fbpx

Még az Európai unió határozatban fogadta el, hogy senki nem élvezhet előjogokat az oltás kapcsán, addig az egyes tagállamokban parázs vita folyik ennek ellenkezőjéről. Németországban még csak a nyár elejére tervezik az igazolvány bevetését, addig Görögország és Izrael már kölcsönösen el is fogadta egymás igazolványát. Ezen hírek már sejtetik, hogy a nyári turizmus fő kelékévé vállhat az igazolvány. Az is látható, hogy a főként idegenforgalomból élő országok nagyon nyitottak minden megoldásra, ami segíteni ennek az iparágnak az újra indítását. A soron következő EU parlamenti ülés egyik kiemelt témája lesz március közepén az egységes szabályozás az oltási igazolvány témakörben és egyes elemzők június közepére már akár egy közös rendszerszintű megoldás bevezetését is valószínűsítik. 

Nagy valószínűséggel nemzetközi szinten egy applikációs megoldás lesz a befutó, hiszen az oltottság igazolása csak az egyén szempontjából fontos. Köztudott hogy beoltott személy ugyan úgy elkaphatja és terjesztheti a vírust, csupán a betegség lefolyása lesz gyengébb és rövidebb nála. A közösség szempontjából a PCR teszt az egyetlen biztonságos adat ami azonban 3 nap alatt elévül. Ennek az igazolásnak a megbízhatósága azonban létfontosságú, jelenleg ezt semmi nem tudja garantálni és ezt már mindenki tudja és feltehetően sokan vissza is élnek vele.

forrás: https://www.ictworks.org/digital-yellow-card-covid-19-immunization/#.YEMsIi1f4h8

Magyarország is úttörő szerepet játszik, hiszen nálunk már március 1-el be is lett vezetve az igazolvány. Hazánkban a nemzeti konzultáció fog várhatóan felhatalmazást adni a kormány részére a felhasználási területek kiterjesztésére, mely könnyen lehet, hogy a hétköznapi életünk részévé teheti az okiratot.

Az átoltottságért vívott harcban és komoly szerepe lehet az igazolvány kikényszerítő erejének, hiszen ha a szolgáltató ipart ezzel lehetne csak igénybe venni, netalántán még a vendéglátásban, a helyben fogyasztás lehetőségéhez is hozzá kapcsolnák az igazolvány felmutatásának szükségességét, akkor biztosan megnőne az oltási kedv Magyarországon. A jelenlegi helyzetben (2021 március 6.) tapasztalható meredeken felívelő vírus görbe alapján is az valószínűsíthető, hogy a beharangozott húsvét utáni nyitás, csak bizonyos biztonságos feltételekkel lesz elképzelhető az eddigi vírusgörbe alakulási tapasztalatok alapján. A konzultáció 6. pontja egyértelműsíti, hogy bizonyos területeken biztosan számíthatunk az igazolvány használatának elrendelésére, ha igénybe szeretnénk venni azokat: (idézet a nemzeti konzultációból)

“Vannak, akik szerint a rendezvények, koncertek, fesztiválok, illetve sportesemények látogatását meg kell engedni azoknak, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Mások szerint ezeket az eseményeket nem szabad megrendezni vagy látogathatóvá tenni, amíg a járvány véget nem ér. “

Az egyik vezető hírportál is végzett egy nem reprezentatív felmérést a hivatalos nemzeti konzultációban feltett kérdésekkel, melyre nagyon sokan válaszoltak és ez alapján valószínűsíthető, hogy ez a kérdés erős támogatást fog kapni az igazolvány használatára pozitív irányban a válaszadóktól. 

Minden szolgáltatónak és vendéglátósnak érdemes megszerezni a védettség igazolványt, hiszen ha kiderül, hogy a szolgáltatások csak ennek felmutatásával vehetőek igénybe, akkor elképzelhetetlen, hogy a szolgáltatóknak ne kelljen ezzel rendelkezniük. Természetese ez ma még csak feltételezés de hamar valósággá is válhat és akkor jöhet a kapkodás.

Egyet biztosan lehet tudni, ezek az igazolványok nem dísznek kerülnek bevezetésre és ha már ennyi pénzt költünk rájuk, akkor nem rövid időre fog velünk maradni.

Az igazolvány megszerzése nem csak az oltás megkapása után lehetséges, hanem egy sima hivatalos laborban készült pozitív vénás COVID antitest eredmény bemutatásával  is, bármelyik kormányhivatali ügyfél ablakon igényelni lehet. Ne felejtsenek el azonban egy 3,000,- Ft -os befizetési igazolást vinni magukkal, mert pl a Győri ETO parkban működő kormányhivatalban, kártyával a helyszínen nem tudnak fizetni. Saját tapasztalat..

Az illetéket a 60/2021 kormányrendelet (13) A (11) bekezdés b) pontja szerinti igazgatási szolgáltatási díjat Budapest Főváros Kormányhivatala 10023002-00301253-00000000 számú számlájára történő utalással kell megfizetni.

Bővebben itt olvashatnak a megszerzés feltételeiről:https://adozona.hu/koronavirus_jarvany/Uj_kormanyrendelet_vedettsegi_igazolvany__a_8XU2XK 

h

Tags:

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE