fbpx

Az gasztronómia talán világa sosem volt annyira színes, mint manapság. A legutóbbi évek minden nehézsége ellenére még mindig akadnak kreatív, merész és főképp fiatal szakácsok, akik nem félnek a bizonytalan gazdasági körülményektől, és teljesen elkötelezettek az elképzeléseik mellett. Ezúttal azokat a rendkívüli fiatal tehetségeket szeretnénk bemutatni, akikre feltétlenül érdemesek oda figyelni!

TÓTH PÁL, ALABÁRDOS, SZEGED

A hazai gasztronómiai szféra egyik(!) legígéretesebb titánja a Kővirágban kezdte bontogatni szirmait, majd 2021-ben a szegedi Alabárdos és Tiszavirág konyhájának élére is őt várta a két hely közös tulajdonosa. Pali stílusa egyszerre művészi és „punk”, tányérjai már messziről felismerhetőek. Bár eddig hosszútávon még nem dolgozott fővárosi étteremben, saját elmondása szerint hozzá egyébként is a vidéki élet közvetlensége, a piacozás és helyi termelőkkel való napi szintű kapcsolat áll közelebb. A Covid alatti kényszerpihenőben sem tétlenkedett, egyedül fényképezte és jelentette meg Alkímiai a konyhában című receptgyűjteményét, mely a legújabb és legizgalmasabb konyhatechnológiákat ötvözi.

Az Alabárdosban egyaránt megtalálhatóak az olyan magyar klasszikusok, mint a közönségkedvenc kacsamell édesburgonyával vagy a túrógombóc, ezek viszont olyan tálalásban kerülnek tányérra, ahogyan még biztosan nem találkozhattunk velük. A hazai fogások mellett a nemzetközi konyha is képviselteti magát, a currys rákleves és a ramen is kedvelt ételnek számítanak náluk. A Michelin Guide tavaly beválasztotta őket Magyarország legjobb éttermei közé.

DAVIDE GARAVAGLIA, CÔTE BY MAURO COLAGRECO, BANGKOK

Az olasz szakács, Davide Garavaglia, Mauro Colagreco főzőfilozófiáját hozza el a luxus Capella Hotelbe Bangkokban, a Chao Phraya folyó partján. Miután dolgozott Davide Oldani séf alatt a két Michelin-csillagos milánói D’O étteremben, majd Pierre Gagnaire séf alatt a három Michelin-csillagos londoni Sketch étteremben, a most 33 éves fiatalember csatlakozott Mauro Colagrecos csapatához a Mirazurban. Munkájáért elnyerte a 2023-as Michelin Thailand Young Chef díjat és egy Michelin-csillagot.

A Côte by Mauro Colagreco-ban a vendégek egy igazán kifinomult, nyugodt és meghitt étkezési élményben részesülhetnek, amelyet a környezet inspirált. A világos és elegáns belső tér, melynek panorámás kilátása van a csillogó Chao Phraya folyóra, tökéletesen kiegészíti a fiatal szakács finom és egyszerű ételeit – színes átértelmezéseket a francia és olasz riviéra kulináris örökségének hagyományos receptjeiből, Nizzától Genováig.

MARTIN WEGHOFER, MAIN TOWER RESTAURANT & LOUNGE, FRANKFURT

Mindössze 24 évesen Martin Weghofer már elérte azt, amiről sok séf egész életében csak álmodik. Weghofer gasztronómiai családban nőtt fel Rotenburg an der Fulda-ban. 15 éves korában kezdte szakácsképzését az északi Hessében található Hotel Kloster Haydauban. Jelenleg a frankfurti Maintower étteremben találkozhatunk vele, ahol az 53. emeleten (187 méter magasan) a vendégek exkluzív, modern designban és első osztályú koncepcióban részesülhetnek. De nem a kilátás az egyetlen, ami elkápráztatja az érkezőket, ugyanis olyan fogások várják a vendégeket, mint a szilvás kacsamáj parmezánnal, vagy a Balfego tonhal fekete retekkel, mandarinnal és kaviárral.

KEVIN CHEN, RED PAPER CLIP, NEW YORK

Kevin Chen, a korábbi séf a Blue Hill at Stone Barns étteremben, sorozatban rendezett pop-up vacsorákat, mielőtt megnyitott a stílusos, ázsiai inspirációval született étterem. Egy szűk kirakatban található, nagy vörös gémkapocs jelzi, hogy megérkeztél. Az étterem belső tere letisztult, hogy a vendégek teljes figyelmükkel az ételekre tudjanak koncentrálni.

A New York-ban született Chen, a főzés iránti szenvedélyét először a családja Queens-i pékségében fedezte fel. majd Soho House-ban folytatta karrierjét, mint pastry chef. Önfejűségét jól mutatja, hogy Kevin később úgy döntött, hogy inkább a sós konyhára koncentrál. A csapat elkötelezettsége a helyi gazdaság iránt a konyha alapköve, és a szezonális ételek bemutatják a fiatal séf tajvani örökségét. A fix árú menü legkiemelkedőbb fogásai közé tartoznak a selymes tonhalszeletek, amelyek krumplipürére helyezve pihennek, valamint a disznóval töltött Agnolotti, amit kézzel reszelt fekete burgundi szarvasgomba egészít ki.

DOMINIK SÜSS, GASTHOF SÜSS OBERKAPPEL, AUSZTRIA

Dominik Süß, a fiatal séf a Gasthof Süß-ben szintén azon szakácsok egyike, akikről még biztosan sokat fogunk hallani a közeljövőben. A fiatal konyhai tehetség kreatív receptjeivel már közel 60 ezer embert inspirál a közösségi médiában. Amellett, hogy betekintést nyújt a magánéletébe és a különböző konyhai remekekbe, mindig tartogat követői számára néhány izgalmas receptet. Az étterem a Mühlviertel régió szívében található családi vállalkozás, mely már több mint 130 éve nyűgözi le vendégeit a helyi, szezonális konyhával.

SAMUEL CLONTS OF 63 CLINTON, NEW YORK

Öt évnyi barátság után nyitotta meg Sam Clonts és Raymond Trinh első közös egységüket. Céljuk egy olyan felejthetetlen étterem létrehozása, melynek hangulata egyszerre nyugodt és elegáns. Az alsó keleti oldalon található 63 Clinton Street modern, szezonális amerikai konyhával várja vendégeit, nemzetközi hatásokkal átitatva. Sam Arizonában nőtt fel, középiskolai évei alatt a gasztronómiai művészetek óráira járt, miközben mosogatóként dolgozott egy helyi étteremben. Mivel szerret volna elmélyíteni tudását, elhagyta Arizonát és a Culinary Education Intézetében folytatta tanulmányait. 2017-ben, mindössze 26 évesen, a Bar Uchu étteremben elnyerte a Michelin-csillagot, ami Amerika egyik csillagos séfjévé tette. A 63 Clintonban a vendégek meglepő, mégis kifinomult fogásokra számíthatnak. Ilyen például a zamatos hamachi, shiso paprikával és meyer citromkrémmel, valamint a szaftos, ropogós csirkéből készült töltött rolád miso pürével. Ez a csapat a legkifinomultabb technikákat használva alakítják át a magas minőségű alapanyagokat.

Forrás

Hivatalos szakmáját tekintve PR-marketing területen szerzett diplomát a BGE Külkereskedelmi karán, ám az élet minduntalan az írás felé terelte, így 7 éve ezen a területen kamatoztatja tudását. Egészen kis korától a gasztronómia szerelmese, imád főzni és rendületlenül járja a hazai éttermeket új ízek, új trendek után kutatva. Korábban két éven át a Street Kitchen csapatát erősítette szerkesztő-újságíróként, majd ő lett a Nagy Vega Könyv egyik felelős szerkesztője. A Matusz-Vadhoz már főszerkesztőként csatlakozott 2022 májusában. A Chef Inspirációval kapcsolatos feladatokon túl, a cég marketing osztályán a kreatív írói munkáiért is ő felel. Hat éve vegetáriánus, emellett fanatikus sajt- és borrajongó.

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE