fbpx

Hazánkba is elért a Michelin, csúcséttermeink méltón viselik ezt a rangos elismerést. A szakmai berkeken belül többnyire tudják miről is van szó, de még mindig vannak ezen a téren is félreértések és kérdőjelek. Annyit tudunk azért, hogy jön egy ellenőr, kóstol, mérlegel, és vagy kiosztja a csillagot, vagy éppen elveszi. De hogyan is működik ez és mit csinál egy Michelin inspector? Most mindent megtudhatsz. A Michelin Guide által közzétett anyagban, maguk az ellenőrök válaszoltak a kérdésekre.

Fotó: Flickr

Mi az a Michelin-csillag?

Michelin-csillaggal jutalmazzák a kiváló ételeket prezentáló éttermeket. Köztük is csak azok kaphatják meg ezt az elismerést, akik minden szempontból megfelelnek az elvárásoknak. Öt alapvető kritériumot veszünk figyelembe. Az alapanyagok minőségét, az ízek harmóniáját, a technikák elsajátítását, a séf személyiségét, ami megnyilvánul az ételein keresztül és az állandó, következetesen megtartott színvonalat. Minden évben ellenőrizzük a már csillagos éttermeket, és ha kell, felülbíráljuk. A közhiedelemmel ellentétben csakis az étel számít, ami tányéron van, az kapja meg az elismerést. Az étterem stílusa, enteriőrje nem befolyásolja a díj odaítélését. Mindeközben folyamatosan kutatjuk, és figyeljük a piacot új, érdemleges vendéglátóhelyeket keresve. Bármilyen stílusú és típusú étterem jogosult lehet a csillagra. Az éttermek kérheti tőlünk, hogy vegyük fontolóra a MICHELIN Guide-ba való felvételüket, de szívesen utánajárunk az ajánlásoknak, azoknak is, amit olvasóinktól kapunk.

Fotó: Flickr

MICHELIN Guide rendszerében vannak más elismerések is? 

Az egyik a Bib Gourmand elismerés. Ezt sokan a Michelin csillag előszobájaként fogják fel, és van is benne igazság, hiszen ezekre a helyekre fokozottabban odafigyelünk. A díj a kiváló ár-érték arányért és kiváló ételekért jár. Fontos, hogy egyszerű, közérthető és minőségi legyen. Ebben az esetben is a magas színvonalú munkát keressük és kifejezetten ajánljuk a vendégek számára.

2020-ban vezette be a MICHELIN Guide a Zöld Csillagot. Eleinte Franciaországban, de már minden a Guide által lefedett országban működik. A lényege, hogy olyan éttermeknek ítéljük oda, akik példaértékűen dolgoznak, minőséget képviselnek, és kiemelten odafigyelnek a fenntartható gasztronómia létrehozásában.

Fotó: Flickr

Kik azok a Michelin ellenőrök?

Ők azok a személyek, akik legtöbb esetben az ismeretség homályában dolgoznak. Valamennyien teljes munkaidős alkalmazottak, akik korábban éttermi és vendéglátóipari szakemberek voltak. Óriási tudással rendelkeznek, és ők hozzák meg a döntéseket a Michelin-csillagok kiosztása, vagy éppen elvétele kapcsán. Mivel még így is elég szubjektív a dolog, úgy működik, hogy miután több ellenőr evett egy konkrét étteremben, csapatként megbeszélik tapasztalataikat, hogy meghozzák a végső döntést.

Fotó: Flickr

Egy ellenőr hány alkalommal keres fel egy éttermet mielőtt megkaphatja a csillagot?

Nincs konkrét szabály erre. Annyiszor megyünk el egy étterembe, amennyi ahhoz kell, hogy teljes képet kapjunk. A következetesség nagyon fontos a Michelin-csillagok odaítélésekor, ezért biztosnak kell lennünk abban, hogy folyamatos megrendíthetetlen minőséget képviselnek. Különböző ellenőrök látogatnak el más -más napszakokban. Ebédre és vacsorára, hétvégén és hétköznap is egyaránt, leellenőrizzük a helyet. Az is változó, hogy hányan étkezünk. Néha egyedül, néha párban, és néha akár csoportosan is meglátogatjuk az éttermet. Az ellenőrök az étkezések alkalmával igyekeznek a lehető legtöbb étellel megismerkedni az év során, és megkóstolni a séf lehető legtöbb alkotását. Biztosnak kell lennünk abban, hogy a konyhából kikerülő összes étel állandóan magas színvonalat képvisel. A végső döntéseinket azonban mindig közösen hozzuk meg.

Fotó: Flickr

Az is nagyon fontos, hogy az összes ellenőrt a világ minden tájára elküldik. Legalább is azokban az országokban, ahol jelenleg MICHELIN útmutatókat készítünk. Ez biztosítja, hogy minden ellenőr ugyanazon szabványok alapján ítéljen, és ugyanazokkal a referencia pontokkal rendelkezzen – a Michelin-csillagnak ugyanazt kell jelentenie és azonos értékkel kell rendelkeznie, függetlenül attól, hogy a világ melyik részén található.

Fotó: Flickr

Vannak olyan kritériumok, amelyeket az éttermeknek kötelező betartani?

Nincs semmiféle „titkos összetevő”. Mi az egyedi megoldásokat, a minőséget keressük. Néhány Michelin-csillagos hely innovatív, néhány hagyományos konyhát visz, van olyan, ami menüt kínál, mások pedig az à la carte-ban jeleskednek. Vannak köztük teljesen hétköznapi helyek, és magas színvonalat képviselők. Mivel mindenkinek nem tetszhet minden csillagozott étterem, ez nem is lehet másképp. A csillagok kiosztásában nincsenek határok, gyakran előfordul, hogy sok jelöltünk van az év során, de akik nem elég következetesek, kiesnek.

Fotó: Flickr

Mi történik akkor, ha a séf megválik egy adott étteremtől?

Semmi! Mivel a Michelin-csillagot, nem a séf, hanem az étterem kapja. Ilyen esetben az szokott történni, hogy a sous chef lép előre, vagy egy hasonló tehetséget foglalkoztatnak egy másik étteremből. Ők nagyrészt pontosan ugyanolyan zseniálisak, mint a volt séf. Egyszerűen visszamegyünk az étterembe, és megnézzük, tudják-e hozni az elvárt színvonalat. Kicsit sarkítva, nem érdekel minket, hogy ki főz, addig, amíg ugyanazon a színvonalon készülnek az ételek, mint mindig. Mivel az útmutatóinkat olvasóink számára készítjük, így, ha úgy érezzük, hogy egy étteremben a főzés már nem olyan szinten zajlik, mint volt, akkor a következő évben nem adjuk újra a csillagot.

Fotó: Flickr

Mi a különbség az 1, 2 és 3 Michelin-csillag között?

Egy Michelin-csillagot kapnak azok az éttermek, amelyek kiváló minőségű alapanyagokat használnak fel, ahol a különleges ízvilágú ételeket folyamatosan magas színvonalon készítenek.

Két Michelin-csillagot ítélnek oda, ha a szakács személyisége és tehetsége megnyilvánul a szakszerűen elkészített ételekben; ételeik finomak, egyediek, inspiratívak.

Három Michelin-csillag a legmagasabb kitüntetés, amelyet a szakácsok szakmájuk csúcsán végzett kiváló főzéséért adunk. Ez a szint már inkább művészeti forma, innováció, mestermunka. Ezzel az elismeréssel beírhatják magukat a gasztronómia történelmébe.

Fotó: Flickr

Bármely szakács, aki nem kizárólag a vendégeknek főz, egyértelműen eltévedt. Nem készíthetnek ételeket se a kritikusok, se az idegenvezetők számára, vagy bármilyen más okból. Egy étterem azért van, hogy az embereket a legkiválóbb kulináris élménnyekkel tegye boldoggá. A séfeknek, szakácsoknak pedig az egyik legfontosabb erényük a szakmai alázat. A Michelin-csillag csakis erről szól.

Forrás : https://guide.michelin.com/en/article/features/what-is-a-michelin-star

MICHELIN Guide UK Editorial Team

Címkék: ,,,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE