fbpx

A konyhákban és a húsiparban dolgozóknak mindig is nagy figyelmet kellett fordítaniuk saját maguk és a környezetük biztonságára, hiszen olyan éles, hegyes munkaeszközöket használnak nap mint nap, amelyekkel gyerekjáték balesetet okozni. A vágásbiztos kesztyűk ebben a környezetben nem csupán egy új divattrendet jelentenek, hanem egy olyan eszközt, amelynek használata nagyon fontos lehet a testi épség megóvása, vagy a hatékony munkavégzés és a sebfertőzések elkerülése szempontjából. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk, miért kell szakácsként, hentesként, vagy en bloc a konyhában vágásbiztos kesztyűt használni, és miért olyan hasznos ez még a húsiparban, vagy például disznóvágáskor is.

A vágásbiztos kesztyűk alapvető szerepe: a testi épség megóvása

A konyhákban és húsipari munkahelyeken a sérülések mindennapos kockázatok. A vágás, darabolás és szeletelés során a szakácsok és hentesek (főképp kevesebb tapasztalattal) gyakran balesetközeli helyzeteket generálnak és egy rossz vágással akár az ujjaik is bánhatják. Ezért is elengedhetetlen, hogy az ilyen munkák során vágásbiztos kesztyűket viseljenek a szakemberek. De még miért?

Az egyik legfontosabb szempont az emberi test és annak értékének, egészségének a védelme. Ezek a kesztyűk olyan strapabíró és ellenálló anyagokból készülnek, amelyek megakadályozzák, hogy egy megcsúszott kézzel nagyobb sebet ejtsünk a kezünkön, mivel a sűrű fémszálakat képtelen elvágni a kés. A vágásbiztos kesztyűknek köszönhetően a sérülések és vágások esélye jelentősen csökken, így a munkavégzés biztonságosabb lesz, így pedig minden kolléga nyugodtabban végezheti a dolgát.

Idő megtakarítása

Azok a szakácsok vagy hentesek, akik rendszeresen használnak vágásbiztos kesztyűt, gyakran hatékonyabbak a munkájukban. Miért? Mert nem kell óvatosan és lassan dolgozniuk, hogy elkerüljék a vágásokat vagy sérüléseket. A vágásbiztos kesztyűkkel könnyedén és gyorsan dolgozhatnak anélkül, hogy aggódniuk kellene az esetleges balesetek miatt. Ezáltal az idő is hatékonyabban kihasználható, és a konyhai munka is gyorsabban elvégezhető.

Sebfertőzések elkerülése

Az apróbb vágások és sebek a konyhában vagy húsiparban nagyon-nagyon könnyen fertőzési forrássá válhatnak. Különösen akkor, ha azok az ételekkel vagy a húsokkal kerülnek érintkezésbe, ami valljuk be, szinte garantáltan összejön ilyen munkaköröknél. A vágásbiztos kesztyűk viselése segít megakadályozni a sebek fertőződését. Mivel a kesztyű megvéd elsősorban a vágástól, másodsorban pedig az élelmiszerrel való közvetlen érintkezéstől is.

A kesztyűk szabványai

A vágásbiztos kesztyűknek szigorú szabványoknak kell megfelelniük ahhoz, hogy hatékonyan védelmet nyújtsanak. Ezek a szabványok különböző területeken szabályozzák a kesztyűk anyagait, tartósságát és vágásbiztos tulajdonságait. Fontos megjegyezni, hogy a megfelelő kesztyű kiválasztása függ a munkavégzés típusától és az anyagtól is. Például a húsiparban dolgozók olyan kesztyűket keresnek, amelyek ellenállnak a nedvességnek és a vérszennyeződéseknek. Míg a konyhában dolgozók előnyben részesítik, ha például a vágásbiztosság mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is figyelembe veszik egy kesztyű készítésekor.

Tags: , , ,
A chef.hu ország egyik legnagyobb szakács-, cukrász- és felszolgáló munkaruha valamint kiegészítőket forgalmazó webáruháza. Budapesti bemutatótermükben nem csak széleskörű, professzionális tanácsokkal látják el a vásárlóikat, de a lehetőség van a legtöbb termék kipróbálására is.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE