fbpx

Az első és legfontosabb szabály, hogy a grillezéshez mindent elő kell készíteni, mert a szabad tűznél nem minden esetben mi diktáljuk a tempót.

Javában tart a grillszezon, ami nem kis feladat, hogy ha igazán finom ételeket szeretnénk az asztalra varázsolni. Érdemes egy jó grillsütőt beszerezni és természetesen a lehető legjobb alapanyagot. Pácolhatunk is, de ma már kaphatók tökéletesen, előre elkészített húsok is a grillezéshez. Gondolok itt a több napon keresztül, olajos pácban érlelt nagyhúsokra, vadakra vagy csak a legfrissebb steaknek való falatokra.

A titok: a jó parázs.

Az 5 aranyszabály

  1. A tökéletes parázs: A hús kizárólag az izzó faszén parazsán tud omlósra és puhára átsülni. Nagy lángon csak a friss zöldségeket, gyümölcsöket érdemes hirtelen megpirítani, aminek a belseje frissen is ehető vagy akár előfőzött. Húsoknál azonban kizárólag az parázs a jó, bármilyen nehéz is kivárni.
  2. Az eszközök: saslik vagy rablóhús készítésénél a fa pálcikákat be kell áztatnunk vízbe előtte legalább 1-2 órával. Nem gyullad ki, nem szárad ki és nem esik le róla a kedvenc falatunk. A fordító csipeszek, kések és húsvágó ollók igen hasznosak tudnak lenni, ha kéznél vannak ebben az esetben, ezért a jó minőségű, stabil fajtát válasszuk, mert baj is lehet belőle, ha megcsúszik. Egy nagy pohár víz, egy asztal a rakodáshoz pedig elengedhetetlen.
  3. Alapanyag: soha ne dolgozzunk fagyasztott alapanyagokkal. Az előre bepácolt, friss húsok mennyeik a faszén ízétől, füsttől és gyorsan el is készülnek. Amennyiben nincs időnk előkészülni, inkább vegyünk előre pácolt húsokat és biztos a siker.
  4. Sütés: a húsokat érdemes többször megfordítani, míg sülnek a rácson. A végén pedig egy kicsit tovább, hosszabban rajtahagyni, hogy a rács mintát hagyjon a húson, így még gusztusosabb. Zöldségeknél, halaknál pont fordítva történik, nem szabad hozzányúlni addig, míg meg nem sült az oldal, mert szétesik és roncsolódik a külső rétegük.
  5. Hús kiválasztása: érdemes zsíros, márványozottabb húst választani, ami kevésbé szárad ki sütés közben. Steakeknél a világhírű wagyu marha viszi a zászlót ebben, aminek tökéletesen át van szőve zsírral minden szelete, így sülésnél nem csak szaftos, hanem még egy kis karamell réteg is képződik a húson. A szárazabb húsokra, mint a csirke, pulykamell, karajra is van egy trükk. Erős grill fóliába kell csomagolni, fűszerekkel, olajjal és zöldségekkel, szalonnával. Csomagként tegyük rá a rácsra, így süssük meg, a végén pirítsuk meg őket szeletenként, már fólia nélkül.
Saslik, rablóhús.

Az éttermek büszkén tálalják grillezett fogásaikat, ami nem is csoda. Az egyik legnépszerűbb és értékesebb pontja az étlapnak főként nyáron, de már télen is alkalmazzák. Nem kell hozzá túl sok díszítő elem, hiszen egy grillezett bárányborda, tarja, grillzöldségek szinte magukat adják el a látvánnyal.

Tálalás: grillezett bordák.

Tags:

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE