fbpx

Hiába hódít magának egyre nagyobb teret a vegetáriánus és vegán étrend, helyet követelve maguknak a legtöbb étterem ételkínálatában, mindig is lesznek olyan vendégek, akiknek a mottója az, hogy húst hússal. Főként az utóbbi csoportba tartozóak számára szól a cikkünk, akiket az egyik legízletesebb és legjobb minőségű hússal, az Angus marhahúsával ismertetünk meg

Gyorséttermi fogásból a gourmet ínyencség

Bármennyire is meglepő, az Angus marhús szélesebb körű ismertségét elsősorban a McDonald’s-nak köszönheti. Amikor a gyorséttermi lánc felvette étlapjára az ebből a húsból készült, valamivel drágább hamburgerjüket, az emberek úgy gondolták, ha drágább, akkor biztos jobb, finomabb is – és ebben az esetben igazuk is volt. Szerencsére az Angus húst ma már sokkal szélesebb körben használják, és elsősorban nem is fast (vagy junk) foodra asszociálunk róla, hanem egy igazán finom, a hétköznapi ételeink közül kirívó, kiemelkedő fogásra, amit méltán nevezhetünk a húsok császárának. Hogy miért?

Skóciából az ismertség felé

Az Angus marha eredetileg Skóciából, egészen pontosan Angusshire megyéből származik, a megye nevéből (lerövidítéséből) alakult ki a marhafajta neve is. Miután a tizenkilencedik században a skótok után az angolok is megismerkedtek vele, Ausztráliában, Amerikában is ismertté vált. A fekete és barna színű állatokat masszív testfelépítésükről és a szarv hiányáról lehet többek között felismerni. A kifejlett nőstény állat ötszáz, a hím akár ezernyolcszáz kilót is nyomhat – ezzel a méretükkel a közepes termetű marhák közé sorolhatók. A legfinomabb azoknak az egyedeknek a húsa, melyeket természetes táplálékon (például kukoricán) neveltek. Tenyésztésük nyugodt természetüknek és békés temperamentumuknak köszönhetően hálás feladat. Levágásuk után a hústermelésük az élőtömeg hetven százalékát teszi ki, ami sokkal magasabb szám, mint a többi szarvasmarha esetében megfigyelhető.

A piacon jelenleg a Matusz-Vad Zrt. kínálja az egyik legjobb, legízletesebb Angus húst, amiből szinte lehetetlenség rossz ételt készíteni.

Minden a minőségnek alárendelve

Hogy hol tenyésztik a legízletesebb húsú Angus marhákat? Például a leginkább fekete Angus marhákkal foglalkozó Creekstone Farmsnál, ahol a kulcsszó a minőség, ami náluk egyet jelent a kiváló és legmagasabb értékű hússal. Az itteni húsok azért is annyira kifogástalan ízűek, mert már azt is szigorú vizsgálatok előzik meg, melyik fekete Angus marha kerülhet be a csordába. A Creekstone Farms előírásainak százból csak egy marha felel meg. A farm, ami az Angusok mellett duroc sertésekkel is foglalkozik, az állattenyésztés minden egyes mozzanatát figyelemmel kíséri. Arról sem feledkeznek meg, hogy marháik genetikai állománya a lehető legideálisabb legyen, ahogy tartási körülményeikre is gondosan ügyelnek, hogy csakis olyan termékkel rukkolhassanak elő a húspiacon, amire büszkén merik ráírni nevüket. Ezt bizonyítja az is, hogy az Amerikai Agrárminisztérium (USDA) is elismerte a Creekstone működését és termékeit. A farm filozófiájától a hazafiság sem áll távol, ugyanis kizárólag Amerikából származó és ott tenyésztett marhákkal és sertésekkel foglalkoznak, melyeket a lehető leghumánusabb, legkönyörületesebb bánásmóddal nevelnek fel, a születésük pillanatától kezdve. A Creekstone azzal is tisztában van, hogy csak azoknak az Angusoknak lesz a húsa kellően márványos és megfelelő zsírtartalmú, melyek a legzöldebb legelőkön legelészhetnek, mint ahogy azt az ők állataik is tehetik.

Száz százalékos szakértelem, száz százalékos felügyelet

A Matusz-Vad Zrt. kiemelt partnerének, a Creekstone Farm sikerének egyik titka, egyben a minőségfilozófiájuk alapfeltétele, hogy az állattenyésztés minden állomását maximális figyelmükkel és szakértelmükkel kontrollálják és irányítják. Ha ezeket a húsokat fogyasztjuk, biztos lehetünk benne, hogy az élelmet adó állatot sosem kezelték hormonokkal, antibiotikummal, száz százalékban növényi étrenden nevelt állatokról van szó.

Sokoldalú felhasználás

Arról már volt szó, hogy egy gyorséttermi lánc húspogácsájaként indult az Angus hús karrierje, azóta azonban már sokkal több ételhez, változatos fűszerezéssel és elkészítési technikákkal használják fel. Az állat izmosabb testrészei, mint például a nyak, a láb vagy a szegy viszonylag sok kötőszövetet tartalmaznak, emiatt nehezebben puhulnak meg. Érdemes őket alacsonyabb hőmérsékleten, hosszabb ideig főzni. A hát és a vesepecsenye ellenben már puhábbak, az elején ajánlott magasabb hőfokon sütni őket. Utóbbiból remek előétel válhat, ha hirtelen lesütve, grillezve tálaljuk, a tüskés pecsenye pedig egészben is megsüthető, pácolni, vagy akár megtölteni is lehet. Ne feledkezzünk el természetesen a marhahúsok egyik legtradicionálisabb italpárjáról, a vörösborról sem, ami nemcsak az ételt kísérő folyadékként hozza ki a hús kellemes ízvilágát: sok esetben a vörös húsok receptjeinek egyik hozzávalójaként is szerepelhet egy cabernet sauvignon vagy egy syrah.

Tags:

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE