fbpx

A vajhal az egész világon ismert különlegesség. Mindenhol szeretik, és kivételes unikális alapanyagként tartják számon. Amerikában például, a sushi éttermekben az étlapokon lévő fehér húsú tonhal valójában a vajhal. Leginkább a sushi, illetve sashimi alapanyagaként használják. Közkedvelt Thaiföldön és a Távol-Keleten egyaránt. S hogy miért? Erre is választ találtunk!

Az mindenki számára egyértelmű, hogy a kígyómakréla nem kígyó, hanem hal. Több néven is ismerjük. Fehér húsú tonhal, olajhal, Hawaii olajhal, Hawaii vajhal, kígyómakréla vagy közönséges vajhal. Leginkább tengeri halászatból származik. A kígyómakréla hazánkban különlegességnek számít, mivel mérsékelt égövi tengerekben és óceánokban, főképp trópusi éghajlaton fordul elő. Leginkább a 200-1100 méter mélységet szereti. A testalkata kicsit hasonlít a tonhalakéra, de azoknál kisebb, elnyújtott szivart formázó. Érdekessége, hogy eleinte barnás árnyalatú, és minél idősebb, annál sötétebb színűvé változik. Tápláléka elsősorban halak, rákok, tintahalak, polipok, puhatestűek. Mivel szervezete nem bontja le a táplálékul szolgáló élőlények zsírmolekuláit, a hal húsának 15-25%-a olaj.

füstön makréla
Fotó: Pixabay Füstön Makréla

A kígyómakréla – az az a vajhal – jól ismert alapanyag

Fotó: Pixabay

Magyarországon vajhal néven ismerjük, és többnyire ezen a néven is forgalmazzák. Hazánkban a forgalmazást szigorúan szabályok mentén engedélyezik, és kötelezik az eladót, hogy a csomagoláson lévő címkén tüntessék fel a hal magas olajtartalmát, valamint az egészségre gyakorolt hatását is. Mivel olyan puha a húsa, hogy szinte kenni lehet, mint a vajat – ebből lett a köznyelvben vajhalként feltüntetve. Valójában a kígyómakréla nem vajhal. A zavart az okozza, hogy nagyon sok országban keverik a többi hallal.

Fotó: Pixabay

A Kígyómakréla húsa egyedi

Húsának textúrája rendkívül érdekes, mivel masszív és elég tömör szerkezetű, mégis rugalmas, bársonyos. Igazi ínyencség! Magas olajtartalma miatt „ledobja” magáról a fűszert, ezért nem érdemes túlízesíteni. Míg az egyéb halfajtáknál elegendő néhány perc sózás, ízesítés, a kígyómakrélánál több időt kell rászánni. Viszont nagyon sok szakember azt vallja, hogy ennél a halnál nincs is nagyon szükség külön fűszerezésre, mert már magában is olyan mély, tömény ízeket tartalmaz, ami már így is kulináris élvezetszámba megy. A vajhal íze fogyasztási módjától függően változhat. Nem mindegy, hogy nyers (sushi) formájában, kicsit átsütve, vagy alaposan átsütve (grillezve) fogyasztjuk.

ínyenceké a makréla
Fotó: Pixabay Makréla egyedi és ínyenc

A kígyómakrélára – fogyasztásakor – pontosan ezért kell odafigyelni. Annyira finom, hogy nehéz abbahagyni, leginkább csak ennénk folyamatosan, viszont ha túl sokat kebelezünk be belőle, könnyen megülheti a gyomrot. Amit a benne található olajok, a fantasztikus zamatok megadnak, azok előfordulhat, hogy megtelítik a gyomrunkat.

Kígyómakréla-recept

A kígyómakréla elkészítése nem túl bonyolult konyhai művelet, leginkább grillezve a legkönnyebb elkészíteni. Egy igazán jó steak elkészítéséhez körülbelül 18-25 dkg-os szeletre lesz szükség. A kígyómakréla-szeleteket szépen bepácoljuk. Ezt sem kell túlbonyolítani. Fokhagymára, olivaolajra és lime-ra lesz szükség. Érdemes hosszabb időt szánni rá. Négy-öt óra hosszat tartsuk a páclében, majd mikor lecsepegtettük, kicsit hagyjuk pihenni. Bár a hazai konyhában szeretünk alaposan fűszerezni, a kígyómakréla esetében ne tegyük! Egyrészt nehezen veszi be a fűszert, másrészt pedig nem szabad elnyomni a saját ízeit, mert pont az adja a lényegét. Persze érdemes ízlés szerint fűszerezni.

Fotó: Pixabay

Ezután már csak a sütés következik. Előmelegített serpenyőben, vagy sütőben is egyaránt el lehet készíteni. A lényeg, hogy a szeletek mindkét oldalát kenjük át egy kis olivaolajjal. Sütéskor a lényeg a minőségi olaj vagy szalonnazsír, persze ez is ízlés kérdése, de a füstölt íz jót tehet neki.

Megoldás lehet a fokhagymás elkészítés, melynél a fokhagymát kipréseljük, sóval és a páclével keverjük, és a sütés előtt bekenjük vele a halszeleteket. Vigyázni kell a fokhagyma használatával, ha nem figyelünk oda, könnyen meg tud égni, amitől keserű ízt kaphatunk.

A sütésnél figyeljünk arra is, hogy a halszeletek két oldalát egyforma ideig süssük! Nem kell sok neki, szelet vastagságától függően, 3-5 perc teljesen elegendő.#

https://blog.matusz-vad.hu/bekacomb-terjed-a-vilagban/
Tags: , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE