fbpx

Ez a recept nemcsak Márton-napon hanem bármilyen családi összejövetel alkalmával kiváló választás lehet, hiszen a sült libamell igazi ünnepi fogás!

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 db libamell
  • 12 g só
  • Őrölt bors ízlés szerint
  • Majoranna ízlés szerint
  • 20 g piros ribizli
  • 2 dkg kristálycukor
  • Fél citrom leve
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 kg csicsóka
  • 15 tej
  • 3 dkg vaj
  • A sült libamell elkészítése:

    • A libamelleket alaposan mossuk és tisztítsuk meg.
    • A libamell bőrét egy éles késsel jó sűrűn sakktábla szerűen irdaljuk be, majd dörzsoljük be a sóval és fűszerekkel.
    • Egy forró serpenyőben zsiradék hozzáadása nélkül a bőrét gyönyörű szép pirosra süssük meg.
    • Ha megvan, tegyük egy tepsibe bőrével felfelé és 170 fokos sütőben, lefóliázva, körülbelül egy óra alatt készre sütjük. Közben elkészítjük a csicsókapürét és a ribizlimártást.

    A csicsókapüré elkészítése:

    • Tisztítsuk meg a csicsókát, vágjuk apróbb kockákra és sós vízben tegyük fel főni.
    • Ha kész, szűrjük le, törjük át, adjuk hozzá a tejet és a vajat, majd egy habverő segítségével szépen habosítsuk ki.
    • Ízesítsük sóval és borssal.

    A ribizlimártás elkészítése:

    • Itt arra ügyeljünk, hogy nem egy édes mártást szeretnénk, hanem fűszereset.
    • A ribizlit fagyosan tegyük egy kisebb gyorsforralóba.
    • Mehetnek bele a fűszerek, a cukor és a citrom leve.
    • Mérsékelt tűzön folyadék hozzáadása nélkül kezdjük el főzni, kb. 10-15 percig, vagy amíg szószos állagú, szép fényes lesz.
    • Ha minden megvan, csak a tálalás maradt, márpedig ezekből a szép, színes ételekből csakis egy gyönyörű tányért tudunk az asztalra varázsolni!

    Jó étvágyat!

    Tags: , , , , , ,

    Kapcsolódó cikkek