fbpx

Pontykrokett előétel, bajai stílusú halászlé, amelyet haltejjel töltött derelye gazdagított, és grillezett mangalicatarja céklasalátával, nyelvvel töltött burgonyával és töltött káposztával. Ez a menüsor és készítői, Dalnoki Bence és segédje, Nyikos Patrik nyerte a Bocuse d’Or magyar döntőt 2021-ben, így jövő tavasszal ők képviselhetik hazánkat a nemzetközi megmérettetésen.

Magyarországi Bocuse d’Or döntő dobogósai

Október 21-én a Hungexpon négy fiatal szakács, Dalnoki Bence a Stand étterem sous chefje,  Huszár Tibor, a nyírbátori Kakukk étterem kreatív séfje, Kelemen Roland, a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Sol séfje, a tavalyi hazai döntő második helyezettje és Adamek Balázs, a székesfehérvári Diófa étterem konyhafőnöke mérte össze tudását. Őket segítette egy-egy fiatal commis (segéd).

A versenykiírás szerint döntően hazai alapanyagokból, fűszerpaprikából, pontyból, mangalicanyelvből és mangalicatarjából kellett versenyételeket tálalniuk,  egy hal- és egy húsételt. A halétel kötelező alapanyaga a balatoni sudár ponty volt, amelyből éttermi stílusú tányért kellett készíteni. A haltányér kötelező eleme volt a bezdáni pirospaprika is. A húsételhez legalább három különböző köretet és legalább egy mártást kellett készíteni. A csapatok reggel egy meglepetés-alapanyagot is kaptak, a snidlinget, és majd négy és fél óra állt a rendelkezésükre, hogy elkészítsék az előételből, levesből és főfogásból álló ételremekeket. Ám az ízek, és a látvány mellett a zsűri azt is figyelte és pontozta, hogy milyen az összhang a csapatban, mennyire környezettudatos és kevés hulladékot termelő az ételek előállítása, milyen a munkaasztal és a munkakörnyezet főzés közben.

A verseny rajtja délelőtt fél tízkor volt, míg az ételeket 14 órától terítették.  A kóstolózsűri tagja volt Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, Bíró Lajos, Erdei János, Tiago Sabarigo, Rácz Jenő, Sárközi Ákos, Barna Ádám és Jahni László. A konyhai zsűriben Széll Tamás, Lutz Lajos, Vajna Tamás, Nyíri Szása, Segal Viktor és Harmath Csaba kapott helyet.

A győztes Dalnoki Bence még az eredményhirdetés előtt beszélt arról, hogy a céljuk az, hogy megmutassák, hogy egy bajai halászlével is lehet győzni. S bár nagyon fontos a látvány, ám hisznek abban, hogy nem kell túltolni az ételeket, hiszen szép lehet egy étel egyszerűen, szolidan, visszafogottan is.

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia ismertetője szerint Bence a tanulóéveit követően rögtön Szulló Szabina és Széll Tamás csapatába szegődött, saját szavaival, mindent tőlük tanult. Bocuse d’Or versenyen még nem indult, ám 2019-ben ő képviselte hazánkat a Calgary-ban megrendezett Chaîne des Rôtisseurs versenyen.

A Bocuse d’Or magyar döntőn a 2. helyezett Kelemen Roland és Fodor Noel, míg a harmadik helyezett Adamek Balázs és Kocsis Marcell lett.

Az idén először életműdíjat is átadtak, ezt Bíró Lajos vehette át.  

További díjak:

Legjobb csapat díja: Dalnoki Bence és Nyikos Patrik

A médiazsűri különdíja: Dalnoki Bence

A legjobb commis: Fodor Noel

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE