fbpx

Hihetetlen show-t ígérő előkészületek után megdöbbentően tátongó nézőtérrel startolt a világ legnevesebb szakácsversenyének európai döntője.

Jelentősebb szurkológárda csak a német, a svájci, az izlandi, a belga és a lengyel csapatot biztatta a lelátóról. Igaz, hogy a Sirha Budapest nemzetközi gasztronómiai szakkiállítás keretében rendezett verseny egy órával korábban startolt, mint maga a kiállítás nyitott volna. Ám a nyitást követő két órában sem igazán ugrott meg a nézők száma a lelátókon.

Ez már csak azért is meglepő, hiszen a magyar verseny jelentős érdeklődés mellett zajlott, szintén a Hungexpo területén. Igaz sokkal kisebb helyiségben, mint az, ami a mai rendezvény színtere.

Bizonyára a tálalásra majd többen lesznek kíváncsiak! Ám arra majd csak 14 órától kerül sor.

Az első versenynapon, szerdán Lengyelország, Észtország, Dánia, Franciaország, Szlovákia, Svájc, Izland és Belgium csapatai versenyeznek.

Megkérdezték a coachokat

Miközben a versenyzők szorgoskodnak, a műsorvezetők rövid beszélgetéseket készítettek a csapatok coachaival, akik dicsérték az alapanyagokat, kiemelve a magyar őzhús exkluzivitását és a hazai pirospaprika minőségét. A svájciak hangsúlyozták azt is, hogy Covid-19 vírus miatt sokkal jobban előtérbe került a tisztaság és higiénia kérdése napjainkban az éttermek konyháiban. Ez pedig újabb és újabb kihívás elé állítja a szakmát.

A versenyzőknek nincs megállás
Közben a versenyzők sebesen készítik a versenyételeket, időnként a szurkolók hangos dudálós, füttyögős biztatása mellett.

Az idei tányértéma alapja három kézműves módon termesztett, magyar burgonyafajta, a Coronada, az Anuschka és a Madison lesz, a hústál témája pedig a magyar konyha egy másik jellegzetes alapanyaga, az őzhús, konkrétan az őzgerinc és az őzcomb. Ezt a fogást háromféle körettel kell tálalni, az egyiknek tartalmaznia kell tejfölt és túrót is.

Minden csapatnak 5 óra 35 perc áll rendelkezésére a versenyfogások elkészítésére, miközben ügyelniük kell a konyhai tisztaságra és a pazarlás elkerülésére is, hiszen mindezeket – a szabályok pontos betartásával együtt – külön konyhai zsűri ellenőrzi.

A verseny csütörtökön Finnország, Spanyolország, Magyarország, Hollandia, Nagy-Britannia, Lettország, Norvégia, Törökország és Svédország versenyzőivel folytatódik.

Idén a magyar versenyző Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje. Commis-ja (segédje) pedig Nyikos Patrik. Széll Tamás coachként segíti a csapatot, melynek elnöke Szulló Szabina, így ő képviseli Magyarországot a nemzetközi zsűriben.

A kontinensdöntőkből 24 csapat, ezek közül 10 európai induló jut a Bocuse d’Or 2023-as, lyoni világdöntőjébe.

Eredetileg 20 csapat versenyzett volna Budapesten, de az európai mezőnyből Olaszország már korábban visszalépett, Oroszország és Ukrajna pedig a jelenlegi háborús helyzetben nem tud elindulni. Lettország és Szlovákia először vesz részt a megmérettetésen.

Budapest 2016-ban már megrendezhette a szakácsverseny európai döntőjét, akkor Széll Tamás vezetésével Magyarország az első helyen végzett. A Bocuse d’Or Europe történetében először Budapest adhat otthont másodszor is a finálénak.#

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE