fbpx

Ha valaki tényleg eredeti fish and chips-et szeretne fogyasztani, ahhoz érdemes Angliába utazni. Egyszerűen azért, mert egy klasszikus angol étel, pontosabban az Egyesült Királyságból származik. A fish and chips jelentése nem bonyolult egyszerűen csak “hal és sültkrumpli“.

Óriási mennyiséget esznek meg belőle, bármerre megyünk, szinte nincs is olyan utca, ahol legalább egy helyen ne kaphatnánk. Annyira elterjedt étel, hogy fogyasztják az utcán, éttermekben, és otthon is előszeretettel készítik. Ebből adódóan rengeteg féle recept fellelhető a fish and chips kapcsán. Legalább annyira eltérő készítési formái vannak, mint nálunk a töltött káposztának. Ahány ház, annyi szokás. A leglényegesebb viszont az, hogy hal, nem sült hal, hanem egy bundázott hal, és hasábburgonyát illik hozzáadni.

Fotó: Flickr

A fish and chips mindenképpen tengeri halból kell, hogy legyen. Hagyományosan tőkehalból és tonhalból készítik. A jó hír ennek kapcsán, hogy már itthon is könnyen beszerezhető alapanyag.

Miért egészséges a tonhal

Mint általában a tengeri halak roppant egészségesek! A tonhalban lévő tápanyagok immunerősítő hatással bírnak, segítik a vörösvérsejt képződést és csökkentik a vérnyomást. A koleszterinszint stabilitását elősegítik, sőt aki fogyókúrázik, kifejezetten ajánlott a fogyasztása! A tonhal fogyasztás csökkenteni tudja a szív és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét, ami a mai világban már-már szinte népbetegségnek számít.

Fotó: Flickr

A tonhal sok omega-3 zsírsavat is tartalmaz! Csökkenteni tudja a koleszterinszintet, ezért védi az artériákat a terheléstől, károsodásoktól- ami eredendően a szívbetegségek és a keringési zavarok egyik okozója. Az omega-3 zsírsav más szerv egészségét is megőrzi. Jó hatással van a látószervekre, az öregedési folyamatok lassítására, és védelmet tud nyújtani a diabétesszel szemben is.

Sok fehérjét tartalmaz, jó hatással van a szervezet növekedésére, az izmokra, az általános anyagcsere folyamatokra. Remek C-vitamin forrás, sok cinket, és mangánt tartalmaz, így fontos antioxidáns hatásai vannak. Nagyon gazdag B12-vitaminban!

Fotó: Flickr

A jó fish and chips titka

A jó fish and chips-nek megfelelően ropogós bundára van szüksége. A hagyományos recept szerint jeges vízzel készítik, de jellemzően sörös tésztával oldják meg a legtöbb helyen. Tehát az egyik legfontosabb tényező a bunda tésztájának elkészítése. Fontos, hogy csak lisztet, tojást és vizet (sört) használnak fel hozzá. Az angol halsütők némely esetben a tésztához kicsi ecetet is öntenek, hogy könnyű legyen az elegy. Semmi esetre sem használunk prézlit! Manapság már persze egyéb alapanyagokat is használnak hozzá, mint például kukoricakeményítőt, rizslisztet, ez már inkább szokásrendszer kérdése. A lényeg az, hogy könnyű bundázatot hozzunk létre a hal felületén. Figyelni kell arra, hogy a halra szépen egyenletesen kerüljön a tészta, sehol ne legyen sok, mert akkor ott vastagabb, és kevés sem, mert akkor könnyen kirepedhet.

Fotó: Flickr

Jótanács: Ha sörrel készítjük a tésztát mindig fokozatosan öntsük hozzá a tésztaelegyhez, miközben folyamatosan keverjük, mondjuk egy habverővel, mivel fontos, hogy csomómentes legyen! Ha kész van nem árt kicsit pihentetni 10-15 percet az sem árt, ha hűtőben meghűtjük.

Jótanács: A panírkészítés alapszabálya az arány tekintetében 2 egység liszt és 3 egység víz vagy sör.
A következő fontos pont maga a sütési folyamat. Semmiféleképpen nem szabad hosszú ideig túlsütni, a bundának köszönhetően, a hal védve van, nem veszti el tápanyagtartalmát és állagát. Általában a 170-190 fok javasolt. A halat csak addig szabad hőkezelni míg maga a bunda, aranybarna színűvé nem válik. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 3-5 perc alatt elkészül! Így elérhetjük azt, hogy megfelelő képpen átsül a hal, omlós marad a húsa (nem gumisodik) és megmaradnak benne a folyadékok, tehát pont annyira lesz szaftos amennyire kell.

Fotó: Flickr

A burgonya

Csakis hasábburgonya lehet! Mérete kicsit nagyobb, mint amit itthon megszoktunk, inkább hasonlít az amerikai stílusú burgonyára. Vastagabb nagyobb darabokat jelent. Ez elkészíthetjük otthon is bár elég munkaigényes a megfelelő méretre való szelése, de alapvetően beszerezhetőek már a kész kifejezetten fish and chip méretre vágott klasszikusan elkészített akár gyorsfagyasztott burgonyák.
Jótanács: Ha kisütöttük a burgonyát, és lecsepegtettük az olajat, fokozni tudjuk a ropogósságát, ha előmelegített 140-150 fokos sütőbe tesszük, néhány percre!

Fotó: Flickr

Hogyan kell tálalni

Mondhatnánk azt is, hogy bárhogy, de akkor nem fish and chips. Ha visszanyúlunk az eredeti megoldáshoz, akkor újságpapíron. Persze ezt a módszert manapság már nem használják! A tálalása attól is függ hol fogyasztjuk, utcai árusnál street food formában, vagy étteremben, vagy esetleg otthon. Általában műanyagtányéron, vagy egyszerű fehér porcelán tányéron szervírozzák magát a halat. A krumplit pedig kis csésze alakú edényekbe teszik bele, akár többe is. Ez mellé ugyancsak csészékbe, különféle szószokat, mártogatósokat tesznek hozzá.

Fotó: Flickr

A mártások fontos kísérői a fish and chipsnek, alapvető a tálaláskor! Az Egyesült Királyságban, hagyományosan sózva, ecettel Adhatunk hozzá kicsit mentás krémesre kikevert zöldborsópürét de elmaradhatatlan mellé a remoulade mártás.

Szerző: Budafoki Tamás

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE