fbpx

A vendéglátó ipart talán még soha nem érintette annyira a munkaerőhiány, mint napjainkban. A COVID különösen kegyetlenül sújtotta a szegmenst, aminek utózengéseit még ma is, és valószínűleg sajnos még jó pár évig érezni fogjuk. Éppen ezért felértékelődött a konyhakész termékek iránti kereslet, amit cégünk maximálisan igyekszik kiszolgálni.

Ma gyakorlatilag alig van olyan étterem, aki ne keresne valamilyen pozícióba munkatársat. Kevesebb kéz van a konyhában, kevesebb láb a pályákon, és úgy általában kevesebben végeznek több munkát a legtöbb vendéglátóhelyen. Még nehezebb betölteni az olyan pozíciókat, amik valamilyen speciális szaktudást igényelnek, mint amilyen például a pék, vagy a cukrász. Amellett, hogy ezeknél a termékeknél különösen fontos szerepe van a hozzávalók arányainak, a technikák, a sülési-kelési idők is extrém odafigyelést igényelnek, az időről és kézügyességről nem is beszélve.

Folyamatos munkaerőhiány, egyre növekvő igények

Ezekben az ínséges időkben tudnak aranyat érni pár olyan konyhakész termékek, amik a lehető legkevesebb speciális hozzáértést igényelnek. Szerencsére már igen széles paletta áll a séfek rendelkezésére, ami nem csak a munkavégzést könnyíti meg, de rengeteg energiát és veszteséget spórolhatnak meg vele, valamint segíti a gyors és olajozottan működő munkavégzést. Mindemellett olyan magas minőségben kaphatóak, hogy a vendég soha meg nem mondaná, hogy nem egy frissen sütött piskóta, vagy íziben készült gyümölcspürének köszönhető a kávé mellé felszolgált, elmaradhatatlan sütemény. Ez kulcsfontosságú, hiszen hiába hallani, olvasni rengeteg platformon, milyen nehézségekkel küzd a szakma, az egyre növekvő árak mellett a vendégek érthető módon nem szeretnének megalkudni a minőségben.

Fotó: unsplash.com

Ezerarcú kényelmi termékek

Az olyan tikkasztó meleg napokon, aminek most is örülhetünk, inkább a könnyebb, savanykásabb desszertek fogynak, mint amilyen például a sajttorta és a pohárkrém. Az ezek alapjául szolgáló mascarpone felhasználása gyakorlatilag végtelen, hiszen viszonylag semleges ízének köszönhetően nem csak édes, de sós ételekhez is könnyedén alkalmazható.

Áfonyás sajttorta/Fotó: unsplash.com

Szintén nagy segítséget nyújthatnak még a desszertfronton a különböző piskótalapok, amikből rögtön 3-félét is kínálunk, így kimeríthetetlen a lehetőségek tárháza. Emellett könnyen tárolható belőle akár nagyobb mennyiség is, miközben fagyasztott kivitelezése miatt rendkívül hosszan eltartható. A különböző tésztakosarak a rendezvények és kóstoltatások alkalmával jelenthetnek könnyű megoldást, amikbe szintén tölthető édes és sós étel egyaránt. Vidám, élénk színeinek köszönhetően pedig exkluzív látványt kölcsönöz a legegyszerűbb ételeknek is.

Fotó: Matusz-Vad

A legnagyobb megmentők

Sok szakács (és konyhai kisegítő) imái hallgattatott meg, mikor megjelent a piacon a kitchen ready tojáslé. Nincs veszteség, törött tojásos bajlódás, csak gyors és kényelmes megoldás. Ez nem csak a desszertek elkészítésében jelenthet hatalmas segítséget, de a reggeliztetésben is. Azok a vendéglátóhelyek sem maradnak azonban desszert nélkül, akiknek valóban minden perc számít és kevés létszámmal működnek, hiszen a mai technológiáknak hála, már olyan magas minőségben készülnek fagyasztott sütemények, melyek bármikor megállják a helyüket.#

Hivatalos szakmáját tekintve PR-marketing területen szerzett diplomát a BGE Külkereskedelmi karán, ám az élet minduntalan az írás felé terelte, így 7 éve ezen a területen kamatoztatja tudását. Egészen kis korától a gasztronómia szerelmese, imád főzni és rendületlenül járja a hazai éttermeket új ízek, új trendek után kutatva. Korábban két éven át a Street Kitchen csapatát erősítette szerkesztő-újságíróként, majd ő lett a Nagy Vega Könyv egyik felelős szerkesztője. A Matusz-Vadhoz már főszerkesztőként csatlakozott 2022 májusában. A Chef Inspirációval kapcsolatos feladatokon túl, a cég marketing osztályán a kreatív írói munkáiért is ő felel. Hat éve vegetáriánus, emellett fanatikus sajt- és borrajongó.

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE