fbpx

Az ember azt gondolná, hogy ha valamiből a legtöbb városban sok van, az a pizza, így nagyon extrát kell villantani ahhoz, hogy ne menjen egy éven belül csődbe. A kilencedik kerületi Salve még csak pár hónapja nyitott, de vendégkörük 70%-a máris visszajáró…

Fotó: Magyar Kitti

Egy 24 országon átívelő nemzetközi felmérés szerint a pizza a legnépszerűbb étel a világon. Kemencében sült lapos kenyeret már az őskorban is sütöttek, ám ami ma a pizzaként a fejünkben él, azt a 18. századi rómaiaknak köszönhetjük és a parasztok eledeléül szolgált. A nápolyiak pedig kezdetben zsírral, fokhagymával és sóval töltötték meg. Az elmúlt 3 évszázadban már mindent raktak rá és bele, készül vastag és vékony tésztás, népszerűsége azonban töretlennek bizonyul.

Pizza di napoli

A Thaly Kálmán és Tűzoltó utca sarkán található Salve a nápolyi pizzázók éllovasa. A két tulajdonos, Zoltán és az olasz habitussal büszkélkedő felesége, Varga Giulietta már egy ideje a pizzabizniszben utazik, azonban egy teljesen saját kézben lévő helyre vágytak. Annál is inkább, mert kezdték kinőni az előző helyet. Miután megszerezték a szükséges tőkét, a korábban kávézóként üzemelő helyiséget teljesen egyedül újították fel. A hely enteriőrje barátságos, letisztult és modern. A legfőbb látványelem vitathatatlanul a hatalmas, falon lévő, logóként is szolgáló tipikus olasz kézjel, ami az amúgy pici földszinti helyiséget optikailag nagyítja. „A Salve egyébként olaszul annyit tesz, hogy ’sziasztok’. Ezt Zoli találta ki, de nekem is azonnal megtetszett. Egyszerű kimondani, könnyen megjegyezhető, pont amilyennek lennie kell. A logó már az én ötletem volt, de szerintem a kettő együtt működik igazán” – meséli Giuli.

A mennyiség helyett a minőség a lényeg

Bár ő az, aki az olasz virtust hozza, a nápolyi pizza szeretete a férjéé, ő az, aki tökélyre fejlesztette a receptet. 72 órás tésztával dolgoznak, amit a legnagyobb figyelem mellett kelesztenek és sütnek tökéletesre. Az új üzlethelyiségük egyik hatalmas előnye, hogy befért egy nagyobb kemence is, így már egyszerre 6 pizza tud sülni, ami nagy ugrást jelent a számukra, ráadásul immár két szakács tud egyszerre szorgoskodni. Hiába tud leülni a teraszon és a benti részen 30-30 fő, mivel kiszállítással is foglalkoznak, egy percre sem állnak meg. Jelenleg 12-féle pizzát készítenek, a nagy klasszikusok mellett, mint a margherita és a prosciutto, olyan különlegességek is vannak, mint a mascarpone alapú szarvasgombás, vagy a bresaolás. Ez utóbbi egyébként egy nagyon sötét színű, enyhén füstös, olasz marhasonka, ami jól passzol a paradicsomos alap enyhén édeskés ízével. A szarvasgombás szuper krémes, és pont megfelelő mennyiségben kerül rá az olaj, nem uralkodik el mindenen. Nagy kedvenc még az N’duja (olasz calabriai csípős kolbász), aki a pikáns ízekért rajong, mindenképpen próbálja ki!

Braseola pizza/Fotó: Magyar Kitti

A nápolyi pizzákhoz hűen itt minden alapanyagon érezni, hogy valóban minőségi termékekkel foglalkoznak, és ami a lényeg, a tészta is tud érvényesülni. A hozzávalók beszerzésével és az áremelkedéssel ők is küzdenek, kompromisszumot azonban nem hajlandók kötni a minőség tekintetében. „Nem akarom, hogy luxus legyen a pizza, de a sajt ára például borzalmasan emelkedik, ami számunkra az egyik legnagyobb tételben fogyó alapanyag”.

A little bit of magic

Sikerük titkát egyértelműen a konstans minőségben és a családias hangulatban látja. „Ha valaki egy jó pizzát akar enni, mi biztos pont vagyunk. Mivel mi is a 9. kerületben élünk és az előző hely is itt volt, eszünk ágában sem volt máshova költözni. Egyértelmű, hogy van igény egy jó pizzázóra a környéken.” Ez bizony kétségtelen, annál is inkább, mert a tőszomszédságban található a Semmelweis Egyetem, így sok diák jár hozzájuk ebédelni. A személyzet nagy részét egyébként magukkal vitték, így ők is hozzájárulnak a jó hangulathoz. „Bármilyen közhelyesen is hangzik, itt mindenki szereti, amit csinál, és ez érződik is. Én szinte folyton itt vagyok, az emberek pedig szeretnek ismerős arcokat látni, beszélgetni pár mondatot.”

A pizza mellett egyébként egy késői reggelire is érdemes betérni hozzájuk. Máris nagyon közkedvelt a focacciájuk, amiből egyből 5 félét is készítenek. Mindenkire gondoltak, ugyanis a vega mellett van vegán is, valamint tonhalas és két sonkás. Ezeket akkor érdemes rendelni, ha igazán éhes az ember, mert nem kis adagok. Aki a visszafogottabb napkezdésben hisz, az kérhet acai bowl-t, görög joghurtot, vagy salátát. Aki pedig igazán kimaxolná a vitaminokat, az vesse rá magát a smoothiekra. Természetesen nem lennének igazi olasz hely egy kis dolce nélkül, szóval akinek nem érhet véget az étkezés desszert nélkül, az is megnyugodhat.

Tonhalas focaccia/Fotó: Magyar Kitti

A Salve mindenképpen egy üde színfoltja Ferencvárosnak, ugyanis a körút ezen oldalán, a Corvin sétányt leszámítva nem sok igazán jó hely van. Reméljük, hamarosan több vendéglátós is meglátja a környékben rejlő potenciált.

Cím: 1096 Budapest, Thaly Kálmán utca 50.

Tags: , , , , ,
Hivatalos szakmáját tekintve PR-marketing területen szerzett diplomát a BGE Külkereskedelmi karán, ám az élet minduntalan az írás felé terelte, így 7 éve ezen a területen kamatoztatja tudását. Egészen kis korától a gasztronómia szerelmese, imád főzni és rendületlenül járja a hazai éttermeket új ízek, új trendek után kutatva. Korábban két éven át a Street Kitchen csapatát erősítette szerkesztő-újságíróként, majd ő lett a Nagy Vega Könyv egyik felelős szerkesztője. A Matusz-Vadhoz már főszerkesztőként csatlakozott 2022 májusában. A Chef Inspirációval kapcsolatos feladatokon túl, a cég marketing osztályán a kreatív írói munkáiért is ő felel. Hat éve vegetáriánus, emellett fanatikus sajt- és borrajongó.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE