fbpx

Van, ahol Kevin, van, ahol a bejgli, Franciaországban pedig karácsonyi fatörzs nélkül nem telhetnek el az ünnepek. Nagyon látványos és nem is bonyolult sütemény, mely egy csapásra ünnepi hangulatot varázsol az asztalra.

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 6 db tojás 
  • 6 ek liszt 
  • 6 ek kristálycukor 

A krémhez:

  • 4 db tojássárga 
  • 2 ek kristálycukor 
  • 7 g vaníliás cukor 
  • 10 dkg étcsokoládé 
  • 25 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 2 ek rum 
  • 5 dkg durvára vágott dió/ szeletelt mandula 

A piskóta elkészítése:

  • A tojásokat válasszuk szét.
  • A tojássárgákat 4 evőkanál cukorral keverjük habossá, a tojásfehérjét pedig a maradék cukorral verjük kemény habbá.
  • A tojássárgájához szitáljunk 6 evőkanál lisztet, keverjük el, majd óvatos és egyenletes mozdulatokkal keverjük hozzá a tojásfehérjehabot.
  • Oszlassuk el vékonyan 42×30 cm-es széles, sütőpapírral bélelt tepsire, majd 7 perc alatt süssük készre 175-180 fokra előmelegített sütőben (tűpróba ajánlott).
  • Sütés után helyezzük át egy tiszta és nedves konyharuhára a piskótalapot, majd így tekerjük fel, és hagyjuk pihenni, amíg elkészítjük a krémet.

A krém elkészítése:

  • A krémhez a tojássárgáját keverjük habosra a kristálycukorral,
  • majd vízgőz felett folyamatos keverés mellett főzzük krémesre és hagyjuk kihűlni. 
  • A puha vajat keverjük habosra a vaníliás cukorral.
  • Az étcsokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, ezt keverjük össze a rummal, vaníliáscukros vajjal és tojáskrémmel. 

A karácsonyi fatörzs összeállítása:

  • Tekerjük ki a piskótát a nedves konyharuhából.
  • A krém kétharmadát egyenletesen kenjük el a piskótán, szórjuk meg dióval vagy mandulával, majd a konyharuha segítségével tekerjük fel óvatosan és szorosan.
  • A maradék krémet kenjük rá és kedvünk szerint díszítsük. 

Jó étvágyat! 

Tags: , , , , ,
Matusz-Vad technikai séfje azóta szakács szeretne lenni, hogy hatéves korában elkészítette élete első rántottáját. Mindig is ambiciózus volt, több szakmai versenyen is részt vett, melynek eredményekeként ösztöndíjat nyert Valenciába, majd később Ausztriában is tapasztalatot szerzett. Hazatérve már konyhafőnökként állt több ismert étterem élén és a rendezvényszervezésbe is belekóstolt. A Matusz-Vaddal még szakácsként ismerkedett meg, majd pár évvel később területi képviselőként csatlakozott a céghez. Jelenlegi pozíciója számára az igazi álommunka. Technikai séfként folyamatosan fejlődhet, ötletelhet, és jobbnál jobb receptekkel kényeztetheti olvasóinkat, melyek nem csak a szakmát, de gasztronómiára fogékony „amatőröket” is főzésre csábítja.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE