A világ egyik leglenyűgözőbb éttermi élményéért több hónapos várólistára kell jelentkeznünk. Irány Sanghaj titkos étterme, az Ultraviolet!
Sanghajról azt tartják, hogy legalább egyszer látni kell az életben – de itt élni kevésbé ajánlott. A közel 25 millió fős lakosságú városban európai mértékkel felfoghatatlan szmog uralkodik, viszont itt valóban a jövőben érezhetjük magunkat. Turistaként értelemszerűen bevehetetlen, belegondolni is szédítő, hogy ebben az egyetlen kínai városban két és félszer annyi ember él, mint Magyarország teljes területén.
Paul Pairet modern francia brasserie-koncepcióval sikerre vitte éttermét, a Mr & Mrs Bundot Sanghajban. A Michelin-kalauz által is ajánlott, kötetlen stílusú hely azonban csak az ugródeszka volt a francia séf számára a kínai metropoliszban.
Egy francia innovátor Sanghajban
Az étteremtulajdonos-séf már 1996 óta tervezte az Ultraviolet megvalósítását, és hat évnek kellett eltelnie, míg a helyet valóban megnyitották. Mai dollár árfolyamon átszámolva 900 millió forintos befektetéssel született meg Paul Pairet séf álma, ami szó szerint álomszerű: az Ultraviolet majdnem minden elvárással és elképzeléssel szakít, amit egy étteremmel szemben támasztunk.
Ultraviolet: helye ismeretlen
2012-ben szabályosan berobbant az éttermi világba az Ultraviolet – amelyről azt sem tudni, hogy hol található tulajdonképpen. A helyszíne titkos ugyanis. Egy este alatt mindösszesen tíz vendéget fogadnak, de immár 11 éve folyamatos várólista van az étteremben. A világ minden tájáról érkeznek a városba a gasztroturisták csak azért, hogy kipróbálhassák az unikális élményt, a sanghaji repülőjegy-foglalásukat az étterembe való bejutásukhoz igazítva.
![Ultraviolet by Paul Pairet, Sanghaj](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2023/03/5-Ultraviolet-by-Paul-Pairet-1024x768.jpg)
Ha titkos a helyszín, hogyan jutnak el a vendégek az étterembe? A beszámolók szerint lesötétített ablakú magántranszferekkel, akárcsak egy akciófilmben. Míg Paul Pairet másik étterme, a Mr & Mrs Bund híres a pazar panorámája miatt, az Ultraviolet egy ablaktalan, nem túl nagy helyiség, nagy valószínűséggel egy raktárépületben.
1 asztal, 10 ember, 20 fogás
Az étteremben csupán egyetlen asztal vár, és ha a tíz vendég különböző párokból, társaságokból áll össze, akkor is együtt kell vacsorázniuk. Ha azt mondjuk, hogy az étkezőhelyiség csúcstechnológiával felszerelt, akkor még nem mondtunk semmit.
![Ultraviolet by Paul Pairet, Sanghaj](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2023/03/69318358_2267779936652146_7537791887948644352_n-1024x684.jpg)
Ha hangulatosnak gondolunk egy gyertyafényes, félhomályos éttermet halk zeneszó mellett, képzeljük el az Ultraviolet világát, amelyről a tulajdonosok igyekeznek egyébként a sajtóban minél kevesebbet megmutatni, hogy ne maradjon el a meglepetésfaktor.
A multiszenzoros vacsoraélmény
A „szoba” körbe van vetítve, de nem csak oldalt, hanem alul-felül is. Bevetnek mindent, ami minden érzékre hat: komoly fénytechnika, hangok, zene, a vendégtérbe fújt illatok, a full 3D-vetítés, és a látvány, amelyben bármi bármikor elmozdulhat, és kiderülhet róla, hogy érzékcsalódás. Az egész élmény csupa játékosság, miközben a 20 állomásos vacsoraest egyfajta gasztroszíndarabként bontakozik ki előttünk.
![Ultraviolet by Paul Pairet, Sanghaj](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2023/03/4-Ultraviolet-by-Paul-Pairet-1024x682.jpg)
Túl sokat valójában nem tudhatunk a falak között zajló eseményekről, a vendégeknek is tilos bent képi felvételeket készíteniük. Így marad meg az Ultraviolet-élmény misztikussága, amiről annyit még tudni lehet, hogy mind a 20 fogás köré egy teljesen különálló, saját atmoszférát teremtenek. Jelenleg kb. 210 ezer forintra jön ki egy menüsor egy főre az étteremben.
![Ultraviolet by Paul Pairet, Sanghaj](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2023/03/Ultraviolet-by-Paul-Pairet-Facebook-819x1024.jpg)
A siker biztos jele, ha másolnak
Egy másik éttermi csapat volt olyan arcátlan, hogy az Ultraviolet városában, Sanghajban lekoppintotta az étterem koncepcióját. A Queen’s 3D nevű helyről így írt egy kínai magazin, megemlítve, hogy több vendég szerint az étel túlárazott és „borzalmas”.
„Úgy tűnik, még a három Michelin-csillag sem tudja megvédeni Chef Pairet zseniális agyszüleményét a másolóktól. Szinte minden ötletet kölcsönöztek, egészen a fehér asztalokig és a nagyfelbontású videóvetítésig. (…) Még szégyentelenebb, hogy a Queen’s a jelek szerint drágább, mint az Ultraviolet, a Dianping egyik értékelőj [helyi étteremértékelő közösségi oldal] arról panaszkodik, hogy 8500 kínai jüant kértek egy főre. Összehasonlításképpen, egy főre egy étkezés az Ultravioletben általában 6000 jüan körüli összegbe kerül.” A 2017-es cikk élesen kritizálta az ötlettelenül koppintó Queen’s 3D-t, a jelenség egészéről pedig sokat elárul, hogy az Ultraviolet ma is szárnyal, a Queen’s 3D pedig végleg bezárt.