fbpx

A zöldségek fogyasztása manapság kétségtelenül trendi, fancy és menő. Tendenciává vált a vegetáriánus életmód, a húsmentes táplálkozás. Ez persze sok esetben nem a divat irányzatok követését jelenti, hanem egészségügyi vonatkozásban megfontolt életmódot jelent. Az vitathatatlan, hogy nagyon sokan foglalkoznak azzal, miként jobb fogyasztani a zöldségeket.

Évek óta azt mondják, hogy a zöldségeket nyersen kell enni, mert csak így őrzhetik meg tápanyagaikat, lévén nyersen egészségesebbek, mint főzve.
Fotó: Envato elements

A trendek és a históriák

Évek óta azt mondják, hogy a zöldségeket nyersen kell enni, mert csak így őrzhetik meg tápanyagaikat, lévén nyersen egészségesebbek, mint főzve. Ennek köszönhetően ki is alakult erre egy szokásrendszer, kultúra, aminek következtében évek óta tömjük magunkat salátával, paradicsommal, sárgarépával és zellerrel anélkül, hogy a pároló vagy a serpenyő közelébe kerülnének. De vajon nyersen vagy főzve egészségesebbek a zöldségek? Nos, ma mindjárt felrobbantjuk a nagy főzési mítoszt a nyers zöldségek feltételezett felsőbbrendűségéről. Végül ez is igaz is, meg nem is.

Az kétségtelen, hogy a nyers gyümölcsök és zöldségek rengeteg rostot tartalmaznak. Nagyban elősegíthetik a szervezet anyagcsere folyamatait.

Vegetables broccoli, salad, eggplant,avocado,radish in a mesh bag. Zero waste healthy shopping concept.

Ha nyersen fogyasztjuk a zöldséget

Az kétségtelen, hogy a nyers gyümölcsök és zöldségek rengeteg rostot tartalmaznak. Nagyban elősegíthetik a szervezet anyagcsere folyamatait. Előnyös a méregtelenítésben, és egyértelműen jó fogyókúrának. Ásványi anyagokban gazdag, és sok vizet tartalmaz, amiből napi szinten több liternyit kéne bevinnünk a szervezetbe. Lúgosító hatásuk van, ami a mostani táplálkozási formákat nézve fontos. A főtt ételek nagyrészben savasítanak. Ami miatt még kiemelik a gyümölcsök, zöldségek nyersen fogyasztását, hogy optimális lehet a zsír-, és koleszterin bevitel általa. 

Sok esetben jobb, ha a zöldségeket főzzük.

Fotó: Envato elements

A nyers zöldségfogyasztás hiedelmének oka

Sokan azt mondják, hogy előnyben kell részesíteni a nyers zöldségeket, mivel a főzés során ilyen vagy olyan módon a legtöbb tápanyag eltávozik az az alapanyagból. Viszont ez csakis a zöldségtől és annak főzés módjától függ. Ha általánosítunk, akkor pedig ez egyáltalán nem igaz. Sok esetben jobb, ha a zöldségeket főzzük.

A nyers fogyasztásukkal kapcsolatos mítosz abból a tényből fakad, hogy a túlzott főzés valóban csökkenti bizonyos vitaminok, például a B és C csoportba tartozó vitaminok mennyiségét az ételekben. Tehát egyszerű logikát követve, kerüljük el a túlfőzését. Tipikus példa erre a brokkoli. Ezt a mesés zöldséget joggal tekintik szuperélelmiszernek, hiszen gazdag szulforafánban, daganatellenes tulajdonságokkal felruházott molekulában. Ha a brokkolit túlzottan puhára főzzük, a benne lévő szulforafán hatása semlegesül, ezért nyers fogyasztása javasolt. Sokunk számára azonban ez nem éppen fenséges élmény, ezért a kutatók olyan gyors főzési módot javasolnak, amely ropogósan tartja a zöldséget. Ily módon megmaradnak az értékes anyagok, és kellemesen fogyasztható az étel.

A szervezetünk számára óriási segítséget jelent, ha könnyebben emészthető egy zöldség, illetve a benne található tápanyagok a hőkezelés által kioldódnak.

Fotó: Envato elements

Vannak olyan zöldségek, amik megfőzve jobbak

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a táplálkozás közben szeretjük, ha jólesik egy étel. Az is fontos tényező, hogy például a főtt paradicsom körülbelül 35%-kal több likopint tartalmaz, amely rendkívül erős antioxidáns és daganatellenes szer. A hő valójában segít lebontani a sejtfalakat, ami felszabadítja sok esetben az értékes anyagokat. Hasonlóképpen érdemes a sárgarépát főzni, hogy megőrizzük a karotinoidok erejét, ami egy másik, egészségünkre jótékony antioxidáns. A szervezetünk számára óriási segítséget jelent, ha könnyebben emészthető egy zöldség, illetve a benne található tápanyagok a hőkezelés által kioldódnak. Sok esetben a nyersen elfogyasztott zöldségeknél a sejtfalak nem engedik át az értékes anyagokat, és az emésztés során sem szívódnak fel. A sütés alkalmával viszont óvatosan kell eljárni. Nagyon magas hőmérsékleten történő hőkezeléssel jár, mely a legtöbb élelmiszer tápanyagtartalmát rombolja. 

A növényi enzimek inaktiválódnak, amint az emésztés beindul, és mindenesetre nagyon különböznek azoktól, amelyek a szervezeten belüli megemésztéséhez szükségesek. Továbbá, amint azt fentebb már kifejtettük, a hő segít lebontani a sejtfalakat, így a legtöbb főtt zöldség jobban emészthető, mint a nyers.

Fotó: Envato elements

Egy egyszerű tényt még érdemes a végére tenni és átgondolni. Mikor betegek vagyunk, mit szeretnénk fogyasztani? Mire áhítozik a szervezetünk? A friss zöldség elfogyasztására, vagy egy jó húslevesre, amiben kioldódnak a tápanyagok, és könnyen feldolgozza a szervezetünk.

Forrás

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE