fbpx

Az ünnepi asztal elengedhetetlen kelléke a finom ízletes sonka, a friss kenyér és a színes tojás. Ezt már gyerekkorunk óta megtanultuk. De azért nem mindegy, milyen sonkát fogunk kínálni. Ha nem akarunk csalódni, válasszuk a legjobbat, és hagyatkozzunk a szakemberek tudására.

Fotó: MATUSZ-VAD

Hogyan készül a jó sonka

Szinte minden háztartásban az asztalra kerül és széles skálán megtalálhatóak a különféle sonkák. A prémium minőségtől egészen az egyszerűbb fajtákig. Általánosan és hagyományosan leginkább nyers lapockából, illetve sertéscombból készül. Persze ahhoz, hogy tényleg megkapjuk a kívánt minőséget,  még sok tennivaló van vele. Az alapanyagot először sózzák, majd a szakértelemmel különféle eljárásoknak vetik alá, ami bizony több héten keresztül tart. Pácolással, füstöléssel és ez után akár több hónapig tartó érleléssel éri el a megfelelő állagot és ízt.

Fotó: Pixabay

Óvakodjunk a gyors sonkáktól: ezeknél sem vagyunk híján az ízeknek, csak hogy leginkább mesterséges úton jönnek létre. A gyorsan pácolt húst páclével fecskendezik be, így elérve a több hétig, vagy hónapig tartó készítést. Arról ismerhetőek fel ezek a termékek, hogy sokkal szaftosabbak, és általában csomagolásban árulják, míg az igazi, tényleg hónapokon át készülő sonka, csomagolás nélkül kerül a vásárlók elé.

Fotó: Pixabay

A jó minőségű sonka ismérve, hogy metszése után a húslapok egyszínű bordós árnyalatúak, ránézésre nem nedvesek, és az úgynevezett „sonkahibák” – bevérzések – nem tapasztalhatóak rajta. A jó minőségű sonka külseje tiszta és szőrtelen. A sonka minőségét le tudjuk ellenőrizni azzal, hogy megnyomjuk az ujjunkkal, és ha sem túl puha, sem túl kemény, és nem tapasztalunk nedvességet, akkor valószínű jót választottunk. Jó tanács azoknak, akik tényleg jó minőségű sonkát szeretnének az ünnepi asztalon, érdemes a címkét elolvasni, mivel az árulkodik. A „gyorspácolt” és „füstölt ízű” kifejezésekkel ellátott termékek választása számukra nem lesz megfelelő.

Fotó: MATUSZ-VAD

Az egyik legjobb minőségű sonka a fekete-erdei sonka

Mivel főleg húsvétkor óriási választékban kaphatunk sonkát, nem árt tájékozódni, vagy legalább is biztonságos fajtát választani. Ha nem vagyunk sonkaszakértők, de szeretnénk biztosra menni, akkor javasolt a fekete-erdei sonka. Ezzel igazából nem lehet mellényúlni. A fekete-erdei sonkáknál a magasabb ár magasabb minőséget is jelent. Ez abból adódik, hogy csakis ténylegesen kiváló minőségű sertéscombból készülnek, amit hosszan pácolnak, füstölnek. Ezek azok a termékek, amiket tényleg hónapokon keresztül készítenek, hogy majd akár húsvét ünnepén kiemelkedő minőségű sonka kerüljön az asztalokra.

Fotó: Pixabay

Jó tanács a sonka főzéséhez

Sokak által ismert alapszabály, hogy már a főzés előtti napon elkezdjük készíteni. Méghozzá úgy, hogy hideg vízbe tesszük és úgy hagyjuk. A főzés napján leöntjük róla a vizet, majd friss hideg vízben alaplángon főzzük. Érdekes tudnivaló, hogy a főzés időtartamát úgy tudjuk meghatározni, hogy ahány kiló maga a sonka tömege, minimum annyi órán keresztül kell készíteni. Persze a legbiztonságosabb módszer a hústű használata. Főzés közben folyamatosan ellenőrizzük, és ha könnyedén bele tudjuk szúrni, de még nem „csúszik” bele egyből, akkor jó! A sonkának még előnyös tulajdonsága, hogy körülbelül 6-4 fokon hűtőben tárolva akár 4-6 napig is biztonsággal fogyasztható.

Fotó: Pixabay

Tavaszi zöldségparádé

Tags: , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE