fbpx

Gondolkodtál már azon, hogy miért is fogyasztunk libát Márton-napján? Vagy hogyan vált ez a hagyomány ínyenc gasztronómiai élménnyé a konyhánkban? Húzzuk elő a libatollat és kavarjuk fel az álló vizet! 

A Márton-nap kialakulása és eredete 

Márton napját minden évben november 11-én ünnepeljük, ami Szent Márton püspök emléknapja. A legenda szerint Márton Tours-i püspök volt, aki egy hideg téli napon megosztotta köpenyét egy didergő koldussal. Aznap éjjel Jézus jelent meg neki álmában, aki a koldusnak köszönően azt mondta: „Amit a legkisebbjeknek tettél, nekem tetted”. Márton a történet szerint libák közé bújt, hogy elkerülje a püspöki címet, azonban a libák hangos gágogásával elárulták. 

Évszázadok óta hagyomány, hogy Márton napján libát együnk, amely az ünnepi asztalokon a középkor óta szerepel. A libaáldozatok a pogány időkből erednek, amikor még termékenységi rituáléként szolgáltak. 

Gasztronómiai jelentősége

Márton-napjának kulináris hagyománya az egész világon ismert. A liba nem csak finom, hanem tápláló is. A libamáj, a sült libacomb vagy a libasült az ünnepi asztalok elengedhetetlen részei. De ne felejtsük el a hozzá társuló finom borokat és süteményeket sem!  

Sokan úgy gondolják, hogy a liba zsíros hús, de a valóságban a libazsír egészségesebb, mint sok más állati zsír. Gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek számtalan egészségügyi előnyt kínálnak. Szóval, ha már az ünnepi asztalnál ülsz, vagy a séfajánlaton töröd a fejed, egy percet se gondolkozz!  

www.envato.com

Tippek a tökéletes libasült elkészítéséhez

Előkészítés: Mindenekelőtt, válaszd ki a legjobb minőségű libát. Egy egészséges, jól nevelt állat húsa finomabb és zamatosabb lesz. 

Pácolás: Egy jó páclével a hús még finomabb és omlósabb lesz. Hagyd, hogy a hús legalább 24 órán át érjen a páclében. 

Sütés: A libát lassan, alacsony hőmérsékleten kell sütni. A bőre ropogós lesz, a hús pedig omlós és ízletes. 

Körítés: A libát a hagyományos magyar konyhában gyakran alma, lila káposzta vagy burgonyapüré kíséri. 

www.envato.com

Márton-napi borok

Márton-napi liba mellé nem csak a kiegészítő ételek fontosak, hanem az italok is. A hagyomány szerint ezen a napon kóstolják meg az újborokat, ami kiválóan harmonizál a szaftos libasülttel. Az ideális borválasztás természetesen ízlés kérdése, de a testes, gyümölcsös vörösborok, mint például a cabernet franc vagy a merlot, remekül kiegészítik a liba gazdag ízét. 

A modern konyha és a Márton-napi hagyományok 

Míg a hagyományos libasült elkészítése az évek során alig változott, a modern konyhatechnikák és a kreatív ötletek lehetővé teszik, hogy a klasszikus ízeket új szintre emeljük. Gondolj például egy libamell steakre sárgarépa-pürével és gránátalmás mártással, vagy egy libamájpástétomra friss, házi készítésű brioche vagy kovászos kenyérrel. 

Tags: , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE