fbpx

Gondolkodtál már azon, hogy miért is fogyasztunk libát Márton-napján? Vagy hogyan vált ez a hagyomány ínyenc gasztronómiai élménnyé a konyhánkban? Húzzuk elő a libatollat és kavarjuk fel az álló vizet! 

A Márton-nap kialakulása és eredete 

Márton napját minden évben november 11-én ünnepeljük, ami Szent Márton püspök emléknapja. A legenda szerint Márton Tours-i püspök volt, aki egy hideg téli napon megosztotta köpenyét egy didergő koldussal. Aznap éjjel Jézus jelent meg neki álmában, aki a koldusnak köszönően azt mondta: „Amit a legkisebbjeknek tettél, nekem tetted”. Márton a történet szerint libák közé bújt, hogy elkerülje a püspöki címet, azonban a libák hangos gágogásával elárulták. 

Évszázadok óta hagyomány, hogy Márton napján libát együnk, amely az ünnepi asztalokon a középkor óta szerepel. A libaáldozatok a pogány időkből erednek, amikor még termékenységi rituáléként szolgáltak. 

Gasztronómiai jelentősége

Márton-napjának kulináris hagyománya az egész világon ismert. A liba nem csak finom, hanem tápláló is. A libamáj, a sült libacomb vagy a libasült az ünnepi asztalok elengedhetetlen részei. De ne felejtsük el a hozzá társuló finom borokat és süteményeket sem!  

Sokan úgy gondolják, hogy a liba zsíros hús, de a valóságban a libazsír egészségesebb, mint sok más állati zsír. Gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek számtalan egészségügyi előnyt kínálnak. Szóval, ha már az ünnepi asztalnál ülsz, vagy a séfajánlaton töröd a fejed, egy percet se gondolkozz!  

www.envato.com

Tippek a tökéletes libasült elkészítéséhez

Előkészítés: Mindenekelőtt, válaszd ki a legjobb minőségű libát. Egy egészséges, jól nevelt állat húsa finomabb és zamatosabb lesz. 

Pácolás: Egy jó páclével a hús még finomabb és omlósabb lesz. Hagyd, hogy a hús legalább 24 órán át érjen a páclében. 

Sütés: A libát lassan, alacsony hőmérsékleten kell sütni. A bőre ropogós lesz, a hús pedig omlós és ízletes. 

Körítés: A libát a hagyományos magyar konyhában gyakran alma, lila káposzta vagy burgonyapüré kíséri. 

www.envato.com

Márton-napi borok

Márton-napi liba mellé nem csak a kiegészítő ételek fontosak, hanem az italok is. A hagyomány szerint ezen a napon kóstolják meg az újborokat, ami kiválóan harmonizál a szaftos libasülttel. Az ideális borválasztás természetesen ízlés kérdése, de a testes, gyümölcsös vörösborok, mint például a cabernet franc vagy a merlot, remekül kiegészítik a liba gazdag ízét. 

A modern konyha és a Márton-napi hagyományok 

Míg a hagyományos libasült elkészítése az évek során alig változott, a modern konyhatechnikák és a kreatív ötletek lehetővé teszik, hogy a klasszikus ízeket új szintre emeljük. Gondolj például egy libamell steakre sárgarépa-pürével és gránátalmás mártással, vagy egy libamájpástétomra friss, házi készítésű brioche vagy kovászos kenyérrel. 

Címkék: ,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE