fbpx

Akik szeretik a mangót, azoknak nagy kedvence ez az édesség, amiben mangókrém és mangómáz is van egyszerre, viszont, ami igazán kihozza a gyümölcs ízét, az a crème fraîche. Sokan kóstoltuk már, de nem biztos, hogy tudjuk, mi is az valójában.

A mangó az a gyümölcs, amit vagy nyersen, önmagában érdemes fogyasztani, vagy a sütemények tetejére tenni. Annyira üdítő, édes és enyhén savanykás egyszerre, hogy nincs szükség cukorpótlásra, csak turmixolni, szeletelni vagy kockázni kell.

Érett mangó ww.pixabay.com

A mangó nem csak finom, de a szemünkre is jó hatással van

Nem is gondolnánk, hogy az édes mangó alig tartalmaz kalóriát. Bátran lehet fogyasztani nagy mennyiségben, de jobbára az érettet érdemes vásárolni és eszegetni is. A nagyon kemény és zöld mangókban a vitaminforrás sem olyan magas és az íze is kevésbé intenzív. Egy nagyobb darab mangó elfogyasztásával a napi C-vitamin-szükségletünk 70%-át ki is pipálhatjuk, valamint az emésztőrendszerünket is ápolja. Extra érdekesség, hogy látásjavító hatással is rendelkezik. Tudom, a legenda a sárgarépát emlegeti, hogy tőle jobban látunk és fütyülni is tudunk, de most maradjunk a mangónál. A gyümölcsök és zöldségek többsége nagyon jó hatással van a szervezetünkre, vitaminháztartásunkra, főként mert feltölti a vitaminkészleteinket, illetve felélénkíti magát az immunrendszert, főként a színesebb gyümölcsök. A mangó minél sárgább, annál érettebb és egészségesebb. A kutatók már egyfajta rákmegelőző hatást is tulajdonítanak ennek a gyümölcsnek, de ez még kevésbé elterjedt információ.

Mangókrém alatt crème fraîche

Mi az a crème fraîche valójában: tejföl vagy joghurt? Inkább a mascarpone és a natúr joghurt között lehet az állaga és az íze is, ami Magyarországon sajnos egyelőre kevésbé kapható. Van azonban egy mennyei krémes mangószelet recept, amibe ezt kell használnunk ahhoz, hogy tökéletes összhatás legyen.

Creme fraiche www.pixabay.com

A tejföl tejből készül tejsavbaktérium hozzáadásával, míg a crème fraîche tejszínből. A különbség nem csak állagában, de ízében is tetten érhető, hiszen a crème fraîche kissé savanykás. Ezt hozzá csepegtetett lime-mal szokták kiemelni, végül egy kis cukrot is adnak hozzá, amivel lekerekítik az ízeket. Eszméletlenül finom, könnyű, nyári süteményekben és főtt tésztákban egyaránt.

www.pixabay.com

Süti és chardonnay – igazi nyári menü

Persze, nem csupán a mangó és a crème fraîche párosítása lehet tökéletes. Szerencsére egyre több helyen találkozom a bisztrókban és a cukrászdákban a süti-bor párosítással. Egy kicsit francia és egy kicsit olasz szokás is, ahol egyáltalán nem probléma, ha napközben elfogy egy pohár bor. Természetesen nem munkaidőben, de a szombat délutáni barátnős uzsonnák alkalmával nem is lehet ennél jobb meglepetés. Még jobb, hogy ehhez a süteményhez még a sütőt sem kell bekapcsolni, csak egy jóféle chardonnay-t választani, és máris megvettük az egész csapatot. Természetesen utána jöhet egy kis sonka és sajt némi baguette-tel. A krémes mangószelet kiváló párosítás a kissé virágos chardonnay szőlővel, ami még inkább kihozza majd a mi aranysárga mangókrémünk édességét. #

Tags: ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE