fbpx

Az ember természethez való kötődése alapvetően határoz meg minket. Kétséget kizáróan fontos a víz – legyen az folyó, tó, vagy óceán. Eleink is mindig olyan helyeken telepedtek le, ahol rendelkezésre állt ez az elem, és mindaz, ami által elérhető. Az elsődleges szükséglet persze a táplálkozás. Persze vannak olyan tényezők, amik már átalakultak, de az biztos, hogy a tenger gyümölcsei sokat adnak nekünk. Ezek közé tartozik a kagylók is, melyek egyszerű lehetőséget biztosítanak a táplálkozásra. A kék kagyló (Mytilus edulis ), más néven közönséges kagyló, sok helyen megtalálható. A kék kagyló a nevét külső héjáról kapta, mely csodálatosan csillog a vízben.

Fotó: Pixabay

Miért egészséges a kagylóhús

Mint minden tengeri herkentyű, a kagyló is roppant egészséges! Rengeteg fehérjét és telítetlen zsírsavat tartalmaz. A kagylókban található szterolok megakadályozzák a koleszterin felszívódását. Tartalmaznak olyan tápanyagokat, mint például cink, szelén, Omega-3 zsírsav, jód és különféle vitaminokat. A tenger gyümölcsei nagy mennyiségben tartalmaznak nátriumot, káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot és vasat is. Mivel nagyrészt vízből állnak – ahogy az emberi szervezet is -, minimális kalóriát tartalmaznak.

Fotó: MATUSZVAD

Afrodiziákumként is számon tartják

A kagyló hazánkban nem túlzottan elterjedt. Étkezési szokásaink nyilvánvalóan alkalmazkodtak a környezetünkhöz. Ahogy a tengeri népek jobbára a tengerből, mi leginkább a baromfiudvarból táplálkozunk. Pontosan ezért – bár már manapság könnyedén hozzáférhető – mégis kuriózumként tekintünk rá. Főleg egyedi alkalmakkor fogyasztjuk. Íze és hatása, de a kagyló fogyasztásának egyedi hangulata kifejezetten kellemes érzeteket kölcsönöz. A kék kagylót pontosan ezért sok esetben különlegesen tálalják. Chilivel vagy más egzotikus fűszerekkel ízesítve még inkább felturbózható az élmény.

Fotó: Pixabay

A kék kagyló

Az ehető kék kagyló az Atlanti-óceán északi részének nyugati és keleti partvidékén, valamint a japán partokon él. Az egyik leginkább elérhető kagylófajta. Még a viszonylag erősen szennyezett vízben is képes megélni, és miután az ember „leszedi”, gyorsan újra szaporodik, ez kifejezetten előnyös tulajdonsága. Az élelmiszerként használt kék kagyló a környezettől függően 5-10 centiméter. Jellemzően sűrű csoportokban telepednek a sziklákon és hullámtörőkön, és általában egész életükben egyhelyben maradnak. Nem túl mozgékonyak. Táplálékuk a vízből kiszűrt apró szerves részecskék, például fitoplanktonok. A kék kagylók könnyen szaporodnak, ezért jól nevelhetőek akvakultúrákban. Világszerte megtalálhatóak az úgynevezett „kagylófarmok” Európában, az Északi és a Balti-tengerben, Hollandiában, Norvégiában és Dániában, az Egyesült Államokban is. A világon a legnagyobb mennyiségben kék kagylót Kínában tenyésztenek.

Fotó: Pixabay

A kagyló elkészítésének alapvető szabályai

  • Ha friss kagylóval dolgozunk, elsődleges, ha a főzési folyamat előtt nyitva van a héja, azt azonnal dobjuk ki!
  • A főzés közben zárva maradt kagylókat ne fogyasszuk! Néhány perc alatt a zubogó forró vízben a héjaknak szét kell nyílni!
  • A friss kagylót mindenképpen sós vízben tároljuk.
  • A kagylókat alaposan elő kell készíteni, ami azt jelenti, hogy a héját odafigyelve kell megtisztítani, lesikálni.
  • Alapvetésnek hangzik, de be kell szereznünk hozzá egy jó nagy edényt!

Fotó: Pixabay

A kagyló elkészítési módja

Mivel régóta jelen van a konyhákon, számtalan elkészítési módja ismeretes. A klasszikus az egyszerű főzés, köret és fogyasztás. Sokan a hagyományos fehérboros mártással készítik, de elterjedten alkalmazott a paradicsomos szósszal való tálalás. Rengeteg fűszer passzol hozzá, akár a petrezselyem, vagy a fokhagyma, így kedvünk és ízlésünk szerint hozzácsempészhetjük a hazai ízeket.

Fogyaszthatjuk úgy, mint a belgák, sült krumplival, úgy, mint az olaszok, spagettialapként, vagy mint a spanyolok, csak úgy tapasként. Készíthetünk belőle salátát, mint a franciák, és akár paprikázhatjuk is csak úgy magyarosan. Elkészíthetjük borgőzben, de alapléhez zöldségekkel, gyökérzöldségekkel együtt is párolhatjuk. Igazi ínycsiklandozó, sokoldalú alapanyag, mediterrán kedvenc, mely mindenki számára érdekes, sőt, ha csak egyszerűen magában fogyasztjuk, igazi diétás fogás lehet.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE