fbpx

Néhány évvel ezelőtt érkezett haza a hosszú külföldön töltött évek után. Rengeteg szakmai tapasztalattal, és egy Sanghajban megszerzett Michelin-csillaggal a zsebében egyből felkeltette a hazai gasztrovilág érdeklődését. Mára szinte mindenki ismeri a nevét, és a Gourmet Fesztiválon személyesen is találkoztunk vele.

Fotó: Airchef

Rácz Jenő elmondta nekünk, ő hogyan látja a fesztivált, és véleménye szerint, ma hol tart a hazai gasztronómia.

A karrier nem itthon kezdődött

Miután elvégezte az iskolákat, szinte egyből nekivágott a nagyvilágnak. Az Egyesült Királyságban kezdett dolgozni, Dániában folytatta, méghozzá a világ egyik legjobb éttermében, a Nomaban. Majd dolgozott Szingapúrban Joel Robuchon kezei alatt, majd visszatért Londonba, ahol nem más, mint többek Heston Blumenthal konyháján tevékenykedett. Talán ma már mondhatjuk, hogy kis kitérővel hazaérkezett, és az Il Bacio di Stile sous séfjének megcsillogtatta a tudását. Az itthoni karrier akkor még nem kezdődött el, mivel nemsokára teljesen más területen próbálta ki magát, a Bubble Food catering cégnél folytatta, ami a legjobbnak számított, komoly partnerekkel. Ekkor nagy fordulat következett a szakmai pályafutásában, mivel megkeresték Sanghajból. 2016 tavaszán nyitották meg a Taian Table éttermet, és mindösszesen fél év eltelte után megkapták a Michelin-csillagot. Ezek után már felfigyelt rá a hazai gasztronómiai szakma. Miután hazatért, egyre-másra kapta a felkéréseket, és mára az egyik legismertebb fiatal séfként ismerhetjük hazánkban.

Rácz Jenő sztárséffé lett hazánkban

A köztudatba 2017-ben robbant be a fiatal séf, mikor a Konyhafőnök zsűritagjaként Sárközi Ákos mellett milliók láthatták őt. A sikeres főzőshow meghozta számára az elismerést, és innentől kezdve rakétaként ívelt felfelé a pályafutása. Az ismeretlen magyar szakácsból, aki számottevő tapasztalatokat gyűjtött külföldön, egy csapásra ismert és elismert séf lett. Eleinte sokkal inkább közszereplőként ismerhette meg a nagyközönség, viszont azóta már több étterem is kapcsolható a nevéhez. 2020-ban Gerendai Károllyal közös budapesti fine dining étterme Rumour néven merőben új koncepcióval rukkolt elő. Az étterem olyan sajátságos elgondolás mentén valósítja meg azóta is a vendéglátást, mely addig ismeretlen területet tud megmutatni a nagyközönségnek, de a szakmának is. Az étterem azóta sincs kitáblázva, és csak foglalással lehet hozzájuk érkezni. Minden a vendégek szeme előtt történik, hiszen szinte a konyha mellett foglalhatnak helyet. Különleges és formabontó, viszont megannyi kulináris élményt rejt magában a Rumour by Rácz Jenő.

Rácz Jenő kontra hazai gasztronómia

A Rumour után nem állt meg az ifjú séftehetség, és a Costes vezetésében is szerepet vállalt. Ezentúl, mivel lehetősége volt rá, és szívén viseli a hazai csúcsgasztronómiát, chef patronként is részesévé vált a Costes életének. Szakmai irányításával az étterem újra kiemelkedő szerepet tölthet be, és a nehézségek után, hűen az első hazai Michelin-csillaghoz, kiemelkedő gasztronómiával kápráztatja el a hazai és nemzetközi közönséget. Ahogy minden Rácz Jenő nevével fémjelzett étteremnél, úgy a Costes-nél is különleges kulináriával találkozhatunk. A tradíciókra építve és egy széles látókörű szakember vezetése alatt ez az étterem is új lendületet kaphat.

Fotó: Airchef

Az elismerés nem váratott magára

Rácz Jenő az első olyan magyar séf, aki külföldön kapta meg az egyik legnagyobb szakmai elismerést, a Michelin-csillagot. Itthon a médiaszereplései által megismerhette a nagyközönség, az általa vezetett éttermek kapcsán pedig a szakmai elismerés sem váratott sokat magára. Komoly sikert jelent számára, hogy mindkét általa vezetett étterem az Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz top 10-es listájára került. Pár héttel ezelőtt elnyerte Az Év étterme díjat a Rumour-ral, ami a legkiemelkedőbb elismerés az Audi-Dining Guide Év étterme gálán.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE