fbpx

A kleinezeitung.at belpolitikai rovatában nyilatkozott a kancellár úr, melyből részleteket fordítottunk le Önöknek.

Míg tavasszal Ausztria élén járt a zárlat elrendelésében, most novemberben 2000 halott volt, nem tartja felelőtlenségnek, hogy a most elrendelt lockdownnal ilyen sokáig vártak?
KURZ: Amennyi szabadságot lehet, adjuk meg a népnek, amennyi korlátozás szükséges, vezessünk be. A pártok ellenállása miatt nem lehetett hamarabb és keményebb intézkedéseket bevezetni. Szerintük a lakossággal ezeket nem lehetett volna betartatni, és ez sajnos reális. Bizonyos, hogy Ausztria nem fog idő előtt nyitni.

forrás MTI

Szerdán ismertetik a legújabb rendelkezéseket. Miként függ ez majd az új fertőzöttek számától?
KURZ: Ez nem ilyen egyszerű fekete-fehér kérdés. Mindenki számára világos kell hogy legyen, hogy hetekig-hónapokig korlátozásokkal kell együtt élnünk.

Elképzelhető a lockdown egy héttel történő meghosszabbítása?
KURZ : Célunk először a kereskedelem és az iskolák óvatos lépésekben történő megnyitása. Két dologban történt pozitív irányú fejlődés: a tömeges tesztekben és az oltóanyagok terén. Augusztusban nyilatkoztam, hogy a következő nyárig térünk vissza a normálishoz és most is így vélekedek.

Mekkora a félelem egy esetleges harmadik zárástól?
KURZ: Amennyire lehetséges, igyekszünk elkerülni. A tömeges tesztelés egy nagy lehetőség arra, hogy a fertőzéseket lokalizáljuk, illetve az új fertőződéseket meggátoljuk. December 7-e után is masszív korlátozásokkal kell együtt élnünk.

A tömeges tesztelés csak a pillanatnyi helyzetet mutatja és csak akkor van értelme, ha folyamatosan végzik. Végeznek januárban és februárban további tömeges teszteléseket?
KURZ: Az a kifejezés, hogy a tömeges tesztelés csak „pillanatkép”, nagyon megtévesztő. Először azokat az embereket akarjuk megtalálni, akik nem is tudják, hogy fertőzöttek. Ezáltal megakadályozható, hogy ők másokat továbbfertőzzenek. Ezáltal életeket menthetünk meg. Nem azt tesszük, hogy csak egyszer tesztelünk, és utána abbahagyjuk. A legfontosabb az, hogy
az emberek hagyják magukat teszteltetni.

Ön teszteltetné magát egy bécsi „tesztutcában”? Esetleg együtt Ludvig főpolgármesterrel?
KURZ: Bàr még nem kértem időpontot, de ez rám  ugyanúgy vonatkozik.  Állampolgárként engem ist bánt, hogy milyen szabadságkorlátozásokat kell elviselni, hogy nem találkozhatok
a szüleimmel, barátaimmal. Ezek a tesztek lehetővé teszik, hogy a lockdownt megakadályozhassuk, lerövidíthessük, tompíthassuk.

Térjünk át a síszezon kérdésére, ami Merkel, Macron és Conte részéről is problematikus: egyesek szerint a sípályákat ki kellene nyitni, viszont a szállodákat zárva kellene tartani. Ezzel a kompromisszummal nem oldódna meg ez a probléma?
KURZ: Szerdán prezentáljuk a terveinket, addig nem beszélhetek konkrétumokról. E vitát addig is elkülönítve kell folytatni, először is a sípályák jelenleg zárva vannak. Másodszor: bárhogy is fájó nekem, a sport-és szabadidő létesítmények nem szerepelnek első helyen az újranyitás tekintetében. Harmadszor: belátható időn belül szeretnénk újra több sportolási lehetőséget biztosítani, ezen belül is a szabadtéri illetve egyéni sportok terén. Ami biztos, az Aprés Ski tevékenységre ( értsd síelés utáni bulizás, bárok stb.) legkorábban egy év múlva kerülhet újra sor.


Nem végzi ki az egész helyzetet az a tény, hogy németek vagy olaszok, akik nálunk jártak ,
a hazautazásuk után karanténba kötelesek menni?
KURZ: Az tény, hogy ha újra ki is nyitnánk, egy világjárvány alatt lényegesen kevesebb turista szeretne Ausztriába utazni. A pandémia alatti utazási kedv alakulása nemcsak Rómát és Berlint foglalkoztatja, hanem ugyanúgy minket is.

Ha valaki mondjuk Afrikába utazik, rendelkeznie kell sárgaláz elleni védőoltással. Elképzelhető, hogy a jövőben, ha valaki Ausztriába akar utazni, előtte annak  be kell oltatnia magát?
KURZ:  a lakosságunk csak akkor győzheti le a járványt, ha elegendő százalékban oltatják be magukat az emberek. Bár az oltás Ausztriában önkéntes alapú lesz, nem zárható ki, hogy lesznek küldő országok ill. légitársaságok, melyeknél szükséges lesz az oltási igazolás.

Szívesen venné, ha szállodák, bárok, fitness központok üzemeltetői csak olyan vendégeket engednének be, akik be lettek oltva?
KURZ : Ezért ne induljunk ki abból, hogy  túl kevés ember szeretné magát beoltatni Ausztriában. Még egyetlen adag oltóanyag sincs hazánkban. Abból indulok ki, hogy sokkal többen szeretnék magukat beoltatni annál, mint amennyi oltóanyag egyáltalán rendelkezésre áll. Az első negyedévben az időseket és az egészségügyben dolgozókat, majd a második negyedévben szélesebb körben a lakosságot kívánjuk beoltani.


Mit mondana azon oltásellenes embereknek, akik szerint még ismeretlenek az oltóanyag mellékhatásai?
KURZ : Mindenkit megértek, akik emiatt aggódnak. Európában, és így Ausztriában is csak olyan oltóanyagot fogunk felhasználni, amelyet az Európai Gyógyszerfelügyelet 100%-ban biztonságosnak minősít. Beszéltem olyan emberekkel, akiket már beoltottak a szerrel. Mindegyikük jól érzi magát. Minél több embert oltanak be, annál kisebb lesz a gond. Sok betegséget a múltban is csak oltások kifejlesztésével  lehetett kiirtani. A koronavírussal sem lesz ez másként.

Ön beoltatná magát?
KURZ : Igen, de a koromnál fogva csak később kerülök sorra.

Az imént azt mondta, hogy az élet nyáron fog normalizálódni. De mi lesz tavasszal?
KURZ : A következő hónapokat három dolog fogja jellemezni: sajnos bizonyos szabadságot korlátozó rendelkezések, a lehető legtöbb tesztelés, és januártól az oltás. Lépésről lépésre enyhíthetünk a korlátozásokon. Ameddig a lakosság egy megfelelő arányban nem lesz beoltva, addig nem tudunk 100%-ban visszatérni a normál élethez.

Nyárra eldobhatjuk a maszkot?
KURZ : Én abból indulok ki, hogy nyáron visszatérünk a normális élethez, amennyiben a lakosság jelentős részét beoltottuk.

Ön hogyan tölti el a karácsonyt? Szülőkkel vagy nélkülük?
KURZ : Idén sokmindenről le kell mondanom, amit normál esetben a családi, rokoni és baráti körben végeztem. Idén nagyon elővigyázatosnak kell lenni. Minél lejjebb tudjuk szorítani közösen a fertőzésszámot az intézkedések, tömeges tesztelések és kellő  fegyelmezettség révén, annál biztonságosabban fognak eltelni a karácsonyi ünnepek. Az lenne az igazi horror, ha karácsony idején a szüleinket, nagyszüleinket megfertőznénk, és utána azt kellene látnunk, hogy súlyosan megbetegítjük őket.

Tags:

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE