fbpx

A férfiak egyik álma egészen biztosan, egy közepesen átsült, hatalmas steak frissen elkészítve, munka után egy pohár hideg sörrel. Hogy az álmuk hogyan folytatódik, azt nem tudom, de a legjobb steak recepteket igen.

A steak ma már az egyik legnépszerűbb húsétel, ami többségében grillen készül. Biztosan tudom, hogy nem csak a férfiak imádják, hanem a hölgyek ugyanúgy rajonganak a jól elkészített, kívül fűszeres, belül lágy és zamatos húsért. A kiválósága itt is az alapanyag minőségén múlik, de ne feledkezzünk meg az elkészítéséről sem. A világ több táján jobbnál jobb receptúrákkal, eljárással találkozhatunk, de mindenhol egy kicsit más. Ennek jártam utána, és mutatom meg más nemzetek tradícióit, fűszereit, alapanyag használatát, amiből ötletelhetünk.

A marha több több részéből kiváló grillsült készülhet.

Mi az a steak?

Bármilyen állat húsából szeletelhető steak. Többségében a marhasteakkel találkozunk, hiszen ezt szeretjük leginkább. Steak azonban lehet csontos is, és készülhet bármilyen állat nemes részéből.

 

USAT-bone

Kezdjük a BBQ nagyhatalommal, akik a grillt ugyanúgy használják, attól függően, hogy éppen milyen alapanyaggal van dolguk. Itt az egyik közkedvelt, és egyben leglátványosabb steak fajta a T-bone. Bélszín és hátszín egyben, ami között található a T alakú gerinc csont. Köztudott, hogy a csont mellett a legízesebb a hús, ezért szeretik nagyon, és nem utolsó sorban imádják lerágcsálni a vendégek a csontot is, egyfajta rituáléként. Amerika a nagy felfedező nyomán mindig is imádta a fűszereket, de a steakek pácolásánál csak óvatosan bánnak vele. Különböző borsokat, zöldfűszereket használnak, de leginkább önmagában szeretik élvezni a hús kitűnő ízét a tányéron.  

A mesterhármas: pácolás – magas felületen sütés – pihentetés.

Argentína  – Rib eye

Az argentin konyha fénypontja a marhasteak. Az argentin angus marhák a kedvező éghajlatnak köszönhetően egész évben friss füvet legelnek. Húsuk speciálisan faggyúsodik: a faggyú a húsrostok közé rakódik, ez adja a hús jellegzetes márványosságát, mely a vágási felületen válik láthatóvá. A faggyú teszi a steaket különlegesen zamatossá és porhanyóssá. A legkönnyebben a minőségi, sóval fűszerezett, úgynevezett rib-eye marhahúst tudjuk legegyszerűbben steakként elkészíteni. A húst sóval, borssal érdemes ízesíteni, majd faszenes grillen médiumra sütni, oldalanként körülbelül 2-2 percig. A hamisítatlan, argentin rib-eye steak élvezetéhez fontos, hogy jó helyről szerezzük be az alapanyagot.

Ausztrália – Wagyu steak

Ausztrália kedvence, és egyben a világ legnemesebb steak alapanyaga a wagyu marha. A wagyu marha fajtája és tartása miatt kapott külön figyelmet a társadalomtól. Születésétől fogva intenzív táplálást kap az állat és igyekeznek nyugalmas környezetet biztosítani is számára. A wagyunak igazán márványos, zsírral átszőtt húsa van szintén, ami kényezteti, ízesíti és szaftosan tartja sülés közben a steaket. Sokan tartanak tőle, túl zsírosnak látják, de aki egyszer kóstolta, soha nem felejti el az élményt. Imádják a rib eye steaket itt is, amit akár 50 napig is érlelnek, ezután sütnek csak hirtelen meg.

Uruguay – minden, ami marha

Nagy húsimádó társadalom, ahol az éttermek többségében még grillszobát is találunk, amit úgy hívnak: parilladas.  Az uruguayiak igazi ragadozóknak vallják magukat, ezért fővárosuk is tele van grillházakkal, vagyis parrillákkal, amelyek asado de tirát, vagyis marhabordát, és pulpot, azaz steaket, és rengeteg marhából készült , jobbnál jobb specialitásokat fogyasztanak. Természetesen megtalálható ma már a vegetáriánus étrend, a pizzázók sora is, de a tradicionális nassolnivalójuk is egy steak szendvics, a chivito.

Beef steak on grill in fire with black background

Portugália – csak természetesen!

Portugália híres a grillezett szardíniáiról, a sózott tőkehalról, a friss és gyümölcsös borairól, de kevés szó esik a grillezett húsokról. Olyannyira fontos eszközük a grill, hogy a főváros felé közeledve már a faszén illatát érezzük, és az azon sercegő zsírok füstjét. A piacokon sül a piripiri, azaz a kisebb méretű egész csirke, és minden étteremben kérhetünk frissen grillezett marhat (carne grelhada). Itt is kifejezetten ügyelnek arra, hogy sem a fűszer, sem pedig a köretek ne nyomják el a hús kiváló ízét, ezért gyakran csak főtt burgonyával és egy-egy szelet natúr zöldségszelettel kínálják fém tálcán a grillezett húsokat. Portugáliában gyakran találkozunk olyan étteremmel, ahol forró lávakövön a vendégek saját maguk sütik meg a vékony marha hátszín szeleteket az asztaluknál, majd saját szájízük szerint ízesítik. Itt is a frissességen és az alapanyagon van a hangsúly.

FONTOS: A steakből kifolyó lé nem vér, hiszen az a vénákban van. A hús szaftja, nedvessége csupán, ami a tányérunkba folyik és kiváló ’mártása’ lehet a sültnek.

Steak sütési módok:

· Rare (véres): oldalanként 1-1,5 perc, 5 perc pihenő. Maghőmérséklet: 52 fok.

·         Medium Rare (közepesen véres): oldalanként 2 perc, 5 perc pihenő. Maghőmérséklet 55 fok.

·         Medium (közepesen átsült): oldalanként 2,5-3 perc, 4 perc pihenő. Maghőmérséklet 60 fok.

·         Medium Welldone: oldalanként 4 perc, 3 perc pihenő. Maghőmérséklet 65 fok.

·         Welldone (átsült): oldalanként 5-6 perc, 2 perc pihenő. Maghőmérséklet 71 fok. 

Címkék:
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE