fbpx

Lassan eljön az ideje, hogy elővegyük a kedvenc meleg, őszi receptjeinket, és felkészüljünk erre a színes évszakra. Bár valószínűleg van néhány hagyományos kedvenced, mindig érdemes bővíted a repertoárod. Kövesd a legújabb trendeket a szezonban, fedezd fel a legvonzóbb őszi ételeket, amelyek népszerűsége egyre csak nő, ahogy a napok egyre hűvösebbé válnak!

A tökök időszaka

Mit ér az ősz tök nélkül? Ha az őszi étel- és italtrendekről beszélünk, akkor a sütőtök megkerülhetetlen. Természetesen ez a zöldség idén ősszel is ugyanolyan népszerű, mint korábban, de új megoldásokat is felfedezhetsz arra, hogyan illesztheted be a menüdbe. A sütőtök egyedi íze teljessé teszi az őszi szezont: legyen szó ebédről, vacsoráról vagy desszertről, a legkülönbözőbb fogásokban találhatod meg a helyét. Készíts tökös, fekete babos, marhahúsos chilit, tökös-mascarponés pennét, tökös sajttortát, gofrit vagy muffint! Ne hagyd ki az évszak egyik nagy kedvencét, a sütőtök krémlevest se!

Minden, ami alma

Az ősz másik ikonikus íze az almáé, aminek szintén ekkor van a legfőbb szezonja. Használd ki a frissen betakarított almák roppanósságát, a különböző fajták változatosságát, és készíts belőlük köretet, egytálételt, desszertet! A sertéskarajhoz remekül illik a sült alma, ahogyan a fűszeres almatorta is boldog gyerekkori emlékeket idéz fel a legtöbbünkben. Az almából sós sütemény is készülhet: az almás-sajtos-burgonyás pite igazi különlegesség. Bár ritkább választás, az almából kiváló dzsem készíthető, amit aztán pirítósra kenve vagy süteményekben élvezhetnek a vendégek.

Fotó: Aviko Food Service

Változatos tálak

A közös falatozás öröméről a nyár végével sem kell lemondani! Egy változatosan összeállított tálon mindenki megtalálja a tökéletes előételt vagy az általa kedvelt falatkákat. A charcuterie tálak (felvágottakból, sajtokból, gyümölcsökből összeállított tálak) pedig idén népszerűbbek lesznek, mint valaha.

Egy ilyen tál elkészítése meglehetősen egyszerű, és mindenkit boldoggá tesz. A charcuterie tálak készítésekor bátran kísérletezhetsz a kedvenc sajtjaiddal, felvágottjaiddal, pékáruiddal, aszalt és nyers gyümölcsökkel, magvakkal és még sok mással! Használd az Aviko sajtos étvágyfalatkáit, készíts melléjük mártogatóst, és máris egy gazdag, egyedi álomtállal lepted meg a vendégeidet. Ősszel különösen népszerű a fekete chilis cheddar falatka és a vörös bundájú habanero paprikás sajtfalatka: a meghökkentő színek azonnal felhívják magukra a figyelmet falatkák kavalkádjában!

Őszi italok

Ősszel elérkezik a teák ideje. A tea egészséges és finom módja annak, hogy melegen tartsuk magunkat, de érdemes áttekintened a teakínálatod: a legegyszerűbb filteres fekete- és gyümölcsteán kívül kínálsz valami különlegesebbet is? Az indiai Masala Chai tea igazi fűszeres kényeztetés, amit házilag is összeállíthatsz, és az egyszerű, de annál egészségesebb citromos-gyömbéres tea is finomabb, ha friss alapanyagokból készíted el.

Mostanában formálódik a mocktail-ek trendje is. A mocktail nem más, mint egy alkoholmentes koktél, amely sokféle alapanyaggal, ízesítéssel kínál még teljesebb ízélményt. Kifejezetten őszies mocktail lehet az (alkoholmentes) áfonyás sangria, egy kirobbanóan fűszeres-citrusos ital vagy a szüreti puncs almával, naranccsal, rozmaringgal.

Ősszel a kávék is a szezonhoz illő ízesítést kapnak. A pumpkin spice latte, azaz a tökös-fűszeres kávé már önálló fogalommá vált, de ebben az évszakban gyakrabban kerül a karamell, sőt, akár a juharszirup is a kávéba. Öltöztesd a jól megszokott tejeskávét őszies köntösbe!

Savanyítás

Mivel a helyi forrásból beszerzett élelmiszereket egyre többen keresik, vonzó ajánlat lehet, ha házilag savanyítunk különböző zöldségeket. Izgalmas játék, ízletes eredmény! Sokféle zöldséggel próbálkozhatsz, a leggyakoribb választás az uborka mellett a paprika, cékla, karfiol, zöldbab és a hagyma. Ne felejtsd el hangsúlyozni az éttermed kommunikációjában, hogy kézzel készült vitaminbombákkal várod a vendégeket!

A kész savanyúságokat remekül beillesztheted az étlapra az olyan őszies hangulatú köretek mellé, mint amilyen a Super Crunch héjas hasábburgonya. A rusztikus fogások, földszínek, természetes anyagok remekül passzolnak az őszi hangulathoz, így a menü megkoronázásaként válassz megfelelő étkészleteket, kiegészítőket, dekorációt! A harmonikus környezet azonnal kellemes légkört teremt.

Forrás: www.avikofoodservice.hu

Tags: , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE