fbpx

A crowdfunding, vagyis a közösségi alapú finanszírozás Magyarországon még nem futotta be azt a pályát, amilyen potenciált ez az innovatív pénzügyi technológia rejt, ezért is mutatunk be egy sikeres külföldi példát a vendéglátás területéről.

Magyarországon is több emlékezetes eset kapcsán megtapasztalhattuk már, hogy sok ember összefogásával egészen elérhetetlennek tűnő összegeket is meglepően gyorsan képesek vagyunk összegyűjteni. Óriási erőt jelenthet a közösségi finanszírozás nem csak magán jellegű, hanem üzleti célok megvalósítására is, ehhez nyújt inspirációt a Bancone olasz tészta étterem példája is.

A Bancone alapötletével biztosra mentek: friss olasz tésztát készítenek manufakturális körülmények között. A kezdő vállalkozást Will Ellner és üzlettársa, David Ramsay alapította öt évvel ezelőtt a londoni Covent Gardenben. A második helyszínt a Sohóban nyitották meg a következő évben, 2019-ben, az üzletmenet tehát a megszokott tempóban haladt.

pastamanufaktúra
Fotó: www.facebook.com/BanconePasta

Megalapozott befektetői bizalom

A saját forrásaik nem voltak elegendők a nagyobb léptékű terjeszkedéshez, ezért fordultak a crowdfunding, vagyis közösségi alapú finanszírozáshoz. A kitűzött, megszerzendő pénzösszeg 700 000 font, kb. 300 millió forint volt. A pastamanufaktúra ötletében azonban nem kevesebb, mint 941 befektető látott fantáziát, és az üzleti bizalmat bizonyára az a lehetőség is csak erősítette, hogy a Bancone működése pozitív üzleti mérleget produkált, valamint London két pontján élőben is kipróbálhatták a leendő befektetők, mit tud a Bancone.

Az éttermek hetente körülbelül 4500 vendéget szolgálnak ki, akik átlagosan 30 fontot (átszámolva legalább 13 ezer forintot) költenek fejenként, és hetente körülbelül 110-120 ezer fontos forgalmat könyvelnek el. Az éves árbevételüket bármelyik hazai vendéglátó vállalkozás megirigyelhetné: a tőkeinjekció előtti összbevételük 3,8 millió font, vagyis mai árfolyamon átszámítva több 1,6 milliárd forintos összeg volt.

A bancone a közösségi finanszírozás remek példája
Fotó: www.facebook.com/BanconePasta

A brandet tovább erősítette, hogy Gordon Ramsay legendás éttermének, a Michelin-csillagos Pétrus korábbi head chefje, Ben Waugh is vezető beosztásban csatlakozott a Bancone-hoz, group executive chef minőségében.

A közel ezer befektető végül 911 188 angol fontot, azaz közel 400 millió forintos tőkét gründolt össze közösségi finanszírozásban. Ezzel több, mint 30 százalékkal túllépve az eredetileg kitűzött célt.

Miben más a crowdfunding, mint a régi befektetési modellek?

A fintech, vagyis az innovatív pénzügyi technológiák piacán évek óta szárnyal a crowdfunding, vagyis a közösségi finanszírozás. Jól ismert nemzetközi felületei a GuFundMe, az Indiegogo, a StartEngine, a SeedInvest Technology. A nonprofit szektorban a Mightycause, a kreatív területeken a Patreon a legnépszerűbb.

A crowdfunding finanszírozás is többféle formában valósulhat meg. Részvény típusú, hitel típusú, előfinanszírozás és adakozás jelleggel kérhetnek segítséget a vállalkozók. A közösségi finanszírozásal egyelőre elsősorban az angolszász világban érnek el kiugró eredményeket, mint a Bancone esetében is, jóllehet egy igazán jól működő ötletnek nem kell megállnia az országhatároknál.

Fotó: 123rf.com

A magyar vendéglátóknak is lehetőség

A kreatív magyar vendéglátóknak is kiugrási lehetőséget nyújthat a közösségi finanszírozás ereje. Egy jól megfogalmazott ötlettel a magyar és a nemzetközi üzleti piacra is léphetnek a vendéglátók, ezzel megsokszorozva az esélyüket az érvényesülésre. Elsősorban olyan vendéglátó projektek számára ideális ez a terep, amelyek láncban, akár nemzetközi terjeszkedésben is gondolkodnak.

Mint minden hasonló terepen, sok fantaszta is megjelenik ezeken a platformokon is. Az elvont, megvalósíthatatlan ötletek természetes szűrője a közösségi tetszés vagy nemtetszés: dönt a piaci valóság. Hajrá!

Forrás

Tags: , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE