fbpx

Libát enni Márton-nap apropóján már több, mint népszokás. Persze a hagyományok adják az alapot. Évszázadokon keresztül a libator és az újbor ünnepe a hajdani mezőgazdasági év zárását és az adventtel, böjttel kezdődő új negyedév kezdetét jelentette. Ám libát tálalni Márton-nap kapcsán napjainkra az éttermek gasztronómiai attrakciójává vált.

Bár Dunaharaszti nem elsősorban a boráról híres, a tradicionális magyar ételeket és nemzetközi különlegességeket is kínáló Kisduna étteremben biztosan lesz új fehér- és rozébor a Márton-napi libanapokon. Apáti Attila üzletvezető-helyettes elmondta, hogy minden évben rendeznek ilyet, ami alól csak a tavalyi volt a kivétel, mégpedig a járvány miatt. Hétfőn, kedden lesütöttek mindent, aztán szerdán be kellett zárni, és csak azért nem maradt a nyakukon a sok finomság, mert gyorsan kapcsoltak, és a megvásárolt ételeket elvihették a vendégek, vagy kérhettek kiszállítást.

Libanapok pandémia okozta kétségek között

Most is van egy kis félsz a személyzetben, de teljes gőzzel készülnek november 11-re. „Kilenc-tíz fajta ételt kínálunk a vendégeinknek, előételt, levest, főételt, és lesz desszert is” – mondta az üzletvezető-helyettes, aki ez utóbbiról annyit árult el, hogy novemberben nagy sikere van a házi mákos gubának. Lesz libatepertő libazsírral, pirítóssal és kerti zöldségekkel. Ugyanez az előétel libamájjal is rendelhető. A libalevest töltikével kínálják, ami a péppé darált, zöldségekkel összekevert és gombóccá formált libabelsőségekből készül. A libacomb párolt káposztával és hagymás tört burgonyával érkezik, a rózsás libamell mellé birsalmapürét ajánlanak, és ananászos libamell is kérhető zöldséges rizzsel.

Népszerű fogás a hízott libamáj burgonyalángoson, sült almával, és nem szabad elfeledkezni a ludaskásáról sem, amit a belsőségekből készítenek rizzsel, jó fűszeresen. Ami a sikerlistát illeti: a hideg libamájból nem tudnak eleget készíteni, levest szinte mindegyik vendégük fogyaszt, és ugyanolyan népszerű ilyenkor a comb, valamint a mell.

Egy hétig kínálnak libát

A Kisdunában a készlet erejéig tartanak a libanapok, ami nagyjából egy hetet szokott jelenteni, és az utolsó egy-két napon már nem lehet mindent kapni. A törzsvendégek legalább egyszer felkeresik ilyenkor őket, és azok is benéznek hozzájuk, akik ritkábban járnak étterembe, mert a libaételeket nehéz otthon elkészíteni. Ami pedig az árakat illeti, a Kisdunában nem terveznek nagy emelést, mert „a vendég sem bír el mindent”, de valamennyit azért drágulnak majd idén a libaételek.

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE