre a kínzó kérdésekre keresem ma a választ, kezdjük az alapoknál.

Évek óta foglalkozom a grill és BBQ világával az állandó, saját oldalamon, tulajdonképpen ez hobbiból mára már a hivatásommá vált. Gondoltam a munkásságom ezen szegletéből is mutatok Nektek egy szeletet.


A téma meglehetősen összetett, igyekszem az esszenciáját összefoglalni konyhanyelven, egy rövidebb cikk sorozatban.

A BBQ nem egy szósz, nem egy fűszerkeverék, mint, ahogy az sokak fejében él, egy ételkészítési technika.

Lassú tűzön, alacsony meghatározott hőtartományban történő füstön sütés (110-120 ‘C). Ezt a fajta sütési stílus az USA-ból érkezett hozzánk, pontosabban az USA délkeleti, vidéki részéről. Néhány éve komoly szakemberek, nagy lelkesedéssel vágtak bele, hogy pitmasterek, azaz a füst őrzői és mesterei lehessenek kis hazánkban és megvessék a technológia lábát a vendéglátásban is. Szakállas, tetovált, füstös, nagydarab férfiak lebegnek az ember szeme előtt, de azért persze ez sztereotípia…

Egyre népszerűbbé vált és válik ez az eljárás, folyamatosan formálódik a magyar barbecues társadalom. Mára már tízezer fős csoportokban kaphatunk tippeket, ötleteket, ha elakadunk valamiben. Fogalmazhatunk úgy, hogy beköltözött a magyar szívekbe, kertekbe és a vendéglátásba is.

Miben más a BBQ, mint a grill? Mi jut eszünkbe a grillezésről?

Faszénparázson sült ételek, gyűjtőfogalom is egyben. A nagy világban a grillezésre használják a BBQ kifejezést és fordítva, egymás szinonímái sok esetben, de tisztázva a fogalmakat jól kivehető a különbség. Grillezés esetén közepes-magas hőmérsékleten, direkt hő fölött, viszonylag gyorsan elkészíthető ételekről beszélünk, grillrácson készítve. Ez a BBQ tökéletes ellenpontja.

Vizsgáljuk meg néhány hús félén keresztül az eltérést.

Természetesen grillezésre azokat a húsokat használjuk, amelyek viszonylag gyorsan elkészülnek ide sorolhatjuk első sorban a különféle steakeket, ez lehet hús vagy, akár hal is. Egy korábbi cikkemben már olvashattatok a grillezésre alkalmas halfajtákról és a hozzájuk tökéletesen passzoló köretekről is. Kiválóan alkalmas a csirkemell, a tarja, de hatalmas a választék grill kolbászokból és virslikből is. Nem maradhat ki a hamburger pogácsa sem, vagy az egyéb darált vegyes húsokból készíthető finomságok, mint a csevap vagy a mics.

A BBQ az egy más kategória ide a nagyobb zsíros, a magyar ízlésnek igencsak fekvő húsokat preferáljuk. Sertésből oldalas, lapocka, csülök javasolt, marhából az oldalas és a szegy, szárnyasokból az egészben sült kiterített csirke méltán népszerű.

Ami fontos és hangsúlyos, hogy a grillezés egy amatőr számára is gyorsan sikerélményt nyújtó terep, lehet villantani rövidebb gyakorlás után is, a BBQ viszont egy merőben más pálya. Szükség van speciális sütőre, technikai tudásra és töménytelen időre, alázatra. Tudnunk kell milyen fűszerekhez nyúlunk, milyen szószokat használunk és, akkor még a fáról, füstölő fákról szó sem esett.

A következő anyagban a BBQ sütők sokféleségét és a bennük történő sütési eljárások közötti különbségeket igyekszem majd bemutatni. Tartsatok velem akkor is, folyt köv.
A Füst Legyen Veletek!

Tags: , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE