fbpx

A technológia és a digitális kommunikáció robbanásának korában az információáramlás állandóan változik. A podcastok mint médium az utóbbi években robbanásszerű növekedést mutattak, és jelentős mértékben átalakították a tartalomfogyasztás módját világszerte. 

Ízfokozó

Idén tavasszal indult a Telex gasztronómiai podcastje, az Ízfokozó, melynek első évada 9 adásból áll. Az Ízfokozóban többek között arról is szó esik, hogy mi miért ízlik nekünk? Mit miért főzünk és eszünk egy hétköznapi konyhában és egy étteremben? Hogyan alakult át az ételekhez való viszonyunk? Szubjektív gasztronómiai beszélgetések receptek és nyálcsorgató ételek látványa nélkül, vendéglátós és hétköznapi szemmel: minden, amiről a mai modern gasztrotartalmakban nincs szó. Műsorvezetők Ács Bori, a Telex gasztroújságírója és Keve Márton szakács (101 Bistro), a podcast keddenként jelent meg hetente, reméljük hamarosan a folytatásnak is örülhetünk.  

Fotó: www.unsplash.com

Filéző

Előbbinél jóval több adást számlál a 24.hu által fémjelzett, jóval szakmaibb Filéző. A 2019-ben indult adásban a hazai gasztronómiai arcok színe java megfordult már a legváltozatosabb témákat érintve. Hogy csak néhány nevet említsünk, volt már vendégük Gerendai Károly, Rácz Jenő, Hlatky-Schlichter Hubert, Steiner Kristóf, Borbás Marcsi és Tóth Szilárd is. Volt már beszélgetés a kovászos kenyér forradalomtól kezdve a speciality kávék létjogosultságán át a vidéki vendéglátás nehézségéig. Aki tehát elsőkézből szeretné hallani és tudni mi, miért és mennyire történik, annak kötelező követni ez a csatornát!  

Podkoszt

A 444! égisze született, kéthetente jelentkező Podkoszt szintén egy évadnál tart, 12 beszélgetéssel. Míg a Filéző leginkább az aktualitásokkal foglalkozik a legrelevánsabb emberek megszólaltatásával, ez a csatorna inkább felülről vizsgálja a konyhaművészetet érintő kérdéseket, de nem kevésbé érdekes témákat boncolgatva. Esett már szó a halál és a gasztronómia kapcsolatával, a közétkeztetés problémáiról és a sushizás veszélyeiről. Ők tehát nem kizárólag a szakmához szólnak, a gasztronómiára fogékony és érdeklődő hallgatók számára is izgalmas információkat tartogatnak.  

Gastropod

A két házigazda Cynthia Graber és Nicola Twilley azt vizsgálja, hogy az általunk fogyasztott élelmiszerek mögött milyen tudomány és történelem húzódik meg. Mélyedj el azoknak az összetevőknek az eredetében és titkaiban, amelyekkel minden nap dolgozol.

www.envato.com

The Sporkful

Mottójuk: nem ínyenceknek, hanem evőknek. Ez a James Beard-díjjal kitüntetett show az étkezés részleteire és árnyalataira összpontosít. Ezen a csatornán interjúkat hallgathattok séfekkel, komikusokkal és más személyiségekkel, akik az étellel kapcsolatos furcsaságokról és kalandokról beszélnek. 

The Eater Upsell

A két házigazdát, Amanda Kludt és Daniel Geneen-t, az elismert étel- és étkezési hálózattól, az Eater-től ismerhetjük. Ez a podcast betekintést nyújt a legfrissebb hírekbe a vendéglátóiparban, így azoknak a séfeknek ajánlott, akik a vendéglátóipar pulzusán szeretnék tartani az ujjukat. 

Tags: , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE