fbpx

Az apró tésztabatyuk nagyon népszerűek minden országban, viszont különböznek egymástól. Az egyik inkább vegetáriánus, a másik pedig jobbára húsos fogásnak számít. Mutatjuk, honnan tudhatod a különbséget!

Ki ne szeretné a vékony tésztarétegbe bújt krémes tölteléket, amit ráadásul még zsályás vajjal, vagy könnyed szószokkal kínálnak és sok-sok sajttal kínálnak? Különböző nemzetek konyhái készítenek hasonlókat, de az olaszok tortellinijétől és tortellonijától nem lehet elvitatni a tökéletességet. Régi hagyománya, ezeréves receptjei mindig lenyűgözi a vendégeket.

www.pixabay.com

Mi az a tortelloni?

A tortelloni egy töltött, kulcslyuk alakú tészta, amelyet úgy készítenek, hogy egy kerek tésztadarabot félbehajtanak, rá a töltelékre, a két végét összecsavarják és kör alakúra kötik a tésztát. Az észak-olaszországi Lombardia és Emilia-Romagna régiókban népszerű tortellonit hagyományosan vegetáriánus keverékkel töltik meg, amely olyan összetevőkből áll, mint ricotta sajt, leveles zöldségek (például spenót és petrezselyem), morzsolt amaretti keksz vagy sütőtökpüré.

Miután megtöltötték és megformázták, a tortellonit leggyakrabban egyszerű zsályás vajszószban főzik puhára. Azonban különféle szószokkal is tálalható, például pesztóval, gombaraguval, tejszínes szószfélékkel. Vegetáriánus töltelékéből adódóan ezt a népszerű tésztaformát hagyományosan karácsony estéjén szolgálják fel Olaszországban, mivel a katolikus egyház a húsevéstől való tartózkodást javasolja a szent ünnep előtti napon.

Tudtad? Az ősz kedvenc tortelloni típusa a gombával töltött. Bármilyen ízes gomba kerülhet bele, de a kedvenc a vargánya, amit aprítanak, pirítanak, fűszereznek és egy kis besamellel kevernek. Kihűtve töltik a tésztabatyuk közepére.

www.foodrepublic.com

Nézzük a tortelloni párját, a tortellinit!

A tortellini az olaszországi Emilia-Romagna régióból származik – ahol olyan híres, hagyományos olasz alapanyagok is találhatók, mint a Parmigiano-Reggiano, a prosciuotto di parma, és a modenai balzsamecet. A tortellini tölteléke leginkább darált húsból áll (például mortadella és prosciutto keverékéből), tojásból és parmezánból. Vékonyra nyújtják a tésztát, a közepére jöhet egy-egy kiskanálnyi töltelék, amit ez esetben nem tekernek meg, csupán körkörösen lezárják, akár egy villa segítségével is. A helyi legenda szerint a tortellini alakja Vénusz istennő köldökét utánozza. Az viszont, hogy melyik város volt a tortellini szülőhazája, Bologna vagy Modena, azon a mai napig vitatkoznak, mert mindkét helyen mennyei a tálalásuk.

www.pixabay.com

A különbség

A két tészta közötti elsődleges különbség a tészta méretében és a hagyományos töltelékekben rejlik. Bár a kettőnek hasonló az alakja, a tortellonik nagyobbak, mint az apró kis tortellinik. De talán a legszembetűnőbb, hogy a tortellonit hagyományosan vegetáriánus összetevők kombinációjával töltik meg, míg a tortellinit jobbára a hústöltelék jellemzi.

Tags: , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE