fbpx

Libát enni jó dolog, főleg, ha a gyomor korog. Ízben, szaftban nagyon laza, te is vigyél egyet haza!

Akár Márton-nap előtt vagy éppen után is van jelentősége foglalkozni a libával. Fontos azt mindenkinek tudni, hogy a libahús az egyik legízletesebb húsféle és, mint sokan tudják is, zsírja a zsírok netovábbja. A változatos étkezés az egyik legfontosabb dolog és sajnos a libafogyasztás sok esetben korlátozódik a népszokásokhoz. Márpedig, ha a szakemberek azt mondják, hogy a húsokból és a zöldségfélékből is más-más tápanyag jut a szervezetünkbe, akkor igazuk is van. No de ha már hús, csak nem ehetünk állandóan csirkét, vagy marhát! Marhaság lenne, hiszen van itt nekünk az a bizonyos liba, mely rengeteg olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami hasznos a szervezetünk számára. Ja és finom! Ha egészséges legalább egy héten egyszer enni halat, akkor azt is mondhatjuk, érdemes legalább havonta egyszer libát is fogyasztani.

libafej

Fotó: Pixabay

Miért pont a liba

Az alapanyagok szinte végtelen tárházában csak az egyik a liba, de ugyanaz érvényes rá, mint az összes többire. Mégpedig az, hogy a belőle készíthető ételeknek csak a fantázia szabhat határt. Számtalan nagyszerű étel készíthető belőle, ami után biztosan megnyalhatjuk mind a tíz ujjunkat. Felesleges libasorba sorolni a libás fogásokat, egy viszont biztos, hogy „liberty” liberalisztikus, azaz szabad gondolatok széles spektrumát jelentő alapanyagról beszélhetünk. A szendvicstől a pástétomig, a pogácsától a levesig, a libakolbásztól a ludaskásáig, számtalan nagyszerű étel készíthető libából, melynek csúcsa nem véletlenül az isteni  libasült és a mennyei libamájból készült ételek.

liba

Fotó: Pixabay

Milyen a liba?

A liba, ízanyagban gazdag, magas zsírtartalmú és a barna húsú szárnyasok közé tartozik. A liba nagy testű állat, amely akár elérheti a 900-1000 dkg súlyt is. A libahús magas zsírtartalmának köszönhetően a legmagasabb energiatartalommal rendelkező baromfitermék. A liba húsa ízletes, mája kiváló csemege és értékes exportcikk. Húsa rostban eléggé gazdag, ezért relatíve nehezebben emészthető, mint a fehér húsú háziszárnyasok. Viszont nagyon fontos, hogy a húsának minősége függ az állat korától, nemétől, fajtájától, táplálásától, vágási körülményeitől, a vágás és a felhasználás között eltelt időtől. A libatartásnál fontos, hogy hányszor etetik, „tömik” őket. Nem véletlen, hogy sokkal kevesebb hízott libamáj kerül a piacra, mint kacsamáj, mivel amíg a kacsákat elegendő naponta kétszer tömni, a libákat háromszor-négyszer is etetni kell. Ez természetesen tapasztalható a minőségben, és a textúrában is, mivel a libamáj sokkal krémesebb, ízekben mélyebb, és kifinomultabb.

Fotó: Pixabay

A liba felhasználása a konyhában

Fontos különbséget tenni a fiatal és az idős állat között, mivel mindegyik másra alkalmas. A fiatal, idei libát, (pecsenyeliba) leginkább egészben sütéssel készítjük el. Zsírja kevesebb, viszont húsa jó ízű, viszont ügyelni kell arra, hogy sokkal zamatosabb. Alkalmas még leveshez, kiváló levesbetét. Mája leginkább feldolgozásra alkalmas, májkrémnek, vagy pástétomnak használható. A hízott libának viszont rendkívül finom a mája, zsíros és kiválóan felhasználható a konyhában.

A liba bőrös hájából – már mindenki tudja – kitűnő töpörtyű süthető. Az ekkor keletkező zsiradéknak párja nincs. Akár kifagyva is fogyasztható, de főzéshez használva egészséges, fantasztikusan gazdag ízekben.

libasült

Fotó: Pixabay

Tudtad?

Az idősebb állat neve lúd. Ebből következik, hogy Ludas Matyi a mesében egy idősebb állattal élte meg kalandjait és nem véletlen, hogy sokat tudott neki segíteni a Döbrögi elleni küzdelmében. Tehát a lúd egy tapasztalt liba!

Egyiptomi falfestményeken szép vadludak vannak már, egykoron Aphrodité szent madarainak is tartották őket.#

Forrás: Wikipédia, Budafoki Tamás 

Foró: Pixabay

A félkész, előkészített alapanyagoké a jövő az éttermekben?

„A versenyzésben látom a fejlődési lehetőséget”

https://blog.matusz-vad.hu/kelemen-roland-bocuses/

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE