fbpx

A káposzta egészséges, a káposzta jó, a káposzta biztató. Káposztával a konyhánkon nem foghatunk mellé, hisz azon alapanyagok közé tartozik, mely változatosan elkészíthető és sok értékes tápanyag található benne. A téli szezon beköszöntével, Márton-nap után jöhetnek a hagyományos káposztás kedvencek az asztalra. Ezek a klasszikusok nem csak finom mindennapokat, hanem egészséges, tápláló étrendet biztosítanak mindannyiunk számára.

Káposztás tészta, kelkáposzta-főzelék, székelykáposzta, rakott kel. Mi a közös bennük? A fantasztikus káposzta, a magyar konyha népszerű és egészséges alapanyaga. Az őszi, téli időszak a káposztafélék igazi szezonja. Az Európai Friss Csapat most ennek járt utána. Elhivatottan mutatják be a magyar termelőket, alapanyagokat, az egészséges táplálkozás és a fenntartható hazai gazdaság eredményeinek növelésére. Ám nemcsak a káposztafélék, hanem minden zöldség és gyümölcs fogyasztását szeretné növelni, hogy a magyar lakosság elérje a WHO által ajánlott napi minimum 400 grammot, ami nagyon fontos lenne az egészségmegőrzés és a tudatos táplálkozás szempontjából.

A káposzta

A káposztát már az ókori Görögországban és Rómában is ismerték és fogyasztották, igaz, nem a manapság ismert formákban. Napjainkban a káposztafélék közül a fejes és a vörös káposzta, a kínai kel, valamint a kelkáposzta a legnépszerűbbek. Számos jótékony hatásuk miatt a káposztafélék az európai étkezésben fontos élelmiszernek számítanak. Nagy mennyiségben tartalmaznak ugyanis C-vitamint, folsavat, káliumot, szelént, rostokat, valamint fitokemikáliák közül antioxidáns hatású flavonoidokat és glükozinolátokat. Magas vas- és kalciumtartalmuk mellett A-, B6-, B12-, D-, E- és K-vitamin is található bennük. Hozzájárulnak ezáltal az immunrendszer optimális működéséhez, elengedhetetlen a szerepük a vérképzésben, támogatják a szem egészségét, valamint részük van a bőr, a csontok és a fogak védelmében.

Fotó: Pixabay

Novemberben kezdődik a káposztaszezon

Novemberben kezdődik a hagyományos káposztás ételek időszaka. Ez nem véletlen, hiszen ilyenkor az embereknek sokkal több idejük van a konyhában tevékenykedni. A háztartásokban főszerepet kap az ételkészítés, és már elkezdünk gondolkodni az ünnepi fogásokon is. A megszokott káposztás fogások mellé jönnek a kicsit nehezebb őszies, télies ételek. Például a Márton-napi liba menü szinte elképzelhetetlen a különböző káposztás köretek nélkül: párolt káposzta, savanyú káposzta, káposztás krumpli. Karácsonykor jön a töltött káposzta, szilveszterkor a korhelyleves, és az egész szezonban elérhető a disznótoros lila káposztával. Már ha csak ezekre az ételekre gondolunk, kedvünk támad káposztafélékkel ételt készíteni.

Mit készíthetünk a káposztából?

Az egészségünkre gyakorolt számos pozitív hatásuk mellett a káposztafélék nagy előnye, hogy sokféleképpen, változatosan elkészíthetőek: leves, főétel, köret is készülhet belőlük, vagy akár desszert is, például gondoljunk a káposztás rétesre. Káposztás tészta, kelkáposzta-főzelék, székelykáposzta, rakott kel, frankfurti leves vagy épp paradicsomos káposzta – mind olyan ételek, amelyek gyakran kerülnek a családok asztalára, és alapanyagukat a káposztafélék adják.

A káposztákat a fogyókúrázók is nagyon jól ismerik, hiszen alacsony kalóriatartalmuk miatt bátran fogyaszthatják. A káposztaleves egy közismert diétás módszer alapja is. A savanyú káposzta nemcsak a diétázók számára tökéletes választás, magas vitamintartalma miatt mindenkinek megéri rendszeresen fogyasztani belőle, savanyúságként, köretként egyaránt.

Ahogyan a legtöbb zöldség esetében, úgy a káposztaféléknél is igaz, hogy egészségmegőrző hatásuk érdekében javasolt nyersen is fogyasztani őket. Salátaként kiváló tápláló étel. A káposztasaláta a húsételek mellé akár önálló köretként, akár savanyúságként is nagyszerű.

A gyerekek nagy része általában nincs oda a káposztákért, de mindenképpen érdemes próbálkozni, és apró cseleket is be lehet vetni. Például a kelkáposzta-főzelékből ki kell venni néhány kocka krumplit, félretenni, majd a főzeléket összeturmixolni, és a végén visszatenni a burgonyakockákat. Készíthetünk a káposztából krémleveseket is, amelyeket pirított mandulával, tökmaggal megszórva tálalhatunk.

Jó tudni a káposzta elkészítéséről

  • A káposztát érdemes köménnyel fűszerezni, mert az íze nagyon jól passzol hozzá, és még az emésztést is segíti!
  • Egyszerűen elkészíthető, egészséges köretet lehet készíteni savanyú káposztából, ha enyhén olajozott, esetleg zsírozott tepsiben megsütjük. Fontos, hogy sózni nem szabad!
  • A káposztasalátát kevésbé szívesen eszik a gyerekek. Ezért érdemes kipróbálni a majonézes változatot, akár egy kis joghurttal könnyítve.
  • A színekkel is fel lehet dobni az ételeket, vagy a salátát. A fejes káposzta kombinálható vörös káposztával és sárgarépával is. Ez az egészséges finomság grillételek, vagy akár hamburger mellé is kínálható.

Rakott kelkáposzta bulgurral

Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat dietetikusának receptje. 6 adag (1 tepsi)

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej kelkáposzta

  • 80 dkg sovány darált hús

  • 30 dkg bulgur (szárazon)

  • 1 fej vöröshagyma

  • 1-2 gerezd fokhagyma

  • 1 evőkanál olaj

  • só, bors, majoránna, pirospaprika ízlés szerint

  • 20 dkg tejföl (12%)

  • 15 dkg natúr joghurt

A nyers kelkáposztát leveleire szedjük, és sós vízben 10-15 percig főzzük. Felaprítjuk a vöröshagymát, majd kevés olajon megdinszteljük. A vöröshagymához hozzáadjuk a darált húst, fűszerekkel ízesítjük, és készre pároljuk. Eközben a bulgurt kétszeres mennyiségű sós vízben feltesszük főni (körülbelül 6 dl), ha már majdnem teljesen puha, ugyanúgy, mintha rizst készítenénk, lefedjük és hagyjuk fedő alatt párolódni még egy kicsit.

Ha elkészültek az alapanyagok, akkor kiolajozunk egy tepsit, és a lecsepegtetett kelkáposztából rakjuk bele az első réteget. Ha nagyon vastag a kelkáposzta torzsája, kivághatjuk belőle. A következő réteg a bulgur lesz. A megfőtt bulgur felét a káposztára terítjük.

Ez után a darált hús következik, szintén felezzük meg az elkészült adagot. A húsréteget megkenjük a tejföl-joghurt keverékével – így sokat tudunk észrevétlenül „spórolni” a zsírtartalmon –, majd kezdjük elölről a rétegeket, amíg el nem fogynak az alapanyagok. A sort a káposztalevéllel zárjuk, és a tetejét még egyszer kenjük meg a joghurtos tejföllel.

Ezután sütőbe rakjuk, és körülbelül 30 percig sütjük, vagy amíg el nem kezd pirulni a teteje.

Jó étvágyat! #

Forrás: wikipédia, Airchef, Európai Friss Csapat, Fülöp Lili

Fotó: Európai Friss Csapat, pixabay

Mitől válik egy étel nemzeti jelképpé napjainkban?

Lépéselőnyben a libalakoma

Címkék: ,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE