fbpx

Ma már gyors és laktató ételek sora várja a vegetáriánusokat akár az éttermekben, akár a receptvideókban. Csupán válogatnunk kell közülük, és most itt egy újabb ötlet sok zöldséggel.

A vega étrendet illetőn sokan még mindig sztereotípiák mentén élnek, miszerint a vegetáriánus étrend a folytonos éhségérzetről, az unalmas és ízetlen zöldség, gabonafélék ismételgetéséről szól. Ezzel ellentétben húsevő vagy nem húsevő, elsőként nyúl egy tál frissen, ropogós bundában sült zöldséghez, főleg, ha még mártogatós is van hozzá.

www.pixabay.com

A vega ételek jók és nagyon jók

Igaz, én azt tapasztalom, hogy egy jó adag kreativitás is szükséges ahhoz, hogy változatos és finom húsmentes ételeket készítsünk. Gyakran kell magvakat áztatni, őrölni vagy több mindent pácolni, esetleg szeletelni. A végeredmény azonban mindig izgalmas, színes, sok antioxidánst és vitamint tartalmaz. Nem véletlenül népszerűbb egyre szélesebb körben a vegetáriánus étrend. A sok ötletelés és íz mellett, viszont a pihenő – és egyben csalónapokon megmenti az ebédet vagy éppen a filmnézést egy adag sült zöldség.

Miért ennyire népszerű?

Ahogy felgyorsultunk és a napi teendőink száma megduplázódott, úgy az életmódunkon is sokant változtatunk. Többségben nem a gazdaságban dolgozunk és nem is fizikai munkát végzünk. Inkább irodában, ülve töltjük a napunk nagy részét, azonban ugyanúgy szükségünk van valami táplálóra. A zöldségalapú étrend gyorsabb emésztést jelent, igaz, gyorsabb felszívódást is, viszont a számítógép előtt ülve nincs szükségünk a gyomrunk leterhelésére. Biztos sokan ismerik azt az érzést, amikor egy fűszeres flekken steak burgonyával lecsúszik ebédnél, esetleg még egy kis leves kíséri és még egy falat brownie kockát is elmajszolunk már a gépünkhöz visszaérve. Tíz perc elteltével, mintha egy szikla került volna a gyomrunkba, ami nem is mozdul addig, amíg nem sétálunk egy nagyobbat. A zöldséges ebédek sokkal kevésbé terheli meg a gyomrot, illetve az agy további működését, vagyis nincs kajakóma.

www.pixabay.com

Gyors kiszolgálás, gyors vacsora, frissen sült

A magyar gyomrot csúfoljuk minden esetben a „rántott” felirattal, pedig a környező és távolabbi országok egyaránt imádják az olajban kisült, ropogós finomságokat. Ha csak az ázsiai konyhára gondolunk, akkor tapasztaltuk, hogy szintén mindent képesek beledobni palacsintatésztába, kisütni olajban és igen, valahogy minden finomabb is tőle. Friss, laktató, belül ízletes a tölteléktől, legyen az zöldség, hús, hal vagy tofu. A vendéglátóhelyek is egyre inkább kedvelik ezt a megoldást, hiszen pillanatok alatt friss ételt szolgálhatnak fel. A kérdés csupán az, hogy remoulade, csípős, paradicsomos szósz vagy esetlege egy gyors guacamole készüljön hozzá.

Tags: , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE