fbpx

Aligha akad olyan ember, aki ne érezné közel magához az olasz konyha fogásait, hiszen kevés alapanyag, gyors elkészítés és mégis mennyei végeredmény jellemzi. Január 17-én világszerte tisztelegnek az autentikus receptek, séfek és persze a gasztronómiára gyakorolt hatásuk előtt, így az olasz konyha világnapja alkalmából most összeszedtük a Nagy Csizma legikonikusabb ételeit.

Pesto Genovese

Az elismerés napja elsősorban a pesztót, mint a világ egyik legismertebb és legkedveltebb nyers szószát hivatott ünnepelni. A Pesto Genovese eredeti recepje oly’ nagy becsben őrzött, hogy azoknak, akik vállalkoznak a kihívásra, hogy teljesen autentikus pesztót készítenek szigorú szabályokat kell követniük. Az IDIC (International Day of Italyian Cuisine) ragaszkodik ahhoz, hogy a szakácsok liguriai bazsalikomot, extra szűz olívaolajat, fokhagymát, fenyőmagot, Pecorino-t és tengeri sót használjanak. Ideális esetben a fokhagyma Vessalicóból származik, a fenyőmag pedig olasz eredetű kell, hogy legyen, az alapanyagok ezután mozsárban, kézi erő által nyeri el pépes állagát. Aki szeretné itthon megkóstolni az olaszok aranyát, annak a Gozsdu udvarban található 2 Spaghi felé érdemes vennie az irányt, ahol 3 olasz tulajdonos és nagymamáik receptjei gondoskodnak a hamisíthatatlan ízekről.

Fotó: Unsplash.com

Pizza Napoletana

A világ leghíresebb és talán legnépszerűbb étele a pizza. Története a 18. századi Rómáig nyúlik vissza, azóta pedig alig akad olyan pontja a bolygónak, ahol ne ismernék és szeretnék. A kezdeti szerény feltétek óta ma már alig akad olyan alapanyag, amit ne tettek volna már a kerek tésztára, a húsoktól a tenger gyümölcsein keresztül a szarvasgombáig.

A pesztóhoz hasonlóan, az eredeti nápolyi stílusú pizzának nagyon szigorú követelményei vannak. Aki az AVPN, vagyis Associazione Verace Pizza Napoletana minősítésre vágyik, annak egy tízoldalas szabályrendszer szerint kell készíteni a pizzát. Adott minőségű vízből, lisztből, sóból és élesztőből. Az elkészítés menete legalább ennyire kötött, így például a közepének a vastagsága nem lehet több, mint 0,25 centiméter és egészen pontosan húsz percig kell dagasztani. Ebből sejthető, hogy a feltétek sem jöhetnek a sarki vegyesből, a végeredmény azonban pont ettől lesz semmihez sem fogható élmény. Kis hazánkban eddig mindössze két, budapesti hely büszkélkedhet AVPN minősítéssel. Ebből az egyik a budai, a másik pedig a pesti oldalon található.

Fotó: unsplash.com

Pasta

Ha van valami, amiben az olaszok verhetetlenek, az egészen biztosan a tészta. Nincs olyan méret, forma, amivel ne találkozhatnánk, némelyiknek pedig igen érdekes a története. A fussili tészta alakját állítólag a Pisai ferde torony belső csigalépcsője inspirálta, míg a tortellini formáját a római istennő, Vénusz köldöke ihlette. Meseszép fővárosunkban szerencsére számos étterem konyháján dolgoznak házi tésztával. Az egyik legjobb közülük a Lashka tésztaműhely, ahol készételként és elvihető verzióban is kaphatóak.

Akinek nincs olyan szerencséje, hogy a környéken él vagy dolgozik, annak tökéletes választás lehete a Surgital bármelyik terméke. Kizárólag eredeti recept alapján, olasz hozzávalókból, a legmagasabb minőségben készítik el a náluk kapható sima és töltött tésztákat egyaránt.

Fotó: unsplash.com

Risotto

A legelső rizottó recept dátumát homály fedi, azt azonban biztosra veszik, hogy Milánóban készült először. A tésztaételekhez hasonlóan végtelen verzióban készíthető hússalzöldségekkel és tenger gyümölcseivel egyaránt. Az alapját azonban szinte minden esetben hagymavaj, fehérbor és persze kiváló minőségű Parmeggiano jelenti. Bár ez önmagában is tökéletes főétel, leggyakrabban az olaszok egyik legkedveltebb ételéhez, az borjúlábszárból készült Ossobucco-hoz kínálják köretként. Egy másik fantasztikus találmányuk az arancini, amit az ételpazarlás megelőzésének végett megmaradt rizottóból készítenek és hazájában az egyik legnépszerűbb street foodként tartják számon. Itthon az Il Treno-ban kóstolható, de szerencsére a Matusz-Vad kínálatában is megtalálható.

Fotó: 123rf.com

Tiramisu

A tiramisu a 18. században Treviso-ból indult világhódító útjára. Bár a történészek vitatják az igazságtartalmát, úgy tartják egy bordélyházi Madame afrodiziákumként kínálta a betérő kuncsaftoknak a kávés-mascarponés édességet. Az azonban bizonyos, hogy a mai napig csábító tétel bármilyen étlap desszertkínálatában. Aki úgy gondolja, hogy verhetetlen a tiramisuja, az évente, Veneto tartományban megrendezett Tiramisu Világkupán mérheti össze tudását másokéval. Bár a városban szeretnénk igazán jót enni, érdemes olyan autentikus éttermeket látogatni érte, mint a Trattoria Pomo D’Oro vagy a Trattoria Prato. Persze annak sincs akadálya, hogy házhoz vigyék, ahogy a Matusz-Vad is teszi. Bármelyikre is esik a választás az olasz konyha világnapját ezzel érdemes zárni!

Források: ittittitt és itt.

Tags: , , , , ,
Hivatalos szakmáját tekintve PR-marketing területen szerzett diplomát a BGE Külkereskedelmi karán, ám az élet minduntalan az írás felé terelte, így 7 éve ezen a területen kamatoztatja tudását. Egészen kis korától a gasztronómia szerelmese, imád főzni és rendületlenül járja a hazai éttermeket új ízek, új trendek után kutatva. Korábban két éven át a Street Kitchen csapatát erősítette szerkesztő-újságíróként, majd ő lett a Nagy Vega Könyv egyik felelős szerkesztője. A Matusz-Vadhoz már főszerkesztőként csatlakozott 2022 májusában. A Chef Inspirációval kapcsolatos feladatokon túl, a cég marketing osztályán a kreatív írói munkáiért is ő felel. Hat éve vegetáriánus, emellett fanatikus sajt- és borrajongó.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE