fbpx

Az ismét rekordokat döntő COVID hullámok és a szigorúbb korlátozásokat bejelentő, vagy éppen teljesen bezárkozó országok gyarapodása okán napirenden van, hogy az EU-ban egységes és összehangolt szabályokkal garantálják a biztonságos és szabad mozgást a védettségi igazolványokkal rendelkezőknek.

Az Európai Bizottság november 25-én benyújtott javaslata szerint a tagállamokban egységesen 9 hónapig kellene elfogadni a teljes védettséget igazoló tanúsítványokat. Ennek értelmében 2022. január 10-től kezdődően 9 hónapban határoznák meg a teljes védettséget igazoló tanúsítványok érvényességét – számolt be az előterjesztésről az Euronews.

Amennyiben a javaslatra igent mond a testület, akkor a tagállamok nem utasíthatnak el olyan oltási bizonyítványt, amelyet a vakcina utolsó adagjának beadása óta kevesebb, mint 9 hónap elteltével állítottak ki.

„Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ iránymutatását követve, kilenc hónapos érvényességi időt javaslunk, és ezen időszakon túl, a harmadik emlékeztető oltás hiányában, az igazolvány hatályosságát nem ismernénk el” – jelentette ki Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos a javaslatokat bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón. Hozzátette: az EU figyelembe veszi azt is, hogy a kormányoknak időre, legalább három hónapra van szükségük az oltási kampányaik kiigazításához, és a harmadik dózis elérhetővé tételéhez.

Milyen előnyöket biztosíthatna az új szabályozás a védetteknek?

A bizottsági javaslat azt is szorgalmazza, hogy az érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkezőket utazásuk során ne lehessen az Európai Unióban sehol sem alávetni korlátozó intézkedéseknek. Ugyanakkor igazolás hiányában az érintetteket közvetlenül az érkezés elött, vagy után vizsgálatokra köteleznék.

Szorgamazzák és időponthoz is kötnék a 3. oltás felvételét

Ursula von der Leyen, a testület elnöke, ugyancsak csütörtöki sajtóközleményében kiemelte: a harmadik oltást hat hónappal az első oltássorozat után kell beadatni, mivel ez tartja fenn a beoltottak immunitását. Felhívta a figyelmet, hogy az EU szakügynökségei minden felnőttnek ajánlják az emlékeztető oltást, mert azok magasabb szintű védelmet nyújtanak, így sok halálesetet és kórházi kezelést előznek meg. Azt is bejelentette, hogy a hétvégére mintegy 1 milliárd dózis vakcina lesz elérhető a 27 uniós tagállamban.

Az Európai Bizottság elnöke rámutatott arra is, hogy az EU felnőtt lakosságának egynegyede még mindig nem rendelkezik teljes körű védőoltással. „Mindenkit meg kell győznünk, hogy beoltassa magát” – hangsúlyozta Von der Leyen.

Forrás: https://hu.euronews.com/

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE