fbpx

Néhány évtizede még különlegességnek számított, ha belekóstolhattunk a tenger gyümölcseibe. Többnyire csak külföldi utazások során juthattunk hozzá, manapság azonban már teljesen természetes a számunkra a fogyasztásuk sőt, divattá is vált.

Étkezési szokásaink átalakultak

A hazai étkezési szokások alkalmazkodtak a helyi alapanyagokhoz, a könnyen beszerezhető élelmiszerekhez. Ennek okán mi magyarok, kifejezetten húsevő nemzetként, a sertés- és marhahús nemzete voltunk hosszú ideig. Azóta viszont a határok megnyíltak, a kereskedelem fellendült, és mára a világ számos pontjáról érkeznek hozzánk különleges alapanyagok. Szokásaink pedig ehhez mérten változtak, és már ismerjük, szeretjük a tenger gyümölcseit.

Fotó: Pixabay

A rák fogyasztása generációktól függő

A tenger gyümölcseinek fogyasztása jellemzően függ az életkortól és a generációktól. Az idősebbek még mindig ódzkodnak tőle, és inkább a jól megszokott magyaros konyhát helyezik előtérbe. Ritkán jut eszükbe ilyesmit enni, hiszen a megszokott ízek jelentik számukra az étkezés örömét. Teljesen más a helyzet viszont azokkal a fiatalabb generációkkal, akik már megszokták a tengeri ételeket. A tenger gyümölcsei gyűjtőnév alatt sokféle élőlény kap helyet. Különféle kagylók, rákok, polipok és tintahalak, sőt, ezeket már vegyesen is „tengeri herkentyű” fedőnév alatt is lehet kapni. Igazi csemegék ezek, melyek  nem mellesleg elképesztően egészségesek.

Fotó: Pixabay

Bundázott rák pillanatok alatt a tányéron

A vendégek és a vendéglátó egységek igényei nagymértékben megváltoztak. A változó gazdasági környezet szükségessé tette a félkész, előkészített termékek jelenlétét. Gazdaságosabbak, hiszen kevesebb humán erőforrásra van szükség az elkészítésükhöz, megbízhatóak, és állandó minőséget képviselnek. Ezek közé tartozik a bundázott rák is, mely csakis előnyöket jelent. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, könnyen kezelhető, és bármikor prezentálhatjuk a vendégek számára. Nem csak szezonális étel, de a szezonban mindenképp jó szolgálatot tehet.

Fotó: Pixabay

Miért fontos tenger gyümölcseit fogyasztani?

A tenger gyümölcsei, mint elsődleges tápanyagforrások – emberek millióinak jelent élelmet az egész világon. Előnye, hogy jóval kevesebb zsírt tartalmaz, mint más fehérjeforrások. Ami még mellettük szól, az egyértelműen a fenntarthatósághoz kapcsolható, ezért érdemes átgondolni a rendszeres fogyasztást ebben az értelemben is.

Fotó: Pixabay

A különféle kagylók, rákok, polipok és tintahalak roppant egészségesek, egyik legfontosabb egészségügyi előnyük, hogy rengeteg ómega-3 zsírsavat tartalmaznak. Az ásványi anyagokat illetően a tengeri élőlények rengeteg kalciumot, magnéziumot, vasat, rezet, szelént, cinket és jódot kínálnak számunkra. De vannak ben­nük különféle vitaminok is, amelyek közül említésre mél­tó a D- és az E-vitamin, nemkülönben a B6, a  B12 és a niacin.#

Tags: , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE