fbpx

Ahogy közeledik húsvét, Magyarországon a családok konyhái is megtelnek az ünnepi hangulattal és az ínycsiklandó illatokkal. Előkerülnek a várva várt füstölt, pácolt és érlelt ízek, az otthoni húsvéti ebédek pedig felejthetetlen családi élményt nyújtanak a hagyományos magyar konyha receptjeinek javával és egyedi ízvilágával. Vegyük számba (és rágjuk át), milyen konyhai trendek és szokások jellemzik ezt az ünnepet a magyar háztartásokban! 

Húsvéti füst és pác

A húsvéti sonka készítése szinte mindig az ünnepi menü és az asztalra került ételek legjobban várt része. A legtöbben előre beszerzik a jó minőségű sonkát, esetleg háztájékról, kisgazdától, mások saját konyhájukban pácolják hagyományosan, majd füstölik is. A pácolás alapvetően só, bors, fokhagyma, babérlevél és egyéb fűszerek keverékével történik, vagy száraz -, nedvespáccal. A fűszereket a sonkára dörzsölik és hagyják, hogy 2-3 hétig álljon. A nedves pác is hasonlóan működik, csak a sóval összekevert fűszereket vízben oldják és ebben is pácolják a sonkát 3-4 hétig. Ezután következik a füstölés, amelyet hagyományosan fafűzzel vagy szalmával végeznek a mélyebb ízek eléréséért. A pácoláshoz szükséges konyhai eszközök között vannak a megfelelő kések a hús előkészítéséhez, egy nagy fazék, egy otthoni füstölőedény, valamint a megfelelő fűszerek és a pácsó.  

Kép: www.envato.com

Húsvéti asztal tipikus fogásokkal

Főtt tojás, a húsvéti asztal egyik elengedhetetlen eleme nem csak megfestve díszként, hanem ételként is. Tulajdonképp az ez egyik legegyszerűbb fogás, ami asztalra kerülhet, így az elkészítéséhez sem kellene profi eszközök, csak egyetlen lábas. A tojás mellé dukál a már említett füstölt, főtt sonka is, amely teljessé teszi az étkezést és sokunk számára elengedhetetlen eleme a húsvétnak.  

A házi kalács jellegzetes húsvéti sütemény, de voltaképp már kenyérhelyettesítő a sós ételekhez egyaránt. A tésztához egy jó minőségű dagasztógép, robotgép rengeteget segíthet.  

A franciasaláta egy másik kedvelt köret húsvéti fogások mellé, amelynek elkészítéséhez szükség van egy konyhai késre, valamint sok türelemre. A gyorsabb haladás érekében egy erős aprítógépre, reszelőre a zöldségek felaprításához, emellett egy nagy tálra a keveréshez és a tálaláshoz. 

Kép: www.shutterstock.com

Legnépszerűbb receptjeink húsvétra

Húsvéti bableves füstölt főtt sonkával 
Paprikás, szaftos báránysült  
Kemencés báránycsülök 
Sonkás sajttekercsek 
Sonkás bukta  
Répatorta 
Kaszinótojás  
Ecetes torma   

Kép: www.envato.com

Húsvéti italkultúra

Természetesen a locsolkodós, vagy csak a családlátogatós vendégjárásból nem maradhat el italfogyasztás szokása sem. Ebben az időszakban mindenki örömmel előveszi a háztáji italokat, mint például különböző gyümölcspálinkákat és borokat, borból pedig többnyire vöröset, mivel ezek karaktere jobban harmonizál a húsvéti asztalra felkerülő ételekhez.  

Kép: www.shutterstock.com

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE