fbpx

A sokak által már jól ismert szakácsverseny eredményei megszülettek. Ez az a verseny, ami az világ gasztronómiai közönségét egy emberként megmozgatja, mely utat mutat a jövő számára. Egy ünnep, ami a csodálatos ételkölteményekről szól.

Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia/Fekete Antonio. Facebook

Bocuse d’Or

A Bocuse d’Or egy kétévente megrendezésre kerülő szakácsverseny, amely Paul Bocuse mesterszakácsról lett elnevezve. Ahogy mindig, az esemény döntője minden második év januárjában zajlik, Lyonban, a SIRHA Nemzetközi Szálloda-, Vendéglátás- és Élelmiszerkereskedelmi Kiállításon és a világ egyik legrangosabb főzőversenye. Az 1983-ban Lyonban megrendezett Salon des Métiers de Bouche gasztronómiai kiállítás keretében Paul Bocuse ötlete alapján szerveztek egy szakácsversenyt, melynek koncepciója szerint minden ételt, az alapoktól, a közönség előtt kellett elkészíteni. A magyar részvételt Molnár B. Tamás javasolta, nem sokkal a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) megalakulása után. A 24 résztvevős limit miatt Magyarország részvételére ekkor még nem volt mód, így a jelentkezést visszautasították.

A Bocuse d’Or Europe 2012 magyarországi selejtezőjét 2011 október 14-én rendezték, nyolc résztvevővel, mely történelmi jelentőséggel bírt. A verseny győztese Széll Tamás lett, így ő képviselte Magyarországot az európai selejtezőn. 2012. márciusi európai selejtezőn, Brüsszelben, 19 induló közül a 9. helyet szerezte meg, ezzel Magyarországról elsőként jutott be a Bocuse d’Or döntőjébe.

Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia/Fekete Antonio. Facebook

A jelen sikerei

A jelen sikerei A Sirha Budapest keretein belül megrendezett Bocuse d’Or versenyen, az európai válogatón, 17 csapat mérte össze tudását. A magyar csapat élén Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand étterem sous chefje állt, mellette pedig Nyikos Patrik dolgozott a boxban. A magyar csapat szépen, kiegyensúlyozottan készítette el a két ételét. Elképesztő magyar siker született, a magyar csapat második lett a Bocuse d’Or európai válogatóján, ezzel bejutva a döntőre. Bocuse d’Or A magyar Bocuse csapat ma versenyzett a döntőn.

Bocuse d’Or

A csapat élén ezúttal is Dalnoki Bence állt akit Nyikos Patrik segített commis-ként. A csapat elnöke Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, a coach pedig Széll Tamás. A felkészülési idő alatt a magyar csapat a hét hat napját a konyhában töltötte, felváltva gyakorolva az előkészítési, és a főzési feladatokat.

Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia/Fekete Antonio. Facebook

A 2023 -as év kötelező alapanyagai

Tradicionális módon a feladat két étel elkészítése volt. Egy látványos tál, illetve annak tányérra tálalása. A versenyzőknek ördöghal, fekete kagyló és Szent Jakab kagyló felhasználásával kellett elkészíteniük a versenymunkát. A 2023-as lyoni döntő másik témája meglepően különleges volt, mivel egy gyerekmenüt kellett készíteni, méghozzá három fogást, 15 személyre. A három fogásban meg kellett jelennie a töknek, az előételnek pedig vegánnak kellett lenni. A főétel alapanyagaiban kötelező elemként szerepelni kellett a tojásnak is.

Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia/Fekete Antonio. Facebook

2023 Bocuse d’Or eredmények

  1. helyezés Dánia
  2. helyezés Norvégia
  3. helyezés Magyarország

A társadalmi felelősségvállalás díját Mexikó nyerte.

A legjobb commis Norvégia

A legjobb haltál Svédország

A legjobb menü gyerekeknek Franciaország

A gyerekzsűri kedvence Japán

Tags: , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE