fbpx

A telefonnal kommunikálunk, fotózunk, vásárolunk, zenét hallgatunk, filmet nézünk, és még sorolhatnánk, mi mindenre használjuk. Ebből manapság már a főzés sem maradhat ki. Az okoseszközök innovációja mára a konyhát is elérte. Ha most valaki arra gondol, hogy ezeken az eszközökön olvassuk el a receptet, akkor igaza van, de ennél jóval többről van szó.

Fotó: Pixabay

Technológia a konyhában

Az már megszokott dolog, hogy a mindennapjainkban fontos szerepet játszanak az okoseszközök. Okostelefon, okosóra, okostelevízió stb. Nem meglepő az sem, ha egy teljes házat tudunk a telefonunkról működtetni. Szinte minden gombnyomással, hanghatással, érintéssel irányítható, így egyáltalán nem újdonság, ha ezek a technológiák szépen lassan beszivárognak a konyhába is. Az edények, a berendezések nélkül alapvetően képtelenek vagyunk az ételkészítésre. Ahogy minden más területen, itt is folyamatos a fejlődés. Olyan innovatív megoldások láttak mára napvilágot, amire még pár éve egyáltalán nem gondoltunk volna.

A mai világban nem meglepő, hogy egy kényelmes fotelben ülve, vagy az ágyon fekve valaki csupán csak a telefonja segítségével rácsatlakozik a kávéfőzőjére, a sütőjére, vagy éppen a kenyérpirítójára. Ahol van WIFI, ott minden lehetséges!

Fotó: Pixabay

Az okoshűtő szinte már természetes. Tudja mit tartalmaz, és azt is, mi fog kifogyni belőle. Képeket készít és küld el a tulajdonosának, sőt, listát készít a bevásárolni szükséges alapanyagokról. Számon tartja mikor és mennyi ideig van nyitva, ellenőrzi az energiafelhasználását, és képes saját magát a megfelelő hőmérsékletre beállítani. Beprogramozható arra, hogy a termékek lejárati idejéről figyelmeztessen minket, és megadott időpontonként üzeneteket küld minden adatról a telefonunkra. Már olyan is létezik, ami – természetesen előzetes programozás által – saját maga meg is rendeli az éppen elfogyott terméket. Azért ez már ijesztő.

Az okos-kenyérpirító elég praktikus eszköz, mivel csak bele kell készíteni a kenyeret, és gombnyomásra a megadott ideig, és az előre beprogramozott időben elkezd sütni. Mire mi felkelünk az ágyból, anélkül, hogy a kisujjunkat mozdítanánk, kész a pirítós. Ha ehhez még okosteafőzőt, okoskávéfőzőt is használunk, ami magától lefőzi az italunkat, roppant kényelmesen meg lehet oldani a reggelizést. Létezik már okoskés, okosvilla, mely számolja hányszor, és milyen ütemben emeljük a szánkhoz az evőeszközt, figyeli a bevitt kalóriákat. Ha pedig beszerzünk egy okosbögrét, amely figyeli a benne lévő ital hőmérsékletét, a kijelzőjéről megtudhatjuk, hogy mikor ihatunk. Az okoseszközöknek manapság se szeri, se száma. Van, ami teljességgel felesleges, és van, ami tényleg megkönnyíti az életünket.

Fotó: Pixabay

Az okossütők praktikusak otthon és a vendéglátásban egyaránt

A sütőket is elérte az „okosítás”. A gyártók egyre több olyan eszközt dobnak piacra, ami megkönnyíti, biztonságosabbá teszi a konyhai munkát. Ezekkel telefonunk segítségével kommunikálhatunk. Így akár bekapcsolhatjuk hazafelé, vagy a vendéglátó egységbe menet, és már előmelegítve áll rendelkezésünkre. Szinte már csak annyi a dolgunk, hogy bele kell helyezni azt, amit meg szeretnénk sütni, és minden mást elvégez „helyettünk”. Nyomon lehet követni akár több száz kilométerről is, mi történik, mennyi a sütési idő, milyen a hőfok, és még azt is, hogy a benne lévő alapanyag milyen állapotban van. A legmodernebb sütők akár beprogramozott receptúrák alapján maguktól elvégzik a munkát, de folyamatosan utasíthatjuk is, ha változtatni szeretnénk valamin. Ez nagymértékben megkönnyítheti egy vendéglátó egység munkáját, még ha nincs is ott a séf, ellenőrizni tudja, hogyan dolgoznak a szakácsok.

Fotó: Pixabay

Okos konyhai mérleg

Már létezik olyan intelligens készülék, amely a Bluetooth-os kapcsolatnak köszönhetően okostelefonokkal is összekapcsolható. Többféle üzemmódban használható, ezért nagy segítség lehet a konyhai előkészületek során. Nemcsak a különféle ételekhez szükséges hozzávalók súlyának lemérésére, hanem akár tej-, vagy víztérfogat mérésére is alkalmas. Rendelkezik tára funkcióval, és összegzi is a különféle tételeket. Mivel párosítható a telefonnal, minden adatot láthatunk, és a funkciókat állíthatjuk is. A leginkább hasznos, hogy a hozzá kapható applikáció segítségével könnyedén ellenőrizhetjük egy-egy gyümölcs vagy zöldség kalóriatartalmát, de konkrét ételek és fogások részletes tápanyag-összetételét is megjeleníti. Ez nagy segítség lehet azok számára, akik tudatosan szeretnének táplálkozni. Az meg szinte természetes, hogy a távolból is mindezt nyomon követhetjük.

Elképesztő gyorsasággal fejlődik a konyhatechnológia, és ennek részesei az online irányítható berendezések. A jövőben kétségtelenül mérvadóak lesznek, időt, energiát, és akár munkaerőt is meg lehet spórolni velük. Kis túlzással, de ha így haladunk, egy séf úgy tud majd távolról utasítást adni a berendezéseknek, és az alkalmazottaknak, hogy közben mindent pontosan láthat. Az előkészítéstől a sütésig a rendelkezésre álló alapanyagok pontos mennyiségét, a minőségétől egészen a tálalásig. Mindehhez nem lesz másra szüksége, csak okosberendezésekre és okostelefonra.#

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE