fbpx

Az elmúlt évben számtalan étterem jött és ment, van azonban egy vendéglátóhely, ami nem csak, hogy stabilan tartja magát, de az egyik legjobb az északi parton. Ismerjétek meg a Nagy család és a Borbarátok balatoni történetét.

 A Borbarátok tulajdonosát, Nagy Istvánt kivételesen nem a munkámnak köszönhetően ismertem meg. 4 évvel ezelőtt édesapámat leptem meg szülinapja alkalmából egy badacsonyi bortúrával, és a közelben foglaltunk szállást. Egyik nap elsétáltunk a roskadásig megtelt, meghitt terasz mellett, az illatok pedig valósággal berántottak minket. Azóta sem hagyom ki őket soha, ha a környéken járok, mert tudom, hogy innen csalódottan távozni képtelenség.

A tulajdonos, Nagy István

Vendéglátás A-tól Z-ig

1989-ben kezdték meg a vendéglővel kapcsolatos munkálatokat, és azóta számtalan mérföldkővel büszkélkedhetnek. 91’-ben nyitotta meg kapuit a pinceétterem, majd a téli szezon alatt folyamatosan építkeztek felfelé. Pár évvel később már szerették volna, ha el is tudják szállásolnia a vendégeiket, így nekiláttak a panziónak. A kezdetben még csak 6, ma már 9 hangulatos szoba várja ideiglenes lakóit, melyek mindegyike egy-egy szőlőfajtáról kapta a nevét.

Aki egy kicsit elbújna a világ elől, annak jó szívvel ajánlom az étteremtől mindössze 4 km-re található vendégházat. A Badacsony-hegyen található panzió kialakításakor fontos szempont volt a természetközeliség, ami a rusztikus berendezésben és a melegséget árasztó faburkolatokban köszön vissza. A festői szépségű kilátás mellett háborítatlan nyugalom várja az idelátogatókat. Az étterem a laza elegancia jegyében lett berendezve, ahol 50 vendég fér el kényelmesen, a terasz pedig a nemrég érkezett új bútoroknak köszönhetően még csalogatóbb. Itt 120-an férnek el, de így sem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a foglalást, ha biztos helyet szeretnétek, mert itt bizony gyakori a telt ház.

Fotó: Borbarátok

Bor, mámor, Badacsony

A bor szerelmesei számára a Borbarátok valóságos kis paradicsom, ugyanis itt található a családi pince, a Fata is. Ennek alapkövét István dédnagyapja vásárolta meg 1927-ben, majd később édesapja bővítette a birtokot a korkoványi szőlőssel. Jelenleg 8-féle saját bort kínálnak ételeik mellé, melyből évente kb. 40.000 palack készül. A legnépszerűbb a könnyű, illatos olaszrizling, az én személyes kedvencem azonban a gyöngyöző boruk, így azt mindenkinek jó szívvel ajánlom minimum egy pohár (de inkább egy üveg) erejéig. Boraikkal több belföldi versenyen is indultak már, későbbi terveik egyike pedig, hogy nemzetközi viszonylatban is megmérettessék magukat. Itt a borra legalább akkora hangsúlyt fektetnek, mint az ételekre, így az étlapon minden tétel mellett ott szerepel az ajánlott párosítás. István véleménye szerint, az éttermeknek nagy szerepe van a gasztronómiai értékek népszerűsítésében, ennek köszönhetően a vendégek nyitottsága az újdonságok iránt már kézzel fogható.   

Fotó: Borbarátok

A nagymama legjobbjai bisztrótálalásban

A konyha kezdetek óta magyar klasszikusokkal hódít, de nem akárhogy! Az étlapot szezononként váltják, nagy hangsúlyt fektetve a helyben kapható termelői alapanyagokra. A tészták, lekvárok helyben készülnek, a kolbászt a közeli hentes készíti számukra, a kenyeret pedig (ami mellesleg egészen elképesztően finom) Bárány Éva, helyi pék szállítja nekik, minden másra pedig ott a Matusz-Vad. Cégünk lassan 15 éve szállít hozzájuk, elsősorban húsokat. Tavasszal az egyik legnépszerűbb ételükhöz, a nyúlpaprikáshoz szolgáltatjuk az alapanyagot, míg a mostani repertoárban a vörösboros marhalábszárpörköltöt érdemes megkóstolni.

Ennek ellenére én a harcsapörkölt mellett tettem le a voksomat, amit túrós csuszával, tejfölhabbal és természetesen mangalicapörccel tálalnak. Ahogy már említettem, a tészta házi, ami érződik is, a túró szintén. Ami extra benne, hogy a tésztát tálalás előtt betolják a sütőbe, így a teteje kicsit megpirul. A hal és a mártás hibátlan, igazi ízbomba, mégsem túl harsány. Aki tökéletes harcsapörköltöt enne, egy percig ne gondolkozzon, itt a helye. A másik, amiről muszáj említést tenni, az a halászlé, már csak azért is, mert így biztosan nem maradunk le a kenyérről. A levest természetesen lehet kis és nagy adagban is kérni, nekem külön tetszett, hogy van egy enyhe pikantériája, de egyáltalán nem csíp, így gyerekek is bátran fogyaszthatják. A kenyérrel együtt a kis adaggal is jól lehet lakni, így már csak azt kell eldönteni, hogy túrógombóc vagy kókusztejes belga csokoládékrém legyen a desszert…

Fotó: Borbarátok

2022 sok vendéget hozott a Borbarátok számára

Amikor a szezon sikerességéről és a vendégek összetételéről kérdezem, István azt mondja, szerinte egyre kevésbé beszélhetünk klasszikus értelembe vett szezonról. Az éves forgalom a COVID óta egyre kiegyensúlyozottabb, a Badacsony páratlan szépségének hála kora tavasztól ősz végéig tele vannak vendéggel. Számomra érdekes módon arról számolt be, hogy az év első felében túlsúlyban vannak a német és holland turisták, míg a nyáron inkább magyar vendégeket fogadnak. Ennek ellenére több a last minute foglalás, aki teheti, az elmúlt két év bezártsága után először külföldre megy, majd utána (vagy helyette) nézelődik belföldön. A fogyasztást illetően a magas infláció ellenére nem tapasztal visszaesést, úgy látja, a vendégek ebben a helyzetben is szívesen áldoznak a minőségre és a kikapcsolódásra.

Fotó: Borbarátok

Ha figyelembe vesszük a térség természeti adottságait és a Balaton közelségét, Badacsony több szempontból is vonzó célpont, de ami miatt mindenképp érdemes idelátogatni, az a Borbarátok!

Cím: 8258 Badacsonytomaj, Római út 88.

Web: https://borbaratok.hu/

Tags: , , , , , ,
Hivatalos szakmáját tekintve PR-marketing területen szerzett diplomát a BGE Külkereskedelmi karán, ám az élet minduntalan az írás felé terelte, így 7 éve ezen a területen kamatoztatja tudását. Egészen kis korától a gasztronómia szerelmese, imád főzni és rendületlenül járja a hazai éttermeket új ízek, új trendek után kutatva. Korábban két éven át a Street Kitchen csapatát erősítette szerkesztő-újságíróként, majd ő lett a Nagy Vega Könyv egyik felelős szerkesztője. A Matusz-Vadhoz már főszerkesztőként csatlakozott 2022 májusában. A Chef Inspirációval kapcsolatos feladatokon túl, a cég marketing osztályán a kreatív írói munkáiért is ő felel. Hat éve vegetáriánus, emellett fanatikus sajt- és borrajongó.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE