fbpx

Izgalmas, de ritka alapanyag ma már a bárány, pedig valódi ínyencség és nem is drágább a megszokott húsainknál. Ráadásként, hihetetlenül egészséges és a beszerzése sem lehetetlen.

A bárány sokak számára még most is idegen, mint alapanyag, pedig korábban a magyar konyhákon sült, főtt, pácolódott a bárányhús számtalan receptúra alapján. Több tévhit és félreértés is kering a birkáról, bárányról, juhról, amit jobb ha tisztázunk, ezután pedig egyszer- egyszer megkóstoljuk a nekünk leginkább gusztusosabb fogást.

www.pixabay.com

Tudod, mi a különbség bárány és juh között?

Juhfélékbe tartozik az összes típusa a báránytól, a birkán át, de a húsuk között nagy különbség van. Gyakran összetévesztik az állat típusait, de születésétől az ürüig, azaz kortól függően más-más nevet kapnak: bárány – növendék korig, toklyó – növendék egyed, kos – hímnemű juh, birka – felnőtt nőstény, ürü – ivartalanított egyed.

A sorból bizony itt is a legfiatalabb, azaz a bárány a legfinomabb és zsengébb húsú, ami azt jelenti, hogy 5-8 kilós az állat. A 15 – 20 kilós toklyó is zseniális, 30 kiló felett viszont már jobb, ha birkapörkölthöz készülődünk. Többen kifejezetten szeretik az erőteljesebb ízét, előfordul viszont az is, hogy sokan nem ismerik a bárányhúst, mégis elutasítják a kóstolót is. Nézzük, milyen is valójában ez az alapanyag és kiknek érdemes megismerkedni vele.

A bárányhús valódi íze

Egy kicsit édeskés, jellegzetes és tejre emlékeztető illata van, de semmiképpen sem zavaró, sőt a lehető legjobban kombinálható és kiegészíthető. Fűszerekkel, édeskés gyümölcsökkel, köretként pedig grill zöldségekkel, pürékkel tésztafélékkel mennyei. A húsa enyhén zsírral átszőtt, így omlós, de mégis színhús, ami szétesik a szájban másfél órás sütés után. Nagyon jól lehet fűszerezni, hiszen minden variáció egy egészen új ételt képez, aminek jobbnál jobb receptjeit találjuk meg világszerte.

www.pixabay.com

A magyar konyhában gazdag a recepttár hozzá

Ilyen például a bárányborda Villeroy módra. A kaukázusi saslik, korianderes báránysült párolt zöldségekkel, de vannak ennél még régebbi verziók is a múlt századból. Vízvári Mariska szakácskönyve számomra bibliaként szolgál, itt a bárány Frascati mártással készül. A báránycombot szalonnával, májdarabokkal és keménytojással tűzdeli, majd forró vajban és 2 dl borban, tárkonnyal omlósra süti. Természetesen ezután a töltött bárány receptje következik a könyvben, amit korábban a bárány belsőségeivel, sok főtt tojással, áztatott zsemlével, gombával és friss zöldfűszerekkel töltöttek. És ez csupán egy elenyésző ízelítő a bárányreceptek sokaságából.

A bárányhús novellákat ihletett meg, mint Roahl Dahl Báránysült hentesné módra meséi közül vagy Jane Austin levelezéseit, amiben báránysült és rebarbara” tematika túltengéséről ír. Ugyanis ezt az alapanyagot méltatlanul hanyagoltuk az elmúlt időben, pedig rendkívül zamatos, puha, egészséges és borhoz való étel. Tehát, kezdjük el sorban enni, kóstolgatni őket!

Tags: , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE