fbpx

Marhából leggyakrabban a pörköltek, levesek, steakek készülnek, pedig számtalan izgalmas recept és módszer sorakozik a marhahús elkészítéséhez. A vöröshúsok egyik legjobbja, amit már évszázadokkal ezelőtt is nagyra tartottak.

Kevés szó esik a marhapecsenyéről, ami már Zilahy Ágnes, 19.századi receptkönyvében is külön fejezetet kapott. Zöldségesen, paprikásként, tejfelesen, borral, sok fűszerrel és még jobb köretekkel ajánlja, amit ma már ritkán látunk egy-egy vendéglő étlapján. Pedig a vendégek egyenesen imádnák.

Zilahy Ágnes a marhapecsenyéről: „Egyszerűbb háztartásokban rendesen kevés változatosságot lehet kifejteni a sült pecsenyék készítésében, mert nehezebb a hozzávalókat beszerezni. Én tehát csak oly pecsenyéket jegyeztem le, melyeket bármely vidéken meg lehet készíteni. Azokat a kicsavart ízű húsokat soha se szerettem; és tapasztalásom szerint velem együtt senki sem tartja olyan jónak, mint a természetességben lehetőleg meghagyott friss húst.

Egy szép marhapecsenye csábereje

Nagyon sokszor halljuk az asztalnál, hogy „annyira szép húst kaptam”, „olyan szép húsáru volt, hogy nem tudtam otthagyni”. Több esetben így indulnak a vasárnapi ebédek, hogy maga a kínálat, vagyis, az alapanyag ejti rabul az alkotót. Igen, ez bizony alkotás, amikor egy marhahússal elkezdünk dolgozni, ugyanis nemcsak egyszerűen megsütjük és tálaljuk, hanem bőséges gondozásban részesül. Mivel a marhahús sokáig fő, ezért ehhez általában változatos köretek is párosulnak, hiszen van idő közben elkészíteni. Ilyen a zsemlegombóc, a krumplis knédli, esetleg egy tepsiben sült tócsni. Egy jól elkészített marhapecsenye pedig mindenki emlékezetében megmarad.

A legjobb vadasmártás

Ikonikus ételként tartjuk számon, ami legalább annyiféleképpen készülhet, mint egy töltött káposzta. A zöldségek, húsfajták, fűszerek arányától, fajtájától függ, milyen lesz a végeredmény. A mi vadasmártásunk több százéves és minimális finomításokkal ugyanaz maradt, mint, ahogy az ükanyám felmenőinél készült korábban. A húst körbepirítjuk, annak zsírjában szalonnát olvasztunk, ezután karamellt készítünk benne, végül sok zöldséggel, mustárral felfőzzük és pépesítjük egy kis tejszínnel. A szép hússzeletek mellett enyhén darabos, közepesen krémes szósz, hogy érezhető legyen a zöldségek sokasága, a petrezselyem itt-ott felbukkanása. Párolt knédlivel, zsemlegombóccal, másnap pedig kifőtt, házi tésztával fogyasszuk. Alapvetően magyar receptként tartjuk számon, de a szomszédos és majdnem szomszédos országok is szívesen készítik, pl. Szlovákia, Csehország, Lengyelország. A csehek viszont a nagyon régi receptúrához tartják magukat, ami kicsit meglepő, de mennyei. Szintén marhapecsenyéből készítik a vadasmártást, ugyanúgy zöldséges szafttal, de tálalásnál a knédli és a szósz közé bizony tejszínhabot és savanykás pirosgyümölcs ragut tálalnak. Aki eddig nem kóstolta, ne hagyja ki, mert amilyen furcsán hangzik elsőre, annyira tökéletes és ünnepi ízkombináció ez.

Tags: , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE